Cinci probleme cu care se confrunta mamele singure
Cele mai frecvente cinci probleme cu care se confrunta mamele singure
Trecerea printr-un divort sau despartire. Adaptarea la noua conditie, de mama singura, este destul de dificila. Apar emotii precum teama, indoiala privind capacitatea de a te descurca singura, ingrijorarea ca fiul sau fiica ta va creste fara un parinte, precum si sentimentul de singuratate emotionala. O multime de emotii negative, care te pot destabiliza temporar si carora trebuie sa le faci fata. Da-ti timp pentru a te obisnui cu schimbarea din viata ta, asteapta-te sa nu iti fie mereu usor, cere sprijinul celor din jur si incearca sa afli povestile altor femei care au trecut prin aceeasi experienta. Vei descoperi din experienta lor ca oricat de greu pare la inceput, nu este imposibil sa fii o mama singura si implinita:).Relatia cu copilul. In functie de varsta copilului, pot aparea probleme legate de motivele pentru care celalalt parinte nu este prezent in viata copilului (copilul se poate simti vinovat de absenta tatalui sau poate invinovati mama pentru plecarea/lipsa acestuia), legate de respectarea regulilor, de performanta scolara (copiii pot intampina dificultati la scoala in perioada imediat urmatoare unui divort, de exemplu) etc.
Marturia unei mamici singure: "A avut tendinta de a-l uri pe el, tatal care era numai al lui... I-am explicat ca, de fapt cauza acestei ”rupturi” sunt eu si nicidecum el... Ca il va iubi mereu la fel de mult ca si mine! Sper ca pe viitor lucrurile sa poata fi echilibrate si ca vom lasa fiecare de la el, pentru binele si linistea copilului nostru... Invata foarte bine si voi fi alaturi de el, fara a-l sufoca cu una din acele iubiri de mama posesiva si ...imposibila!”
Nesiguranta financiara. In prezent, devine tot mai greu sa iti gasesti un loc de munca sau sa il pastrezi. Slujba si managementul banilor devin preocupari majore pentru mamele singure. Asigura-te ca esti la curent cu cele mai noi joburi disponibile si cu programele de formare profesionala. De asemenea, nu subestima importanta retelei sociale in gasirea unui job mai bun: transmite celor din jur mesajul clar ca esti interesata de un post mai bun si ca esti calificata pentru el.
Marturia unei mamici singure: „Dar, acum am inteles ca daca lupti pentru a face cariera, lupti nu numai pentru tine, ci mai ales pentru vremurile pe care nu ti-ai dori sa le traiesti vreodata. Pentru a le oferi copiilor tai siguranta zilei de maine... Niciodata nu este prea tarziu!”
Timpul liber in care sa poti sa faci ce vrei tu, sa petreci timp cu copilul tau sau pur si simplu sa stai si sa nu faci nimic. Daca este greu oricum pentru mame sa isi gaseasca timp pentru ele insele, chiar si in weekend, pentru mamele singure, va fi si mai greu. Nu ezita insa sa ceri ajutorul celor din jur: bunici, prieteni, alte rude, atunci cand simti ca nu mai faci fata. De asemenea, programul bine stabilit al copilului te va ajuta si pe tine sa te organizezi mai bine, asa ca asigura-te ca are un program pe care il respecta in fiecare zi.
Relatii sentimentale cu o alta persoana. Ca mama singura, cand cauti un partener de viata, cauti si un tata pentru copilul tau, asa ca acesta trebuie sa fie compatibil si cu personalitatea copilului tau si sa fie acceptat de catre acesta. Daca iti doresti sa gasesti o persoana alaturi de care sa fii fericita, este bine sa nu te lasi descurajata de aceste posibile obstacole si sa discuti deschis cu copilul tau despre acest subiect.
Marturia unei mamici singure: „Cred ca singuratatea nu e usoara. Nu am fost bune prietene niciodata! Doar ca, decat singuratate in doi (resimtita de copil), mai bine un copil linistit si... poate o relatie mai buna intre tata si copil. ”
Cu siguranta, acestea nu sunt singurele probleme cu care se confrunta o mama singura, ci doar cele mai frecvent discutate. Daca ai trecut sau treci prin aceasta situatie, te asteptam sa ne povestesti despre experienta si solutiile gasite de tine. Tie ce ti se pare cel mai greu ca mama singura?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se dezvolta copiii crescuti de mame singure
Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.
-
Primul Craciun dupa divort. Cum il putem face mai usor pentru copii
Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.
-
Viata dupa divort – sase adevaruri surprinzatoare despre relatia cu fostul partener
Viata dupa divort va presupune in continuare o altfel de relatie cu fostul partener, daca sunteti parinti.
Comentează: