characters characters

Sapte obiceiuri ale familiilor foarte eficiente

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 august 2020    |   1424 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

7 obiceiuri ale familiilor eficiente
Ce alegeri fac familiile care evolueaza frumos impreuna? Care sunt lucrurile care fac diferenta dintre familiile armonioase si familiile disfunctionale? Un prim raspuns: intentia si efortul constient de a construi o familie armonioasa.

Citeste si:

Familiile functionale versus familiile disfunctionale

Zece obiceiuri ale familiilor fericite


Stephen Covey, autor al cartii de succes international „7 obiceiuri ale oamenilor foarte eficienti” prezinta in cartea sa, ”7 obiceiuri ale unei familiii eficiente”, cele 7 obiceiuri pe care le considera esentiale intr-o familie. Iata care sunt acestea:


Proactivitatea sau trecerea de la reactie involuntara la raspuns constient
. Este principala conditie pentru a putea influenta felul in care decurg lucrurile in familie. Ce inseamna mai exact acest lucru? Inseamna ca parintii:

  • isi observa si isi analizeaza propriile reactii (ganduri, emotii, comportamente) care duc deseori la conflicte sau momente tensionate in familie
  • isi imagineaza modalitati mai pozitive de actiune („In loc sa tip la copil, o sa iau o pauza de la discutie data viitoare cand simt ca ma enervez.”)
  • fac eforturi constiente sa puna in aplicare modalitatile mai pozitive de actiune pe care si le-au imaginat.

Proactivitatea inseamna a nu incerca sa schimbi comportamentul copilului pentru a modifica atmosfera din familie, ci a te concentra pe imbunatatirile pe care sa ti le aduci tie personal pentru a modela comportamentul potrivit, copilului tau. Strans legata de acest concept este si metafora depozitului de incredere sau banca emotionala: ideea ca toate comportamentele noastre cresc sau scad nivelul de incredere pe care cei din jur il au in relatie cu noi. Atunci cand parintele este rabdator, isi gestioneaza furia sau valideaza emotiile copilului, „depune” rezerve in banca emotionala a familiei. Cand parintele tipa, se infurie sau respinge emotiile copilului, retrage rezervele din banca emotionala a familiei. Pe masura ce aceste rezerve se consuma, distanta emotionala dintre copil si parinte creste.

Un motto care te poate inspira sa devii un parinte proactiv este acesta: „Fiecare problema intampinata in familie este o oportunitate pentru tine sa dai dovada de bunatate.”


Incepe mereu pornind de la ce vrei sa obtii – la nivelul intregii familii. Cat de des ne intrebam ce fel de familie vrem sa fim? Daca nu raspundem la aceasta intrebare, este foarte probabil sa ne lasam condusi de emotii si stari temporare in alegerile pe care le facem in familie. Ganditi-va impreuna la raspunsuri pentru intrebari precum: Ce fel de parinti vrem sa fim? Ce atmosfera vrem sa avem in familie? Ce ne deranjeaza in prezent la familia noastra? Ce roluri avem fiecare? Ce traditii de familie vrem sa avem? etc. Astfel, vei formula o misiune sau viziune a propriei familii pe care sa o revizuiesti si sa o adaptezi pe masura ce familia se schimba, creste si se dezvolta. De asemenea, este esential ca toti membrii familiei sa participe la formularea misiunii sau viziunii familiei voastre, indiferent de varsta – chiar si prescolarii au o parere despre cum vor sa fie familia lor.

Prioritizeaza lucrurile cu adevarat importante. Cele doua recomandari anterioare sunt inutile daca nu acorzi timp copiilor si partenerului de viata. Desi ritmul in care traim pare sa fie din ce in ce mai accelerat, iar responsabilitatile si stresul din ce in ce mai mari, pentru a avea o familie cu adevarat fericit, timpul petrecut impreuna este esential. Incearca sa stabilesti rutine si obiceiuri care te ajuta sa petreci timp atat cu intreaga familie, cat si cu un singur membru al familiei pe rand.

Porneste mereu de la principiul win-win (fiecare castiga) sau „beneficii mutuale”. Nimanui nu ii place sa piarda, mai ales in relatiile apropiate, iar daca atunci cand sunt mici, copiii accepta mai usor ceea ce parintii decid, o data cu trecerea anilor, copiii si adolescenti se vor revolta in fata solutiilor de pe urma carora au de pierdut. Intr-un conflict cu copilul sau partenerul de viata, incearca sa pornesti de la intrebarea „Cum putem gasi o solutie mai buna decat cele pe le propunem fiecare dintre noi?”. Treci astfel de la opozitie la cooperare, pentru binele tuturor. In plus, este suficient sa fii doar tu dispus sa discuti astfel problema – de cele mai multe ori interlocutorul tau iti va prelua atitudinea in mod natural pentru ca va simti ca binele lui este important pentru tine.

Cauta prima data sa intelegi si apoi sa ceri sa fii inteles. Una dintre problemele majore in orice tip de relatie este aceea ca obisnuim sa interpretam informatiile in moduri diferite. Solutia sta in ascultare empatica si in a cauta sa intelegem motivele ce au stat la baza comportamentelor celorlalti, fara a trage concluzii imediate. Evita sa emiti judecati si cauta sa intelegi limitarile celorlalti si sa iti ajustezi propriile asteptari. Numai in acest mod vei avea control asupra lucrurilor, indiferent de situatie si vei obtine satisfactii de pe urma interactiunilor cu membrii familiei.

Acceptarea diferentelor. Multe conflicte apar in familie pentru ca parintii incearca sa schimbe trasaturi ale copiilor pe care nu le inteleg sau care ii fac diferiti de parinti. Acceptarea diferentelor insa te ajuta sa treci de la critica la admiratie, de la conflict la cooperare si de la inflexibilitate la flexibilitate. Cand membrii familiei se accepta reciproc asa cum sunt, devin posibile o multime de solutii creative pentru provocarile sau problemele pe care le intampina.

Promoveaza dezvoltarea continua in familie. Doar acordand atentie nevoilor fizice si psihice (un stil de viata sanatos, odihna, miscare fizica, socializare, invatare) puteti ramane in forma pentru a pune in aplicare toate obiceiurile de mai sus. Puteti sa faceti aceste lucruri separat sau impreuna (de exemplu, sa faceti sport in familie), transformand activitatile care va aduc implinire in traditii de familie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe