characters characters

Experientele adverse din copilarie

De ce traumele din copilarie ne afecteaza intreaga viata

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iunie 2019    |   3413 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

Experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (ACE in limba engleza, de la "adverse childhood experiences") sau traumele din copilarie au un rol important in privinta starii de bine a copilului pe termen lung. In timp ce unele experiente (precum pierderea unui parinte) nu stau in controlul nostru, altele (precum neglijarea fizica sau emotionala) pot fi evitate daca parintii si adultii care ingrijesc copiii sunt informati in legatura cu acestea.

Experientele adverse din copilarie


Experientele timpurii din copilarie descriu toate tipurile de abuz, neglijare si alte experiente potential traumatice care au loc in viata unei persoane inainte de a implini varsta de 18 ani. Experientele adverse din copilarie coreleaza in mod pozitiv cu adoptarea comportamentelor de risc, probleme de sanatate, o satisfactie scazuta a vietii si moartea timpurie. Cu alte cuvinte, cu cat in copilaria noastra am avut mai multe experiente adverse, cu atat riscul de a suferi de probleme de sanatate sau de a adopta comportamente riscante este mai mare.

Specialistii impart experientele adverse din copilarie in 3 categorii:

 • Abuzul: fizic, emotional sau sexual
 • Neglijarea: fizica sau emotionala
 • Disfunctii familiale: probleme psihice ale parintilor, rude incarcerate, violenta domestica, abuz de substante al parintilor sau divort


Cercetarea initiala
, care a stabilit legatura dintre traumele din copilarie si problemele de sanatate mintala si fizica la maturitate a fost realizata in 1998 si a aratat ca persoanele care au trecut prin 4 sau mai multe categorii de experiente adverse in copilarie, fata de persoanele care nu au suferit de nicio trauma:

 • au un risc de 4-12 ori mai mare de a suferi la maturitate de dependenta de alcool, abuz de substante, depresie sau tentative de suicid.
 • fumeaza de 2-4 ori mai mult si au o stare de sanatate precara
 • au un risc de 1,4-1,6 ori mai mare de obezitate severa si sedentarism

De asemenea, cu cat numarul experientelor adverse din copilarie a fost mai ridicat, cu atat a crescut si riscul pentru boli precum: boli cardiace, cancer, boli pulmonare cronice, fracturi sau boli de ficat.

Cercetarile ulterioare au confirmat aceste rezultate, aratand ca persoanele cu un numar ridicat de traume in copilarie tind sa adopte comportamente riscante pentru propria sanatate, sa aiba probleme cronice de sanatate, sa aiba o viata de calitate scazuta si o moarte timpurie.


Daca esti curios cu privire la propriul tau scor privind experientele adverse din copilarie, poti realiza chestionarul in limba engleza aici.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Ce este inteligenta emotionala
  Cinci lucruri pe care le fac parintii inteligenti emotional
  05 octombrie 2022   

  Ce este inteligenta emotionala, cum se manifesta in rolul de parinte si cum o poti dezvolta mai usor, pentru relatii sociale armonioase si echilibru emotional.

 • Ruminatia
  Ruminatia - cand nu iti poti controla gandurile negative
  27 septembrie 2022   

  Iti este greu sa iti orientezi atentia catre lucrurile pe care le ai de facut pentru ca te gandesti la griji, probleme nerezolvate sau la cum ai fi putut reactiona mai bine intr-o anumita situatie? Aceasta dificultate de a opri gandurile negative sau de a controla directia propriei gandiri poarta numele de ruminatie si apare deseori ca urmare a stresului cronic.

 • Obiective emotionale pentru noul an scolar
  5 obiective emotionale pentru noul an scolar
  01 septembrie 2022   

  In fiecare toamna, la inceputul unui nou an scolar, parintii, copiii si cadrele didactice pornesc la drum cu planuri, obiective, ingrijorari sau aspiratii. Iti propunem ca de aceasta data sa acorzi atentie si laturii emotionale a dezvoltarii copilului tau in noul an scolar.

Mai multe