characters characters

Furia mamelor

Cand simti ca iti pierzi controlul in relatia cu copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 noiembrie 2022    |   689 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

furia mamei
Furia pe care o simtim ca parinti ne poate surprinde, soca sau speria. Mai ales cand vine vorba de furia mamelor, care simt deseori presiunea de a ramane tot timpul o prezenta blanda, intelegatoare si pasnica in familie.

Citeste si:


Factorii care declanseaza furia parintilor


Furia parintilor - o emotie acceptabila?


Furia mamelor – cauze frecvente


Furia intensa in rolul de parinte poate aparea in cele mai diverse si surprinzatoare momente, dar pentru mame in special, aceasta emotie poate trezi vinovatie, frica sau rusine. Pentru ca in majoritatea familiilor mamele au cele mai multe responsabilitati legate de cresterea copiilor si pentru ca la nivel social, furia femeilor este privita ca un semn de slabiciune, nu ca o emotie universal umana, furia devine o problema in special pentru mame, desi, desigur, si tatii pot avea aceeasi dificultate.

Desi furia mamelor apare de fiecare data ca reactie la o situatie concreta (de exemplu, copilul nu asculta, cere in mod repetat ceva sau este agitat), de foarte multe ori, intensitatea furiei traite de mama nu corespunde cu gravitatea problemei. De asemenea, emotia este perceputa ca fiind complet in afara controlului: desi incercam sa nu tipam sau sa nu trantim, ne surprindem avand exact aceste reactii. Dupa explozia de furie, deseori, apare senzatia de calm, insotita la scurt timp de vinovatie, confuzie, rusine, indoiala de sine si ingrijorare privind efectele acestei reactii asupra copilului. Deseori, exploziile de furie apar dupa o perioda mai lunga in care simtim frustrare, iritare sau furie la un nivel de intensitate mai difuz.

Pentru a preveni aceasta situatie, este necesar sa intelegem cum apare acest tip de furie.

Pentru a intelege mai usor furia in general, este util sa ne-o imaginam ca avand structura unui iceberg: nervii, tipetele si agresivitatea sunt doar varful iceberg-ului, sub acestea se ascund o multime de alte emotii, ganduri si stari.

Nevoi fizice si emotionale neimplinite

Principala cauza a izbucnirilor de furie este legata de neglijarea propriilor nevoi, fizice si psihologice. Somnul insuficient, alimentatia inadecvata, lipsa relaxarii si a miscarii fizice, neglijarea problemelor de sanatate sunt aspecte care afecteaza capacitatea fizica a mamelor de a face fata stresului si solicitarilor de zi cu zi. Apoi, neglijarea nevoilor psihologice – de exemplu, nevoia de comunicare si afectiune, de cunoastere si dezvoltare intelectuala, de liniste si relaxare etc. va duce in timp la furie si resentimente.

Emotii reprimate de-a lungul zilei

Pentru ca deseori mamele au o multime de responsabilitati, de-a lungul zilei, multe emotii si trairi trec fara a fi cu adevarat exprimate sau gestionate: raspundem politicos cand cineva este agresiv desi am vrea sa raspundem la fel, ne pastram calmul cand copilul cere de 5 ori inca o ciocolata si reusim sa ne ocupam de o situatie neprevazuta, dar urgenta, fara sa primim sprijinul de care am avea nevoie. Frustrarile minore, oboseala, dezamagirea, stresul, incertitudinile sau obstacolele minore cu care ne confruntam in timpul zilei nu pot fi exprimate si gestionate in momentul in care apar, insa efectele lor raman prezente la nivel emotional pe termen lung. De exemplu, ajungi acasa epuizata si nervoasa pentru ca ai avut o zi grea la birou, iar bucuria de a-i vedea pe cei dragi poate fi mai putin intensa decat daca ai fi avut o zi reusita.

Frustrari de lunga durata

Atunci cand mamele se afla in situatia de a amana propriile planuri sau nevoi, de a cere sprijin fara a-l primi din partea partenerului sau de a sacrifica tot timpul alte prioritati pentru a-si indeplini responsabilitatile casnice, furia este o reactie de asteptat. Ea are rolul de a ne activa resursele si de a ne orienta catre indreptarea unei situatii care nu ne este benefica.

Furia mamelor – ce te poate ajuta

 • Acorda prioritate nevoilor tale. Oricat de dificil, imposibil sau egoist ar parea, este primul si principalul pas pe care il poti face pentru a reduce frecventa furiei incontrolabile. Somnul suficient, timpul acordat proiectelor si nevoilor personale, relaxarea si odihna nu sunt alegeri egoiste, sunt alegeri care te ajuta sa fii un parinte mai bun.
 • Scrie intr-un jurnal. Exprimarea emotiilor in scris creste nivelul de autoconstientizare emotionala si ofera o alternativa de comunicare, pentru momentele in care nu poti vorbi cu cineva apropiat despre ceea ce simti.
 • Fa o plimbare scurta. Atunci cand este posibil, schimbarea mediului in care te afli poate preveni o izbucnire emotionala.
 • Incearca sa faci mai multa miscare fizica. Activitatea fizica ajuta la imbunatatirea echilibrului emotional si poate sa contribuie la un sentiment al controlului si puterii personale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe