characters characters

Parentingul pazat pe compasiune

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 mai 2023    |   793 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

parenting bazat pe compasiune
Cand reusim sa vedem dincolo de comportamentele dificile ale copiilor nostri, fara a reactiona cu furie si fara a le lua personal, crestem sansele de a aduce mai multa compasiune in relatia cu acestia.

Citeste si:


Cate tipuri de compasiune exista


Compasiunea fata de animale. Cum o incurajam la copii


Compasiunea in rolul de parinte

Care sunt cauzele pentru care ne este dificil sa dam dovada de compasiune fata de copil in momentele in care are comportamente dificile? Iata cateva motive:

Cum poti aduce mai multa compasiune in relatia cu copilul tau, oricare ar fi varsta acestuia?


Reinterpreteaza comportamentul copilului. Pentru acest lucru este nevoie sa devii constient de gandurile automate care iti trec prin minte cand copilul tau are un comportament dificil - de la judecata, critica sau etichetare a copilului ca obraznic sau razbunator. Apoi incearca sa vezi situatia din perspectiva copilului tau. Este furios pentru ca l-ai oprit din joaca pentru a-si face temele si simte ca nu are control asupra timpului si activitatilor in care este implicat sau pur si simplu este frustrat pentru ca s-a oprit dintr-o activitate placuta. Este dificil si pentru adulti sa faca trecerea de la relaxare la responsabilitate, asa ca este de inteles cand copilul tau protesteaza. Dincolo de agresivitate sau refuz, se ascund mereu nevoi si emotii pe care copilul nu stie sa le exprime in mod direct.


Incearca sa dai dovada de compasiune fata de tine insuti. Deseori, lipsa de intelegere sau blandete fata de cei din jur porneste de la tendinta de a fi critici fata de noi insine. Perfectionismul in rolul de parinte, nivelul ridicat de critica de sine sau nevoia excesiva de a controla comportamentul copilului sunt asociate cu un nivel scazut de compasiune de sine a parintilor.

Identificand aceste tendinte la tine insuti, poti incerca sa intelegi originea acestora si sa faci eforturi constiente de a-ti aminti ca un parinte bun nu trebuie sa fie perfect, ca nu poti (si nici nu este benefic) sa controlezi gandurile sau comportamentele copilului tau si ca rolul de parinte presupune invatare si adaptare continua. De aceea, greselile si imperfectiunile sunt parte din normalitate, atat in rolul de parinte, cat si in cel de copil.


Porneste de la iubirea neconditionata fata de copilul tau. Chiar si in momentele in care copilul tau se poarta agresiv, refuza sa coopereze sau actioneaza inadecvat, are nevoie sa simta ca este apreciat si iubit. Desigur, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa iti reprimi emotiile de frustrare sau furie, ci ca este nevoie sa inveti sa le exprimi si sa le gestionezi intr-o maniera echilibrata.

Adopta disciplina pozitiva sau bazata pe respectul fata de drepturile si nevoile copilului. Aceasta presupune sa te concentrezi mai mult pe ce poate face copilul tau mai bine data viitoare, in loc sa te concentrezi asupra  a ceea ce a facut gresit.


Acorda atentie tuturor emotiilor copilului tau, nu doar celor usor de gestionat. Validarea emotionala este un factor esential in prevenirea conflictelor sau luptelor pentru putere intre parinti si copii.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe