characters characters

Mama singura

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 martie 2022    |   993 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

mama singura
Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.

Citeste si:


Zece lucruri pe care le stiu mamele singure


Cinci probleme cu care se confrunta mamele singure


Studii despre copiii crescuti de mame singure


Cercetarile
 asupra starii de bine a copiilor crescuti de mame care au ales sa aiba copii singure arata ca acestia se dezvolta la fel de armonios precum copiii crescuti in familii complete. Autorii studiilor arata ca ideea ca a creste fara un tata nu este bine pentru copii a aparut in urma studiilor asupra copiilor crescuti de parinti divortati, afectati de conflicte dintre acestia. Problemele emotionale ale copiilor crescuti fara tata sunt cauzate mai ales de o relatie dificila cu acestia. In schimb, mamele singure tind sa aiba retea sociala de sprijin care compenseaza lipsa tatalui si contribuie la starea de bine a copiilor. Studiile arata ca intre cele doua tipuri de familii:

 • nu exista o diferenta semnificativa intre implicarea emotionala si stresul parental
 • mamele singure au nevoie si cauta mai mult sprijin social
 • nu exista diferente semnificative intre problemele emotionale si de comportament ale copiilor

Reteaua sociala de sprijin a mamelor singure cuprinde in general bunicii, alte rude, bone, prieteni si vecini, dar si surse formale de sprijin precum medicii pediatri, cadre didactice si surse de informatii legate de cresterea copiilor.


Studiul descris mai sus s-a concentrat asupra mamelor care au ales sa aiba copii singure si care au suficiente resurse pentru a face acest lucru. Copiii crescuti de mame singure pot fi afectati pe termen lung atunci cand:

 • au asistat la un divort sau o separare dificila intre parinti si la o relatie plina de conflicte intre acestia
 • exista probleme financiare in familie
 • mama este nevoita sa munceasca mult timp si copilul nu primeste sprijinul de care are nevoie pentru a avea rezultate bune la scoala

Oricare ar fi cazul tau, daca esti mama singura, este important sa adopti un stil de parenting bazat pe incredere in potentialul copilului tau si in propriile forte ca parinte. In plus:

 • evita ideea ca trebuie sa te descurci singura tot timpul. Cere ajutor atunci cand ai nevoie si incearca sa creezi in jurul tau un grup de persoane care te sprijina in cresterea copilului.
 • incurajeaza limite si reguli in familie, pentru a oferi copilului predictibilitate, dar si pentru a va face viata mai usoara.
 • fa diferenta dintre "luptele" cu adevarat importante si cele minore. Cand incerci sa controlezi tot ce face sau spune copilul tau, ajungi rapid la epuizare si ii limitezi semnificativ dezvoltarea.
 • asigura-te ca primesti sprijin emotional din partea altor adulti, evitand sa il tratezi pe copil ca pe confidentul sau sursa ta de sprijin.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Primul Craciun dupa divort
  Primul Craciun dupa divort. Cum il putem face mai usor pentru copii
  21 decembrie 2021   

  Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.

 • Cum poti face fata alienarii parentale
  Cand copilul refuza sa te vada dupa divort
  18 februarie 2020   

  Alienarea parentala este rezultatul divortului sau despartirii parintilor, cand unul dintre parinti, in mod voluntar sau chiar involuntar, il convinge pe copil sa il respinga pe celalalt parinte sau sa se distanteze de acesta.

 • Parinte singur? Cum faci fata?
  Parinte singur? Cum faci fata?
  03 aprilie 2019   

  Responsabilitati la dublu, griji la dublu, o gestiune a timpului care presupune de multe ori magii si tot felul de strategii, toate acestea fac parte din viata de parinte singur. 

Mai multe