characters characters

De ce este bine pentru copil sa invete singur

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 septembrie 2014    |   1846 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Scoala este principalul context in care copiii se intalnesc cu doua tipuri de invatare: de grup si individuala. Ceea ce se intampla in interiorul clasei vizeaza grupul, insa pentru aprofundarea cunostintelor e nevoie de studiu individual. Intr-o perioada in care accentul se pune din ce in ce mai mult pe munca in echipa, este nevoie sa ne amintim si de avantajele efortului depus pe cont propriu:)


De ce este important studiul individual?

Studiul in grup aduce mai multe beneficii cand vorbim de recapitulare sau evaluarea a ceea ce s-a invatat, insa pentru acumularea de cunostinte si intelegerea lor e nevoie de efort individual. Iata cateva avantaje ale studiului individual:

 • Invatarea pe cont propriu asigura conditiile necesare pentru concentrarea atentiei si mentinerea linistii. Atunci cand materia care trebuie invatata este una destul de dificila, gen matematica sau fizica, e recomandat studiul individual. Dupa ce notiunile sunt intelese pe cont propriu, copilul poate exersa si verifica cunostintele impreuna cu alti copii.
 • Studiul individual incurajeaza initiativa si rezolvarea de probleme. Cu alte cuvinte, copiii care sunt obisnuiti sa invete singuri, devin mai repede independenti. Atunci cand exista si alte persoane in jur, odata confruntat cu o problema pe care nu stie sa o rezolvi, copilul va apela cu usurinta la cineva. Fiind singur, invata sa le confrunte singur si sa caute solutii.
 • Studiile arata ca cei care prefera sa invete singuri sunt mai creativi. Concentrandu-se asupra unei sarcini, copilul poate preveni risipirea de energie si atentie pe care in mod normal le-ai canaliza spre contextul social deja existent. De asemenea, in situatiile de grup, apar frecvent situatii in care copiii adopta ideile colegilor fara a mai depune efort pentru a formula unele proprii sau nu indraznesc sa isi sustina propriile pareri.
 • Productivitatea creste atunci cand lucram si invatam singuri. Mai ales cand e vorba de proiecte pe care copilul trebuie sa le termine foarte repede sau care sunt destul de clar definite,
 • Studiul individual ofera libertate. Cand invata pe cont propriu, copilul isi directioneaza el insusi efortul spre aspectele care ii solicita cel mai mult. Avand libertatea sa aleaga ce sa exerseze, ce informatii sa repete sau ce probleme sa rezolve, copilul va avansa mult mai repede decat intr-un grup in care ceilalti copii au alte dificultati de invatare decat el.
 • Copiii introvertiti deseori au rezultate si performante scolare mai bune decat copiii extrovertiti, ceea ce este o dovada in plus pentru faptul ca a studia individual aduce beneficii. In plus, pana si Picasso spunea: “Fara singuratate, nicio munca serioasa nu este posibila”.

Atat studiul in grup , cat si cel individual au avantaje specifice si pentru obtinerea rezultatelor bune, este important ca ele sa se imbine in educatia copilului. Copilului tau ii place sa invete singur?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cinci obiceiuri noi de invatare
  Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
  05 ianuarie 2023   

  Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.

 • Esecul productiv in invatare
  Esecul productiv in invatare, o metoda inedita de predare
  14 aprilie 2022   

  Cand elevii sunt pusi in fata unor probleme dificile, care le trezesc interesul si ii ajuta sa vada care sunt cunostintele sau abilitatile care le lipsesc, motivatia pentru invatare creste.

 • 10 tehnici de verificare a cunostintelor
  10 metode prin care verificam intelegerea lectiei de catre copii
  18 mai 2021   

  Cand vrem sa ii ajutam pe copii sa invete, ne concentram deseori asupra metodelor eficiente de invatare, asupra resurselor alternative sau asupra metodelor de predare eficiente. Dar un aspect esential al invatarii este intelegerea: inainte de a-i ajuta sa retina informatii noi, trebuie sa fim siguri ca cei mici le-au inteles.

Mai multe