characters characters

Motivatia pentru invatare

La varste mici, copiii sunt dornici sa afle lucruri noi in mod natural. De aceea, sarcina parintilor este una destul de simpla: trebuie doar sa profite de curiozitatea naturala a copiilor pentru a mentine activ interesul pentru invatare. Iata cateva modalitati prin care poti stimula interesul prescolarului pentru lucruri noi:


 • Porneste de la interesele copilului. Daca este fascinat de dinozauri, de exemplu, ofera-i carti, imagini sau filmulete despre acest subiect si porneste de aici pentru a-l invata si alte lucruri, despre istoria planetei noastre, despre alte animale, despre cum au fost obtinute informatiile despre dinozauri de-a lungul timpului etc. Nu transforma invatarea in ceva obligatoriu. Daca ai vrea sa il inveti formele geometrice, de exemplu, iar copilul tau ar prefera sa se joace cu animalele de plus, nu insista, in caz contrar copilul va resimti invatarea ca ceva neplacut, care “trebuie facut” pentru ca asa isi doresc parintii lui.
 • Alterneaza invatarea de noi informatii cu formarea abilitatilor. Ii vei mentine mai mult atentia daca il inveti sa faca diverse activitati, fiind implicat direct. In aceste situatii, este important sa il lasi pe el sa termine activitatea (desenul, puzzle-ul, figurinele din plastilina etc.) si sa nu intervii decat daca iti cere ajutorul sau observi ca isi pierde interesul.
 • Foloseste mai multe modalitati de a transmite informatia. De exemplu, daca vrea sa afle cum se formeaza fulgii de zapada, ii poti arata imagini cu fulgi de zapada la microscop, puteti iesi afara sa observati impreuna fulgii de nea, folosind o lupa si puteti folosi tehnica origami pentru a crea fulgi din hartie.
 • Nu te stresa sau ingrijora in legatura cu ce stie sau nu stie copilul tau. Risti sa ii transmiti copilului tau aceste emotii negative si sa il inveti, fara sa vrei, ca invatarea este stresanta. Aminteste-ti ca fiecare copil evolueaza in propriul ritm si ca, in general, diferentele care apar intre nivelul de dezvoltare al copiilor prescolari sunt depasite pana cand incep scoala.

Articole despre "Motivatia pentru invatare"

 • Scuze care ii impiedica pe copii sa invete
  Scuze care ii impiedica pe copii sa invete
  18 august 2021   

  Vacanta de vara se apropie de final incet, iar preocuparile legate de scoala incep sa isi faca aparitia treptat. Cum ii putem ajuta pe copii sa fie motivati sa invete? Incepand cu scuzele sau convingerile irationale care ii impiedica sa depuna efort cand vine vorba de invatare.

 • Patru emotii asociate cu invatarea
  Patru emotii normale traite de copil cand invata lucruri noi
  15 iulie 2021   

  Multi copii intampina probleme in invatare nu pentru ca nu au abilitatile cognitive necesare pentru a intelege, ci pentru ca nu isi pot gestiona eficient emotiile care apar in timpul invatarii.

 • Recomandari pentru lipsa de motivatie a copiilor
  Recomandari pentru lipsa de motivatie a copiilor
  19 mai 2021   

  Fie ca este vorba de scoala sau invatare, fie ca este vorba de pasiuni sau preocupari extrascolare, motivatia este esentiala pentru copii, adolescenti si adulti deopotriva.

Mai multe


Intrebari si respunsuri despre "Motivatia pentru invatare"

Mai multe