characters characters

Invata-l despre zapada

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 ianuarie 2012    |   9259 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cum se formeaza fulgii de zapadaCopiii sunt pasionati sa se joace cu zapada, sa iasa afara, sa alerge prin omat, sa faca oameni de zapada sau sa construiasca iglu si sa se ascunda in interior. Cu toate acestea, putini stiu cum anume se formeaza zapada si ce sta in compozitia unui fulg de nea.

Iti propunem pentru inceput cateva activitati prin care il poti face pe copilul tau sa constientizeze complexitatea fulgului de nea:

1. Descarca de pe internet imaginea unor fulgi de nea vazuti la microscop. Iata unde poti sa gasesti asemenea imagini: Wired.com sau: Guardian.co.uk. Explica-i copilului ca exista mai multe tipuri de fulgi de nea, existand chiar si o clasificare a acestora, in functie de forma lor. Incercati apoi sa reproduceti aceste forme pe coli albe de hartie, iar ulterior sa le colorati. Cu ce culoare? Amestecati alb cu o picatura de albastru.

2. Invata-l tehnica origami de realizare a unor fulgi. Exista o multime de tutoriale care iti ofera pasii in intregime despre cum anume se pot face din hartie, fulgi de zapada. Puteti impreuna sa faceti mai multi fulgi dupa care sa ii prindeti prin casa sau ii puteti lega intr-o ghirlanda care sa atarne in camera copilului. In plus, marimea fulgilor poate sa difere. Fulgii nu sunt identici unii cu altii, asa ca, varietatea va prinde bine. Iata un exemplu despre cum se fac fulgii cu ajutorul tehnicii origami:
 
 
3. Daca v-ati gandit sa pregatiti ceva dulce, va propunem niste fursecuri simple in forma de fulgi de nea. Cum anume se realizeaza? E nevoie de un aluat simplu ca pentru orice fursec pe care sa-l modelati in forma unor fulgi de nea. Puneti-le la cuptor, iar la final presarati zahar vanilat pentru a fi si mai dulci si mai albi.

4. Daca inca nu ai pictat fereastra copilului tau, nu e prea tarziu. Exista vopsele special create pentru a picta pe geam ori spray-uri pentru geam cu care poti impodobi fereastra cu fulgi de zapada. Propune-i copilului tau sa faceti acest lucru dupa ce ati studiat cu atentie imaginile fulgilor de zapada la microscop.

Iata ce informatii ii poti transmite copilului despre cum se formeaza fulgii de zapada:
-    Totul depinde de temperatura, umiditate si curenti de aer.
-    Picaturile de apa din nori ingheata atunci cand temperature aerului este foarte scazuta.
-    Din picaturile de apa care ingheata se formeaza cristale de gheata.
-    Mai multe cristale formeaza un fulg de nea.
-    Nu exista 2 fulgi de nea identici si acest lucru a fost demonstrat prin numeroase experimente.
-    Exista aproximativ 35 de categorii de fulgi de nea in functie de forma lor, iar cele mai studiate sunt: dendritele stelare (cristalele au forma de ramuri), fulgii comuni (au bratele ca o forma de stea si se formeaza atunci cand temperatura aerului este intre -2 si – 15 grade C).
-    Daca atunci cand coboara din nori fulgii, temperatura aerului este suficient de scazuta avem parte de ninsoare.
-    Stratul de omat (zapada) care acopera pamantul este foarte util agricultorilor fiindca protejeaza granele cultivate in pamant pentru a rasari primavara.

Copilul tau te-a intrebat pana acum cum se formeaza fulgii de nea?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu