Experientele adverse din copilarie
De ce traumele din copilarie ne afecteaza intreaga viata
Experientele adverse din copilarie (ACE in limba engleza, de la "adverse childhood experiences") sau traumele din copilarie au un rol important in privinta starii de bine a copilului pe termen lung. In timp ce unele experiente (precum pierderea unui parinte) nu stau in controlul nostru, altele (precum neglijarea fizica sau emotionala) pot fi evitate daca parintii si adultii care ingrijesc copiii sunt informati in legatura cu acestea.
Experientele adverse din copilarie
Experientele timpurii din copilarie descriu toate tipurile de abuz, neglijare si alte experiente potential traumatice care au loc in viata unei persoane inainte de a implini varsta de 18 ani. Experientele adverse din copilarie coreleaza in mod pozitiv cu adoptarea comportamentelor de risc, probleme de sanatate, o satisfactie scazuta a vietii si moartea timpurie. Cu alte cuvinte, cu cat in copilaria noastra am avut mai multe experiente adverse, cu atat riscul de a suferi de probleme de sanatate sau de a adopta comportamente riscante este mai mare.
Specialistii impart experientele adverse din copilarie in 3 categorii:
- Abuzul: fizic, emotional sau sexual
- Neglijarea: fizica sau emotionala
- Disfunctii familiale: probleme psihice ale parintilor, rude incarcerate, violenta domestica, abuz de substante al parintilor sau divort
Cercetarea initiala, care a stabilit legatura dintre traumele din copilarie si problemele de sanatate mintala si fizica la maturitate a fost realizata in 1998 si a aratat ca persoanele care au trecut prin 4 sau mai multe categorii de experiente adverse in copilarie, fata de persoanele care nu au suferit de nicio trauma:
- au un risc de 4-12 ori mai mare de a suferi la maturitate de dependenta de alcool, abuz de substante, depresie sau tentative de suicid.
- fumeaza de 2-4 ori mai mult si au o stare de sanatate precara
- au un risc de 1,4-1,6 ori mai mare de obezitate severa si sedentarism
De asemenea, cu cat numarul experientelor adverse din copilarie a fost mai ridicat, cu atat a crescut si riscul pentru boli precum: boli cardiace, cancer, boli pulmonare cronice, fracturi sau boli de ficat.
Cercetarile ulterioare au confirmat aceste rezultate, aratand ca persoanele cu un numar ridicat de traume in copilarie tind sa adopte comportamente riscante pentru propria sanatate, sa aiba probleme cronice de sanatate, sa aiba o viata de calitate scazuta si o moarte timpurie.
Daca esti curios cu privire la propriul tau scor privind experientele adverse din copilarie, poti realiza chestionarul in limba engleza aici.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Provocarea lunii Februarie. 28 de zile pentru incurajarea fericirii in familie
Incepem luna Februarie cu un proiect de familie pentru fericire: 28 de idei pentru buna dispozitie, bucurie si multumire.
-
Trei exercitii pentru rezilienta
Rezilienta sau capacitatea de a depasi momentele dificile depinde de sprijinul social pe care il are copilul la dispozitie, dar si de felul in care este ajutat sa inteleaga care sunt resursele sale interioare si exterioare.
-
Timiditatea la adolescenti
Cum il poti ajuta pe adolescentul tau daca este timid.
Adauga tu primul comentariu: