characters characters

Problemele in relatia de cuplu

De ce apar si cum pot fi evitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 mai 2019    |   915 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Probleme in relatia de cuplu
De ce sunt inevitabile problemele in relatia de cuplu, de ce par unele dintre ele nerezolvabile si cum pot fi depasite? Raspunsul la aceste intrebari poate fi gasit in procesul de dezvoltare personala al fiecaruia dintre parteneri.

"Problemele cu care vin cuplurile in terapie au la baza un singur aspect, manifestat doar sub forme diferite: nevoia de a fi EU." arata Robert Taibbi, psiholog clinician. Cu alte cuvinte, problemele in relatia de cuplu tind sa apara atunci cand unul sau ambii parteneri simt ca nu pot fi ei insisi pe cat de mult si-ar dori, ca au nevoi care nu le sunt implinite in relatie sau ca procesul lor de crestere personala stagneaza. Cand accentul este pus foarte mult pe “noi”, individualitatea fiecarui partener poate avea de suferit.

Citeste si:

Cinci tipuri de cupluri in functie de atitudinea fata de conflicte

Psihoterapia de cuplu – cand sa apelezi la ea si ce greseli sa eviti


Problemele in relatia de cuplu – semne frecvente


Iata care sunt, in opinia psihologului Robert Taibbi, semnele ca problemele din cuplu se datoreaza nevoii fiecaruia dintre voi de a se dezvolta personal si de a putea fi mai autentic in relatie.

Criticile si certurile exagerate.

Certurile din cauze minore, fara intentia de a gasi o solutie, ci doar de a reprosa ori critica, se pot transforma in timp in probleme serioase de cuplu.

Unul din parteneri este mai vocal decat a fost pana acum

Unul dintre voi are mai multe comentarii, reprosuri sau critici decat in trecut. Apar discutii in contradictoriu si nemultumiri care nu par a avea neaparat legatura cu discutia specifica, ci cu o stare de frustrare generala a partenerului.

Interpretari ostile si nevoia de independenta

Interpretarea ostila a recomandarilor, sfaturilor sau sugestiilor date de partener rezulta frecvent in conflicte. Cand o sugestie este inteleasa ca un ordin, apar replici precum “Lasa-ma in pace!”, “Nu imi mai spune ce sa fac.”.Aceste interpetari apar pentru ca partenerul simte nevoia de mai multa independenta si autonomie.

Separarea timpului liber

Partenerii incep sa gaseasca activitati pe care sa le realizeze cu prieteni diferiti.

Cum poti repara astfel de probleme de cuplu?

Este bine de stiut ca aceste probleme sunt doar un semn ca e nevoie sa faceti o schimbare in relatie si pot fi depasite. Deseori, cand fiecare partener de cuplu gaseste mai multa implinire (profesionala, personala etc.) si isi poate exprima nevoile sincer in cuplu, aceste probleme se estompeaza.

Ganditi-va fiecare la nevoile voastre personale.

Ce functioneaza si ce nu functioneaza in relatie? Ce va nemultumeste si ce va infurie? Raspundeti la aceste intrebari nu pentru a va descarca furia fata de partener, ci pentru a intelege de ce aveti nevoie mai exact: poate de mai mult ajutor la treburile casnice, poate de mai mult spatiu personal. Fiecare dintre voi are dreptul sa isi exprime aceste nevoi, iar impreuna puteti gasi modalitati ca acestea sa fie implinite.

Rutinele si nevoia de varietate.

Nevoia de noutate si varietate este naturala. Deseori plictiseala sau sentimentul de stagnare in cuplu pot fi depasite cand partenerii isi fac un obicei din a incerca lucruri noi. Pe de alta parte, timpul petrecut separat, activitatile realizate pe cont propriu pot ajuta relatia, deoarece nevoia de timp si spatiu personal este importanta pentru fiecare partener.

Ganditi-va la viitorul vostru impreuna

Vorbiti despre cum vreti sa fiti peste 5, 10, 20 ani. Descrieti in detaliu ce v-ar placea sa realizati si decideti cum puteti face acest lucru.

Pierderea individualitatii in relatie este un fenomen frecvent, insa nu este de nedepasit. Relatiile bune sunt cele in care ambii parteneri isi pastreaza felul lor de a fi, dar in acelasi timp sunt ceea ce partenerul isi doreste sa fie. Provocarea este de a face ca celalalt sa fie o prioritate si de a munci impreuna pentru a fi fericiti.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe