characters characters

Interviu cu Ana Nicolescu: despre independenta financiara a mamelor divortate

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 iunie 2023    |   874 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

interviu ana nicolescu
Ana Nicolescu este jurnalist, anptreprenor, trainer, Business Coach si Change Strategist. A lucrat in presa, iar când a devenit mama a inceput sa scrie pe blogul Mamica Urbana. A creat agentia de comunicare Parenting PR, o comunitate de 550 de bloggeri parinti si o scoala informala pentru creatorii de continut. A ajutat peste 500 de femei sa aiba afaceri profitabile si le ghideaza pe soloprenoare sa comunice strategic in business-urile lor si sa depaseasca blocajele emotionale care le opresc sa-si puna in practica viziunea. Obiectivul Anei este sa contribuie la crearea unui antreprenoriat ancorat la nivel macro si sa ridice nivelul vibrational al antreprenoriatului feminin din România.

Ana, tu ai misiunea de a invata mamele sa se educe financiar. Cum se comporta o mama singura sau divortata in raport cu banii?

Ana Nicolescu: Depinde. Depinde daca are educatie financiara si are bani. Depinde daca are educatie financiara, dar este intr-un moment in care, dupa ce a platit anumite datorii, nu are prea multi bani. Depinde daca nu are idee de educatie financiara si nu are bani. Sau nu are educatie financiara si are bani.

Peste aceste variante de scenarii, mai suprapunem si:

  • Cat de bine se cunoaste pe ea, cat de sigura este pe ea, cata incredere are, cata putere de reinventare are
  • Poate nu a fost in niciun proces de autocunoastere si atunci e ceva mai greu
  • Sau poate a fost in procese de autocunoastere, dar greul acum vine tocmai din a se scoate pe ea in lume cu cine e ea acum, independenta. Acest proces de individuare.

De obicei, din ce am experimentat eu pana acum in lucrul cu clientele mele, o femeie dupa ce divorteaza infloreste.

Are grija de sanatatea ei pentru ca stie ca vrea sa fie in cea mai buna forma ca sa-si creasca copiii si sa faca bani. Începe sa manance sanatos, sa faca sport, sa aiba o alta perspectiva asupra vietii. Și atunci banii se duc pe ce este esential, nu pe shopping compulsiv.

Multe antreprenoare divortate cu care am lucrat si-au schimbat garderoba. Au vrut ceva care le reprezinta mai mult in acest moment, unele au ales culori mai vii pentru ca nu au mai vrut sa stea in umbra si si-au asumat maretia. Altele au mers pe materiale naturale si au o alta perspectiva asupra protejarii mediului.

Unele au vrut sa iasa mai mult in lume asa cum se descopera pe ele in acest proces de individuare, iar hainele le ajuta sa se exprime.

Însa cele mai multe merg pe garderoba capsula creata cu un consilier vestimentar. Ai putea spune ca e un moft. Dar nu. Și-ti zic si de ce. Din perspectiva mamelor divortate.

E posibil sa ma mut intr-o casa mai mica, deci nu mai am atata loc pentru haine. Solutia, garderoba capsula.

Vreau sa imi iau haine de buna calitate pentru ca stiu ca daca voi trage linie peste 5 ani voi fi cheltuit mai putini bani pe haine de buna calitate pe care le port mai mult timp, decat pe haine ieftine pe care sunt nevoita sa le schimb in fiecare sezon pentru ca se deformeaza, se rup sau se strica.

Vreau sa lucrez cu un consilier vestimentar ca sa aleg bine din prima si sa nu testez pe banii mei combinatii stilistice.

Are sens?

Dar sa revenim la intrebarea ta. Cele mai multe mame care au venit la mine si-au facut business-ul lor, au inceput sa castige banii lor si sa si-i dramuiasca in raport cu valorile noi.

De cele mai multe ori, dupa divort, bugetul se injumatateste, iar mamele proaspat divortate au bani doar pentru nevoi, nu si pentru dorinte. Sigur ca in aceste valori primii sunt copiii, iar mamele divortate gasesc metode prin care sa isi suplimenteze veniturile ca sa le ofere copiilor o scoala buna, vacante, experiente.

Fie aplica pentru un job mai bine platit, fie vin la un coach de business ca sa-si creasca afacerea. Iar determinarea, disciplina si rezilienta lor le aduce succesul.

Asadar, ce vad la mamele divortate cu care lucrez in coaching de business este in primul rand ca isi reseteaza valorile, isi construiesc un plan de prosperitate (cresterea business-ului si investitii), fac ordine la capitolul prieteni si parteneri si isi incep o noua viata ancorata. Înfloresc!

Am vorbit aici despre mamele antreprenoare care vin la mine in coaching. Sigur ca sunt si alte categorii de mame care nu-si permit aceste lucruri si nici ghidarea unui coach. Însa despre ele nu am cum sa vorbesc pentru ca nu am lucrat cu ele. Pot doar sa-mi imaginez.

Care sunt tiparele financiare emotionale ale unei mame singure?

Ana Nicolescu: Cred ca am raspuns mai sus la aceasta intrebare.

Și totusi, care sunt solutiile de a trece intr-o zona de bine financiar pentru mamele care vor sa fie independente?

Ana Nicolescu:

1. Sa fie bine cu ele ca sa poata sa construiasca ceva din prea plin, nu din rana, nu din razbunare, nu din a vrea sa demonstreze ceva, nu cu indarjire. Pentru ca altfel, asta duce la epuizare. Și cand esti epuizata, nu performezi. Deci nu faci bani. Nu creezi spatiul pentru o viata prospera.

Aici ajuta terapia, cursurile de autocunoastere si dezvoltare personala, retreat-urile. Fiecare cu ce rezoneaza.

2. Dupa ce sunt bine cu ele, recomand sa-si reseteze valorile. Ce e acum cel mai important pentru tine? Cum arata viata pe care vrei sa o traiesti? Scrie cat mai amanuntit! Cat te costa sa ai acest stil de viata. Pe an. Aha, bun, uite macar suma asta trebuie sa o generezi pe an.

3. Dupa ce iti este clar de cati bani ai nevoie pe an ca sa tii copiii la scolile la care vrei, ca sa mergi cu ei in concediile la care visezi, ca sa mergi cu prietenii in vacantele preferate, sa ai grija de sanatatea ta, un abonament la o sala de sport, alimentatie sanatoasa, controale medicale periodice, diferite tratamente, si tot asa, iti faci un plan cum sa generezi acei bani.

Ceri o marire de salariu, aplici pentru un post mai inalt, inveti ca sa poti sa aplici, sau pornesti o noua line de business, sau gandesti noi produse care sa se vanda prin ad-uri si sa iti aduca un venit pasiv si recurent. Gasesti solutii cand ai obiectivul. Cand ai destinatia, gasesti drumul.

Care este legatura dintre mindset si statutul financiar?

Ana Nicolescu: În principiu, daca mindsetul e bun, statutul financiar e si el bun. Însa daca iesi dintr-o casnicie in care nu ai setat clar limitele, e posibil, ca cu tot mindset, dupa ce imparti la doi, sa ramai cu mai nimic. Dar ai pe ce sa construiesti. Și o iei aproape de la zero, cu rabdare.

Cand scoti lunar banii, intai te platesti pe tine si pui o suma de-o parte. Apoi pui o suma pentru fondul de urgenta, pentru cel de siguranta, pentru facturi, mancare, scoala copiilor, sanatate. Ce ramane, uneori nu ramane momentan daca abia ce ai divortat, insa daca ramane pune intr-un fond de investitii sau incepe sa strangi pentru vacanta de anul viitor. Zero waste e deviza

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe