Cand parintii au stiluri parentale diferite
Cum ajungi la parenting pe aceeasi lungime de unda
Diferentele in stilurile parentale nu sunt constientizate de obicei decat o data cu venirea pe lume a copilului. Putine cupluri discuta dinainte in mod serios care vor fi strategiile pe care le vor pune in practica dupa nasterea copilului. Iar daca aceste discutii au loc, de multe ori experienta reala a cresterii copilului da peste cap toate deciziile sau principiile discutate inainte de catre partenerii de cuplu.
Stilurile parentale diferite ale partenerilor de cuplu pot parea o problema de nedepasit, mai ales in timpul certurilor sau conflictelor care apar de multe ori.
Parentingul pe aceeasi pagina inseamna a stabili impreuna cu partenerul un traseu si o serie de strategii pe care sa le utilizati in procesul de educare al copilului. Iata cum puteti ajunge sa fiti parinti pe aceeasi lungime de unda:
Definiti-va obiectivele pe termen lung cu privire la familie si la copii. Descoperiti ce fel de parinti doriti sa fiti si ce anume va doriti pentru copil. Care sunt valorile la care nu doriti sa renuntati in rolul de parinte? Aceasta analiza nu ia deseori mai mult de 5-10 minute, insa raspunsurile tale si ale partenerului sunt importante si astfel puteti observa diferentele existente si ajunge la un consens. Incercati sa formulati o lista cat mai scurta si sa fiti cat mai flexibili. De exemplu, intr-un cuplu in care un parinte este impotriva consumului de dulciuri de catre copil, iar celalalt este dornic sa i le ofere, cei doi parteneri pot stabili o cantitate de dulciuri pe care copilul sa le consume (cat mai mica, avand in vedere preferinta parintelui care este impotriva dulciurilor).
Faceti un exercitiu de introspectie. Care sunt emotiile pe care le simtiti in momentele dificile din relatia cu cel mic si cu partenerul? Care sunt motivele pentru care reactiile voastre sunt uneori mai puternice decat v-ati dori? Cand simtiti teama, furie sau frustrare in relatie cu copilul si care sunt nevoile voastre care stau la baza acestor emotii? Ce comportamente ati preluat de la propriii parinti sau, dimpotriva, incercati sa evitati? Care sunt consecintele mai putin fericite ale comportamentului vostru in situatiile dificile din relatia cu copilul? Este recomandabil ca fiecare dintre voi sa raspunda la aceste intrebari si sa vada lucrurile si din perspectiva celuilalt partener.
Prioritizati si cautati imbunatatiri. Odata stabilite valorile care va ghideaza in rolul de parinti, e momentul sa va concentrati pe acele situatii si comportamente care va trezesc un nivel ridicat de stres. Lista s-ar putea sa fie destul de lunga si trebuie sa includa chiar si cele mai mici comportamente dificile ale copilului, precum: refuzul de a dormi sau de a manca, timpul excesiv petrecut in fata televizorului etc. Identificati comportamentele cele mai problematice si alegeti cateva asupra carora sa incepeti sa lucrati.
Informati-va. Avand in minte valorile pe care vreti sa le respectati in calitate de parinti, cautati informatiile si recomandarile oferite de specialisti: poate fi vorba de medici pediatri, psihologi sau consilieri. Puteti gasi informatii despre solutii si atitudini potrivite atat in mediul online, cat si in cadrul atelierelor de parenting, conferintelor sau cartilor de specialitate. Documentati-va si stabiliti impreuna un plan de actiune pentru fiecare situatie dificila pe care ati trecut-o pe lista.
Actionati. Puneti in practica solutiile noi, adaptati-le la realitatea din familia voastra, verificati care este progresul inregistrat.
Cand aveti aceasta discutie, este important sa va asigurati ca:
- Sunteti amandoi calmi, dispusi sa il ascultati pe celalalt (fara a-l intrerupe, contrazice, ironiza etc) si sa comunicati nonviolent.
- Sunteti dispusi sa va lasati influentat de partenter. Doar acceptand influenta celuilalt poti influenta la randul tau.
- Sunteti motivati sa gasiti o modalitate prin care sa incepeti sa lucrati in echipa.
- Sunteti constienti ca diferentele dintre voi sunt normale si ca din confruntarea lor, aveti amandoi de castigat.
Iata si un mic exercitiu pentru a va cunoaste reciproc in calitate de parinti. Raspundeti pe rand, la urmatoarele intrebari:
- Simt ca esti un bun parinte pentru ca...
- Simt ca rolul meu ca parinte este acela de a...
- Disciplina inseamna pentru mine...
- Pentru mine, cel mai mult conteaza ca, cel mic sa fie...
- Parintii mei obisnuiau sa... si cred ca acest lucru a fost...
Daca nu reusiti sa ajungeti pe cont propriu la o solutie care sa va faca fericiti si multumiti pe amandoi, nu ezitati sa apelati la un consilier sau terapeut de familie sau cuplu, pentru a primi tot sprijinul de care aveti nevoie.
*Sursa foto:Pexels.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Adauga tu primul comentariu: