characters characters

Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 septembrie 2023    |   1262 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

lipsa de motivatie cauze frecvente
La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala. In timp insa, motivatia pentru invatare poate sa scada. Iata cateva posibile motive.

Citeste si:


Doua lucruri de care au nevoie copiii pentru a fi motivati sa invete


Motivatia extrinseca. Ce inseamna si cand este benefica


Lipsa de motivatie pentru invatare. Cauze frecvente


Lipsa de energie fizica

Oboseala, alimentatia nesanatoasa, somnul insuficient sau sedentarismul excesiv sunt cateva cauze care duc la reducerea energiei fizice. Daca observi ca nivelul energiei copilului tau scade, este important sa acorzi atentie stilului de viata din familia voastra.


Lipsa disciplinei / functii executive in dezvoltare

Deseori, motivatia creste dupa ce am inceput o activitate, nu neaparat inainte. Acest fenomen sta la baza tehnicii activarii comportamentale. Insa pentru a incepe o activitate atunci cand nu suntem motivati, avem nevoie de disciplina. Copiii isi dezvolta inca abilitatile care ii ajuta sa fie disciplinati, asa ca deseori lipsa de motivatie pentru invatare este asociata cu lipsa disciplinei.


Sentimentul de coplesire

Cand copiii nu stiu cu ce sa inceapa o anumita sarcina sau cand nu au suficiente informatii pentru a rezolva o problema, se vor simti coplesiti si descurajati sa inceapa. Acelasi lucru se intampla si cand se confrunta cu situatii prea dificile sau prea complexe.


Teama de esec

Cand examenul sau testul pentru care se pregateste copilul tau par prea dificile sau sunt extrem de importante pentru viitorul lui, apare tendinta de a amana invatarea. Teama, la un nivel excesiv, afecteaza motivatia si duce la sentimentul de "paralizie" - incapacitatea de a incepe activitatile necesare pentru a avea succes.

Probleme emotionale

Apatia sau lipsa de motivatie generala poate fi un semn al depresiei sau chiar al anxietatii in randul copiilor. Cand copilul isi pierde interesul pentru activitatile care ii aduceau bucurie in mod normal, este esential sa acorzi atentie echilibrului sau emotional in general, pentru a identifica din timp posibile simptome de depresie si anxietate.


Probleme de invatare si atentie

Dificultatile de invatare sau de atentie, precum ADHD scad nivelul de motivatie pentru invatare, deoarece invatarea devine extrem de dificila pentru copii, inclusiv din punct de vedere emotional.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe