characters characters

Motivatia pentru invatare

La varste mici, copiii sunt dornici sa afle lucruri noi in mod natural. De aceea, sarcina parintilor este una destul de simpla: trebuie doar sa profite de curiozitatea naturala a copiilor pentru a mentine activ interesul pentru invatare. Iata cateva modalitati prin care poti stimula interesul prescolarului pentru lucruri noi:


 • Porneste de la interesele copilului. Daca este fascinat de dinozauri, de exemplu, ofera-i carti, imagini sau filmulete despre acest subiect si porneste de aici pentru a-l invata si alte lucruri, despre istoria planetei noastre, despre alte animale, despre cum au fost obtinute informatiile despre dinozauri de-a lungul timpului etc. Nu transforma invatarea in ceva obligatoriu. Daca ai vrea sa il inveti formele geometrice, de exemplu, iar copilul tau ar prefera sa se joace cu animalele de plus, nu insista, in caz contrar copilul va resimti invatarea ca ceva neplacut, care “trebuie facut” pentru ca asa isi doresc parintii lui.
 • Alterneaza invatarea de noi informatii cu formarea abilitatilor. Ii vei mentine mai mult atentia daca il inveti sa faca diverse activitati, fiind implicat direct. In aceste situatii, este important sa il lasi pe el sa termine activitatea (desenul, puzzle-ul, figurinele din plastilina etc.) si sa nu intervii decat daca iti cere ajutorul sau observi ca isi pierde interesul.
 • Foloseste mai multe modalitati de a transmite informatia. De exemplu, daca vrea sa afle cum se formeaza fulgii de zapada, ii poti arata imagini cu fulgi de zapada la microscop, puteti iesi afara sa observati impreuna fulgii de nea, folosind o lupa si puteti folosi tehnica origami pentru a crea fulgi din hartie.
 • Nu te stresa sau ingrijora in legatura cu ce stie sau nu stie copilul tau. Risti sa ii transmiti copilului tau aceste emotii negative si sa il inveti, fara sa vrei, ca invatarea este stresanta. Aminteste-ti ca fiecare copil evolueaza in propriul ritm si ca, in general, diferentele care apar intre nivelul de dezvoltare al copiilor prescolari sunt depasite pana cand incep scoala.

Articole despre "Motivatia pentru invatare"

 • Plictiseala la scoala
  Cand copilul spune „Ma plictisesc la scoala.”
  27 ianuarie 2022   

  Plictiseala la scoala este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta elevii de toate varstele. Insa ce inseamna mai exact cand copilul spune „Ma plictisesc la scoala.”?

 • Lipsa motivatiei de a invata
  De ce scade motivatia copiilor pentru invatare 1
  18 ianuarie 2022   

  Cum apare lipsa motivatiei de a invata, cand si cum isi pierd copiii interesul fata de invatare si cum putem preveni sau repara acest fenomen.

 • Tehnici de automotivare
  Cum ii ajutam pe copii sa se automotiveze
  28 octombrie 2021   

  Vorbim deseori despre cum putem creste ca parinti motivatia copiilor pentru invatare. La fel de important este cum putem sa ii ajutam pe copii sa se automotiveze. Ce inseamna acest lucru?

Mai multe


Intrebari si respunsuri despre "Motivatia pentru invatare"

Mai multe