characters characters

Cum poti face fata alienarii parentale

Cand copilul refuza sa te vada dupa divort

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 februarie 2020    |   1752 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

cum faci fata alienarii parentale
Alienarea parentala este rezultatul divortului sau despartirii parintilor, cand unul dintre parinti, in mod voluntar sau chiar involuntar, il convinge pe copil sa il respinga pe celalalt parinte sau sa se distanteze de acesta. Este un fenomen pe cat de daunator, pe atat de frecvent, din pacate. Statisticile internationale arata ca 13,4% dintre parintii divortati se considera victime ale alienarii parentale.

Citeste si:

Alienarea parentala – ce inseamna si ce efecte are asupra copilului

Ce isi doresc copiii de la parintii divortati


Cum se manifesta alienarea parentala

Alienarea parentala presupune nu doar refuzul copilului de a-si vedea parintele, dar si o multime de alte emotii si comportamente dificile, atat pentru copil, cat si pentru parintele catre care aceste emotii sunt indreptate:

  • copilul simte ura, furie, frustrare fata de parintele alienat
  • copilul refuza sa il vada pe parintele alienat
  • copilul are convingeri irationale si nejustificate despre parintele alienat
  • copilul nu da dovada de remuscari sau vinovatie cand vine vorba de felul il care se poarta fata de parintele alienat
  • copilul nu il iarta pe parintele alienat pentru greseli reale sau doar imaginare

Parintii divortati care se gasesc in rolul de parinti alienati sunt nevoiti sa gaseasca resurse pentru a face fata atat problemelor emotionale si de comunicare cu copiii, cat si problemelor legale cu care se confrunta in timpul divortului.

Un studiu realizat cu ajutorul a 40 de parinti alienati arata care sunt strategiile care ii ajuta sa dea dovada de rezilienta. Iata care sunt acestea:

Crearea unui nou sentiment al normalitatii. Divortul si distanta fata de copii pot da nastere senzatiei ca nimic nu mai este cum trebuie, ca totul este distrus si ca viata e imposibil sa revina la normal. Parintii care isi propun sa isi creeze un nou sentiment al normalitatii initiaza noi relatii sociale, adopta noi comportamente (noi obiceiuri, noi activitati) si dezvolta noi rutine care sa le dea un sentiment al controlului si al stabilitatii. In momentele de criza, mentinerea rutinelor este o abordare eficienta atat cand vine vorba de copii, dar si cand vine vorba de adulti.

Accentul pus pe actiuni productive si mai putin pe emotii negative. In situatii precum alienarea parentala, resimtite ca profund nedrepte si aparent imposibil de controlat, furia sau descurajarea pot scapa usor de sub control. De aceea, este recomandabil ca parintii care se afla in aceasta situatie sa se concentreze pe gasirea unei solutii la problema, nu doar pe emotiile pe care le simt (care le-ar putea orienta catre comportamente ineficiente). De exemplu, parintii alienati pot sa se orienteze catre solutiile legale care le stau la dispozitie, catre modalitati de comunicare si negociere cu fostii parteneri sau catre consiliere ori mediere.


Mentinerea si crearea de noi relatii sociale. Izolarea si singuratatea in momentele dificile nu fac decat sa accentueze dificultatea acestora. Parintii rezilienti cer ajutorul prietenilor, apeleaza la consiliere sau terapie, interactioneaza online sau in viata reala cu alti parinti care trec prin aceasta situatie pentru a se ajuta reciproc.


Crearea unor noi perspective asupra problemei. Vazand problema din alte unghiuri, ne modificam si emotiile pe care le traim. Astfel, parintilor li se recomanda sa observe care sunt lucrurile pe care le pot controla si lucrurile pe care nu le pot controla, sa isi aminteasca faptul ca e nevoie sa aiba grija de propria sanatate fizica si emotionala pentru a putea repara relatia cu copilul sau copiii alienati si sa accepte ca nu pot, in mod realist, sa controleze in totalitate, felul in care vor decurge lucrurile.


Asadar, daca te confrunti cu alienarea parentala, este important sa iti amintesti ca nu esti singurul parinte care se afla in aceasta situatie, ca exista solutii (mai ales daca nu te lasi coplesit de propriile emotii negative), dar ca acestea dureaza si intre timp, este nevoie sa te concentrezi pe propriul tau echilibru emotional.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe