characters characters

Apatia la copii - ce inseamna si de ce ar trebui sa iti atraga atentia

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 august 2019    |   2368 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

apatia la copii
Apatia poate fi definita simplu drept lipsa interesului, a entuziasmului si a preocuparilor. Poate aparea la orice varsta si deseori este asociata cu sentimentul ca nu avem ce oferi sau nu putem controla lucrurile importante pentru noi.

Cand copiii sau adolescentii spun „Nu-mi pasa!” sau „Nu ma intereseaza!” deseori vor doar sa riposteze in fata autoritatii parintilor, mai ales cand nu mai au argumente sau nu mai pot negocia o regula sau o limita. Insa uneori „Nu-mi pasa!” inseamna chiar lipsa de interes, entuziasm si vitalitate, situatie care ar trebui sa atraga atentia parintilor. Cand copiii si adolescentii nu au lucruri care sa fie importante pentru ei, problemele emotionale si de comportament sunt aproape.

Citeste si:

Lipsa motivatiei la copii - cand copilul nu are aspiratii sau planuri de viitor

Lipsa de motivatie sau lene


Apatia la copii – cum se manifesta

Apatia apare deseori asociata cu plictiseala si lipsa de inspiratie pentru timpul liber. Aceasta stare este naturala in randul preadolescentilor, care tocmai au renuntat la jocurile si preocuparile copilaresti, dar inca nu au gasit alte interese si activitati. Cand intra in ecuatie si singuratatea, este important sa incerci sa il ajuti pe copil, pentru a preveni probleme mai grave precum depresia. Poti sa il ajuti pe copil oferindu-i mai multe responsabilitati si incurajandu-l sa descopere noi interese.

Apatia poate sa apara si ca urmare a:

  • criticii si dezaprobarii frecvente primite din partea parintilor. Cand copilul sau adolescentul este criticat excesiv, va renunta la speranta ca poate primi apreciere sau afectiune din partea parintilor, devenind distant emotional fata de acestia.
  • lipsei de abilitati si de responsabilitati. Apatia poate sa apara si atunci cand copiii sau adolescentii nu stiu cum sa abordeze o problema sau nu au avut ocazia sa observe ca propriile lor actiuni pot avea efecte benefice (de exemplu, in actiuni de voluntariat sau in actiuni caritabile). De aceea, este bine sa oferi copilului responsabilitati din ce in ce mai complexe pe masura ce creste si sa ii incurajezi spiritul de initiativa.
  • epuizarii fizice si emotionale. Mai ales cand este vorba de copii cu program supraincarcat, apatia apare pentru ca acestia nu mai au rezerve de energie. Lipsa de control asupra propriului program duce foarte usor la epuizare emotionala: copiii au nevoie de timp liber si de independenta de a alege cum si-l petrec, pentru a constientiza propriile interese si motivatii.
  • dezamagirilor repetate si a unui stil de gandire pesimist. Cand copilul sau adolescentul incearca in mod repetat sa obtina o anumita performanta sau un anumit nivel de succes si nu reuseste, apatia si indiferenta pot fi reactii emotionale naturale. Insa nu sunt neaparat benefice, deoarece afecteaza nivelul de motivatie, facandu-l pe copil sa renunte la planurile si scopurile sale. Desi uneori, in urma esecurilor, este bine sa reanalizam obiectivele pe care ni le propunem, acest lucru nu inseamna ca este nevoie sa il lasi pe copil sa renunte la orice plan. Ajuta-l sa invete din greseli si esecuri si sa incerce din nou, cu o strategie mai buna, sau sa descopere noi scopuri care sa il motiveze.
  • depresiei. Cand copilul sau adolescentul iti spune frecvent ca „Nimic nu conteaza oricum.”, cand renunta la activitatile care ii faceau placere sau il interesau, cand renunta la scopurile pe care si le-a propus, cand nu mai spera si nu simte ca poate sa schimbe lucrurile sau da dovada de furie si iritabilitate, este cazul sa te ingrijorezi. Depresia erodeaza ambitia si motivatia, ducand la stari emotionale din ce in ce mai negative, pe care este bine sa nu le neglijam.

Apatia apare si in urma traumelor din copilarie, precum violenta verbala sau fizica, abuzurile sexuale sau problemele datorate saraciei extreme. Oricare este cauza apatiei copiilor, este bine ca adultii care interactioneaza cu ei sa dea dovada de intelegere si sa nu ii eticheteze pe copii drept lenesi sau obraznici, ci sa incerce sa ii ajute si sa ii sprijine.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe