characters characters

Cum adopti un stil de viata sanatos in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 mai 2022    |   1607 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

stil de viata sanatos
In familie, copiii au ocazia sa isi formeze pentru prima data atitudini si convingeri despre alimentatie, miscare fizica, grija de sine, somn si alte alegeri care defines stilul de viata. Multe dintre obiceiurile legate de stilul de viata, formate in copilarie, pot fi greu de schimbat la maturitate. De aceea, este important sa oferim copiilor un mediu in care stilul de viata sanatos este accesibil, posibil si preferat.

Citeste si:


Ajuta-l pe copil sa isi formeze obiceiuri sanatoase


Mancatul emotional: cand hrana devine consolare


Stilul de viata sanatos in familie

Alimentatia sanatoasa

Este important sa formezi obiceiuri alimentare sanatoase din primii ani de viata. Este mai simplu atunci cand:

  • fructele si legumele sunt accesibile copiilor si membrilor familiei sub forma de gustari, feluri de mancare si deserturi sanatoase
  • copiii nu sunt obligati sa le consume, ci doar incurajati sa le exploreze
  • alimentele bogate in zahar si grasimi nu sunt frecvent consumate in familie si nici nu sunt accesibile acasa (nu le cumparam in cantitati ridicate)
  • portiile copiilor sunt pe masura varstei lor – copiii nu trebuie fortati sa manance mai mult decat au nevoie. Cand ii incurajam pe copii sa termine tot din farfurie, chiar daca ei spun ca nu le mai este foame, ii invatam sa nu isi asculte propriile senzatii fizice. In timp, acest lucru poate duce la tulburari de comportament alimentar precum bulimia sau anorexia.

Miscarea fizica

Miscarea fizica este esentiala pentru starea de bine a copiilor, dar si a adultilor. Joaca in aer liber, sportul in familie, plimbarile in natura sau chiar un program de exercitii fizice realizat impreuna cu cei mici sunt optiuni care te ajuta sa introduce miscarea fizica in programul zilnic al familiei.

Somnul suficient

Somnul ar trebui sa fie o prioritate pentru intreaga familie: copiii au nevoie de somn pentru a se dezvolta din punct de vedere fizic, dar si cognitive si emotional, iar parintii au nevoie de odihna pentru a putea fi prezenti si eficienti in relatia cu cei mici.

Poti incuraja obiceiuri sanatoase de somn astfel:

  • evita timpul in fata ecranului inainte de somn – alege o poveste de seara pentru cei mici sau incurajeaza-l pe copil sa citeasca o carte
  • incurajeaza mersul la culcare devreme – chiar daca nu adoarme imediat, copilul se poate odihni si relaxa.
  • creati impreuna o rutina de seara, care sa il ajute pe copil sa se relaxeze inainte de culcare.

Orice obiceiuri sanatoase incerci sa incurajezi in familie, este important sa tii minte ca, mai ales la varste mici, copiii invata prin imitatie. Nu este suficient sa il incurajezi pe copil sa aiba un stil de viata sanatos, este nevoie sa te vada facand alegeri sanatoase zi de zi.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe