characters characters

Cresterea inteligentei emotionale in perioada izolarii sociale

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 mai 2020    |   2042 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

cresterea inteligentei emotionale in perioada de izolare
Izolarea sociala este o situatie de criza, traita de fiecare dintre noi in mod diferit, insa adesea cu consecinte negative asupra starii personale de bine. In situatii de izolare sociala, vulnerabilitatea emotionala este mai ridicata, astfel ca simptomele de depresie si anxietate pot aparea mai repede decat in mod normal.

Citeste si:

Ce stil parental ai in functie de atitudinea ta fata de emotiile copilului

Cum ne crestem toleranta la incertitudine in perioada pandemiei


Vestea buna este ca orice situatie de criza este o oportunitate de crestere, daca reusim sa gestionam eficient emotiile dificile si daca avem sprijinul celor apropiati. Iata in ce feluri criza prin care trecem ne poate ajuta sa ne dezvoltam inteligenta emotionala, indiferent de varsta.


Invatam sa ne gestionam frica, frustrarea si grijile.

Toate aceste emotii dificile care apar frecvent in perioada de izolare pot fi o oportunitate de crestere, atat pentru adulti, cat si pentru cei mici. Copiii pot descoperi metode de autolinistire acasa, parintii pot aplica tehnici eficiente de gestionare a emotiilor care sa ii ajute sa pastreze linistea si calmul in casa.


Invatam care sunt lucrurile cu adevarat importante

Fie ca este vorba de lucruri materiale, fie ca este vorba de aspecte emotionale, in aceasta perioada fiecare dintre noi descopera care sunt lucrurile cu adevarat importante in viata sa. Izolarea ne ajuta sa apreciem mai mult prietenii si familia, activitatile care ne fac viata mai frumoasa si obiectele care ne fac viata mai usoara, dar si sa descoperim ca putem renunta usor la alte lucruri care pareau esentiale pana acum. Astfel, atat copiii, cat si parintii pot lua decizii privind valorile personale, timpul liber si relatiile personale, pornind de la observatiile facute in perioada de izolare. De exemplu, putem descoperi ca unele cheltuieli pot fi evitate cu usurinta, fara sa suferim prea mult, ca un hobby creativ ne ajuta sa ne simtim impliniti intr-un mod special sau ca daca reducem timpul petrecut pe internet putem fi mai eficienti decat ne imaginam.


Invatam sa organizam mai bine timpul

Si copiii, si parintii sunt nevoiti sa se adapteze la un program diferit, in care scoala, munca, joaca si treburile casnice se desfasoara in acelasi spatiu. Pentru copii si adolescenti, poate fi o ocazie buna de a prelua controlul asupra propriului program zilnic, incurajand astfel responsabilitatea, iar pentru parinti este o ocazie buna de a consolida limite interpersonale in relatia parinte-copil, extrem de importante pentru echilibrul emotional al intregii familii.


Invatam sa avem mai multa rabdare

Izolarea sociala poate fi ocazia perfecta de a ne exersa rabdarea in relatiile cu ceilalti. Conflictele apar mai des intre copii, intre parinti si copii si in relatia de cuplu. Acestea vor afecta mai putin sanatatea emotionala a familiei daca ne dam seama ca fiecare dintre noi trebuie sa aiba mai multa rabdare fata de ceilalti, pentru ca toata lumea trece printr-o perioada dificila.


Invatam sa acceptam lucrurile asa cum sunt

Inclusiv propriile decizii anterioare. O criza pe care nu o putem controla si gestiona este o ocazie de a invata sa nu incercam sa controlam ce nu putem controla, o abilitate importanta pentru inteligenta emotionala.


Invatam sa ne adaptam

Copiii au trebuit sa se adapteze la predarea online, multi parinti au fost nevoiti sa se adapteze la munca de acasa si toti ne-am adaptat la restrictiile impuse de pandemie. Situatiile noi, chiar daca sunt dificile, ne ajuta sa devenim mai flexibili emotional si cognitiv, daca nu ne lasam coplesiti de stres si anxietate.


Per total, invatam ca suntem mai puternici decat credeam

Rezilienta se dezvolta in situatiile dificile pe care reusim sa le traversam. Acest lucru inseamna ca fara un anumit nivel de stres, nu putem deveni mai puternici – nici noi, nici copiii nostri. Secretul rezilientei emotionale sta insa in sprijinul primit de la cei din jur. Relatiile apropiate de familie, sprijinul pe care vi-l acordati reciproc in aceasta situatie va vor ajuta sa deveniti impreuna mai puternici emotional.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe