characters characters

7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 septembrie 2023    |   2182 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

7 obiceiuri pentru invatare
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere. Obiceiurile sunt de fapt actiuni si comportamente repetate ce au devenit obisnuinte si care denota adesea, respectul fata de propriul corp, automotivatie, disciplina si iubirea de sine. Iata care sunt 7 din cele mai bune obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete.

Citeste si:


Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie


Sapte obiceiuri ale familiilor foarte eficiente


Sapte obiceiuri care ii ajuta pe copii sa invete


1. Folosirea notitelor.
Indiferent daca scrii intr-un carnetel sau pe bucati de hartie pe care sa le lipesti la vedere, notitele sunt utile pentru a ne mentine organizati. In invatare, notitele sunt esentiale deoarece atunci cand copiii scriu de mana informatiile pe care vor sa le retina, le vor memora mai repede.


2. Obiceiul de a face azi mai mult, decat ieri. Atunci cand zi de zi ne testam limitele, cand cerem putin mai mult de la noi, decat stim ca putem duce, ne resetam limitele si invatam despre noi ca suntem mai puternici decat am crezut. A citi o pagina in plus pe zi, fata de ziua anterioara, a face cu un exercitiu mai mult decat ieri sau a incerca ceva nou sau care ne sperie, inseamna a avea mai mult curaj si o incredere mai mare in propria persoana.


3. Preocuparea fata de propriul corp. Se spune ca un corp sanatos inseamna o minte sanatoasa, de aceea, obiceiurile ce tin de sanatatea noastra sunt foarte importante. Ajuta-ti copilul sa isi formeze rutine de relaxare dupa ce vine de la scoala sau dupa o perioada de studiu intens, explica-i cum sa se relaxeze folosind exercitii de respiratie sau tehnici de relaxare. Pune accentul pe o alimentatie corecta si echilibrata, pe un aport zilnic de apa necesar corpului si pe miscare fizica. Rutina somn-trezire este foarte importanta nu doar pentru a obtine energia de care avem nevoie pe parcursul zilei, ci si pentru o buna functionare a proceselor mentale.


4. Folosirea intrebarilor. A avea curajul sa intrebi ce nu stii si sa ceri clarificari este un pas important in procesul de invatare. Fiecare copil ar trebui sa intrebe atunci cand nu a inteles ceva anume in clasa, pentru a-si clarifica nelamuririle.


5. Realizarea unui plan de invatare. Copiii obtin uneori note mici, nu pentru ca nu au invatat suficient, ci pentru ca pur si simplu invata haotic. Ajuta-ti copilul sa isi formeze un plan de invatare care sa cuprinda pe etape, ce trebuie sa faca din momentul in care vine de la scoala si se asaza la birou. Care sunt materiile la care isi va face prima data temele, cand si ce durata vor avea pauzele, ce metoda de invatare va folosi pentru a-si invata lectia pentru ziua urmatoare, cum isi va organiza materia pentru a invata pentru un test etc.


6. Concentrarea asupra unei singure activitati si evitarea multitaskingului. Studiile arata ca multitasking-ul, desi foarte tentant, afecteaza in mod negativ productivitatea, deoarece atentia trebuie sa se mute de la o activitate la alta. In acest context, este important desigur ca activitatile mai dificile sa fie prioritizate, astfel incat copilul sa aiba suficienta energie pentru ele.


7. Obstacolele, o sansa in plus de a invata mai mult. De fiecare data cand copilul tau se confrunta cu o problema, invata-l sa se intrebe: ce pot sa fac acum pentru a rezolva problema? Ce solutie am in momentul de fata? Ce pot sa invat din acest obstacol cu care ma confrunt? Desi s-ar putea sa nu reuseasca sa rezolve problema din prima incercare, poate face primul pas pentru a gasi drumul spre rezolvare. Explica-i ca este in regula sa ceara ajutor atunci cand nu stie sau nu se descurca, fara a-i fi teama ca ar putea fi evaluat negativ de cei din jur.

Obiceiurile se pot forma de la orice varsta, in legatura cu orice aspect al vietii. Poti forma obiceiuri ce tin de dezvoltarea personala, care sa il ajute pe copil sa fie mai concentrat la scoala, sa fie mai optimist, mai sociabil, sa fie increzator in propriile forte, obiceiuri care sa il ajute sa fie mai organizat, mai disciplinat sau obiceiuri care sa ii asigure o stare de sanatate fizica si mentala buna.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe