Secretul rezultatelor bune la scoala? Bucuria si alte emotii pozitive
Emotiile pozitive ne ajuta si asta o stim fara a citi din carti. Am simtit-o chiar pe pielea noastra. Ii vedem pe cei din jur cum reactioneaza atunci cand sunt fericiti sau cand se bucura pentru ceva. Suntem mai optimisti, mai energici si mai entuziasmati atunci cand suntem bucurosi, iar acest lucru se reflecta si in munca noastra. Asadar, este important sa vorbim despre emotiile copiilor atunci cand invata.
Conform teoriei formulata de Barbara Fredrickson (1998), emotiile pozitive sunt foarte importante cand vine vorba de invatare. De ce? Pentru ca ne ajuta sa comunicam mai bine si mai usor cu ceilalti, sa invatam mai eficient si sa descoperim propriile calitati si resurse.
Cum ajuta emotiile pozitive in invatare?
Cand traim emotii pozitive, suntem deschisi la mai multe posibilitati de actiune:
- Campul atentiei este largit: oamenii bine dispusi observa mai multe lucruri in jurul lor si iau in considerare mai multe posibile actiuni
- Bucuria se asociaza cu creativitatea si explorarea
- De asemenea, emotiile pozitive ii fac pe oameni mai receptivi la experiente noi si mai dispusi sa primeasca feedback sau critica.
Pe de alta parte, emotiile negative ii indreapta pe copii (dar si pe adulti) catre reactii bine definite:
- Frica ii face pe oameni sa evite sau sa evadeze din situatie
- Furia ne face sa atacam sau sa mentinem o anumita actiune
- Dezgustul ne face sa eliminam lucrurile care ne trezesc aceasta emotie
Iata ca atunci cand copiii, dar si adultii se simt bine, sunt patrunsi de emotii pozitive, privesc totul cu mai mult calm, sunt mai deschisi in a rezolva sarcinile pe care le au si sunt chiar mai permisivi atunci cand vine vorba de respectarea regulilor.
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/50997200@N07/6059920301/
Articolul continua pe pagina urmatoare: Cum il ajuti pe copil sa aiba emotii pozitive?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Ingredientul secret al succesului la scoala: incurajarea
”90/% din educatie consta in incurajare.”, a spus Anatole France, iar experienta parintilor si cadrelor didactice, dar si cercetarile in domeniul invatarii, confirma aceasta perspectiva. La incepului noului an scolar, ne amintim sa transformam incurajarea si sprijinul acordat copiilor in prioritate.
-
Cand copilul spune „Ma plictisesc la scoala.”
Plictiseala la scoala este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta elevii de toate varstele. Insa ce inseamna mai exact cand copilul spune „Ma plictisesc la scoala.”?
Adauga tu primul comentariu: