characters characters

Experientele adverse din copilarie

De ce traumele din copilarie ne afecteaza intreaga viata

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iunie 2019    |   4369 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

Experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (ACE in limba engleza, de la "adverse childhood experiences") sau traumele din copilarie au un rol important in privinta starii de bine a copilului pe termen lung. In timp ce unele experiente (precum pierderea unui parinte) nu stau in controlul nostru, altele (precum neglijarea fizica sau emotionala) pot fi evitate daca parintii si adultii care ingrijesc copiii sunt informati in legatura cu acestea.

Experientele adverse din copilarie


Experientele timpurii din copilarie descriu toate tipurile de abuz, neglijare si alte experiente potential traumatice care au loc in viata unei persoane inainte de a implini varsta de 18 ani. Experientele adverse din copilarie coreleaza in mod pozitiv cu adoptarea comportamentelor de risc, probleme de sanatate, o satisfactie scazuta a vietii si moartea timpurie. Cu alte cuvinte, cu cat in copilaria noastra am avut mai multe experiente adverse, cu atat riscul de a suferi de probleme de sanatate sau de a adopta comportamente riscante este mai mare.

Specialistii impart experientele adverse din copilarie in 3 categorii:

 • Abuzul: fizic, emotional sau sexual
 • Neglijarea: fizica sau emotionala
 • Disfunctii familiale: probleme psihice ale parintilor, rude incarcerate, violenta domestica, abuz de substante al parintilor sau divort


Cercetarea initiala
, care a stabilit legatura dintre traumele din copilarie si problemele de sanatate mintala si fizica la maturitate a fost realizata in 1998 si a aratat ca persoanele care au trecut prin 4 sau mai multe categorii de experiente adverse in copilarie, fata de persoanele care nu au suferit de nicio trauma:

 • au un risc de 4-12 ori mai mare de a suferi la maturitate de dependenta de alcool, abuz de substante, depresie sau tentative de suicid.
 • fumeaza de 2-4 ori mai mult si au o stare de sanatate precara
 • au un risc de 1,4-1,6 ori mai mare de obezitate severa si sedentarism

De asemenea, cu cat numarul experientelor adverse din copilarie a fost mai ridicat, cu atat a crescut si riscul pentru boli precum: boli cardiace, cancer, boli pulmonare cronice, fracturi sau boli de ficat.

Cercetarile ulterioare au confirmat aceste rezultate, aratand ca persoanele cu un numar ridicat de traume in copilarie tind sa adopte comportamente riscante pentru propria sanatate, sa aiba probleme cronice de sanatate, sa aiba o viata de calitate scazuta si o moarte timpurie.


Daca esti curios cu privire la propriul tau scor privind experientele adverse din copilarie, poti realiza chestionarul in limba engleza aici.

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe