characters characters

Memoria si emotiile

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 mai 2018    |   3519 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

emotiile si memoria
Emotia si memoria sunt foarte strans relationate, iar acest lucru poate fi observat in urma experientelor de zi cu zi. Retinem mai usor informatiile, evenimentele sau situatiile care ne-au trezit emotii, fie ca sunt pozitive, fie ca sunt negative.


Relatia dintre emotii si memorie este explicata si la nivel neurofiziologic, hipocampusul, structura a creierului esentiala pentru crearea de noi amintiri, face parte din sistemul limbic, responsabil si de reactiile noastre emotionale.

Afla mai multe despre felul in care emotiile influenteaza invatarea:


Infografic. Cum influenteaza emotiile invatarea


Secretul notelor bune? Bucuria si alte emotii pozitive


Emotiile si invatarea – ce este bine sa stie parintii si cadrele didactice

Emotiile ne influenteaza toate procesele cognitive, inclusiv modul in care percepem evenimentele din jurul nostru, apacitatea atentionala, invatarea, memoria, rationalizarea, precum si rezolvarea de probleme. Iata cum emotiile pot sa influenteze invatarea:


Emotiile pur si simplu exista.
Prima reactie a multor copii si adulti este de a respinge emotiile („Nu trebuie sa iti fie frica.”), insa acestea apar in lipsa controlului nostru. Abia dupa ce experienta copiilor este mai diversa si inteleg ca situatiile care par infricosatoare pot fi de fapt inofensive sau placute, emotiile negative dispar si lasa loc calmului si eficientei. Pana atunci, copiii pot invata sa identifice emotiile pe care le simt si sa foloseasca tehnici de mindfulness si relaxare pentru a nu le lasa sa devina prea intense si sa interfereze cu activitatea lor.


Copiii isi pot constientiza emotiile, insa nu stiu cum sa le gestioneze.
Sunt necesare activitati metacogntive in clasa care sa ii incurajeze pe elevi sa discute despre emotiile pe care le simt, sa isi asculte colegii vorbind despre ceea ce simt si sa se gandeasca la ce anume poate motiva o persoana sa genereze anumite comportamente.


Activitatile care promoveaza interactiunea sociala ofera cel mai mare sprijin emotional.
Integrarea sociala este o nevoie a tuturor copiilor, chiar si a celor introvertiti. Jocurile, discutiile, excursiile, proiectele interactive, invatarea cooperativa, educatia fizica sau artele sunt ideale pentru a promova intelegerea emotiilor si interactiunile sociale. In plus, aceste activitati promoveaza invatarea.


Amintirile depind de contextul in care sunt create.
Copiii vor retine mai usor informatiile noi invatate intr-un context mai special decat simpla ascultare a unei lectii in sala de clasa. Jocurile de rol, proiectele de grup, experimentele, anecdotele sau simplele intrebari adresate copiilor in timpul predarii sunt modalitati prin care copiii invata mai usor informatiile noi.


Un nivel ridicat de stres impiedica invatarea.
Copiii inteligenti, cu imaginatie bogata sau cu talente deosebite pot avea rezultate scazute atunci cand stresul este prea ridicat. Parintii si cadrele didactice stiu acest lucru din proprie experienta. Desi un anumit nivel de stres este necesar pentru activarea copiilor, cand acesta este prea ridicat, are efectul de a bloca atentia, memoria si alte resurse cognitive, orientandu-l pe copil exclusiv asupra sursei de stres.


Asadar, copiii invata mai bine in medii in care exista emotii pozitive. Un astfel de mediu poate accelera invatarea, precum si capacitatea de memorare.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe