characters characters

Sanatatea mintala a familiei

7 lucruri pe care le poti face pentru sanatatea mintala a intregii familii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 octombrie 2019    |   6582 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

sanatatea mintala a familiei
Asa cum forta fizica se construieste si imbunatateste prin exercitiu fizic, si sanatatea mintala depinde de “exercitiile” mintale pe care le facem in fiecare zi. Sanatatea mintala a copilului tau va depinde nu doar de trasaturile innascute, determinate genetic, ci si de interactiunile pe care le are cu cei din jur si de mediul in care traieste. Iata cateva obiceiuri pe care le puteti forma in familie pentru a incuraja sanatatea mintala a tuturor, indiferent de varsta.

Citeste si:

Secretul familiilor fericite

Cat de des vorbesc parintii copiilor despre sanatatea mintala?

 
Vorbiti despre propriile emotii.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa vorbiti doar despre emotii sau ca trebuie sa accentuati toate starile emotionale prin care treceti, ci inseamna ca in comunicarea dintre voi este loc si pentru emotii. Acest obicei il ajuta pe copil sa invete diferenta si relatia dintre emotie („Ma simt trist.”), gand („Nu cred ca voi reusi sa iau o nota mai buna.”) si comportament („Renunt sa mai invat.”), diferenta care il poate ajuta sa ia decizii mai bune. In plus, este o modalitate de a va apropia si a va cunoaste mai bine. Vorbeste copilului tau despre ce simti in diverse situatii si intreaba-l cum se simte sau cum s-a simtit in anumite momente.

Daca simti ca aceasta recomandare este dificil de pus in practica, superficiala sau inutila, ia o pauza si reflecta putin la propria ta copilarie. Parintii crescuti in familii in care emotiile nu au fost exprimate sau acceptate vor avea dificultati in a oferi propriilor copii validare emotionala sau in a intelege de ce aceasta este importanta. Neglijarea emotionala din copilarie are efecte pentru tot restul vietii, asa ca daca ai dificultati in a vorbi despre ceea ce simti (pozitiv sau negativ), este bine sa incerci sa depasesti aceasta problema.

Faceti lucruri care vi se par dificile

Provocati-va sa faceti lucruri pe care le considerati inconfortabile, cel putin o data pe luna. Putin disconfort este cheia pentru a creste. Creeaza impreuna cu copilul tau o lista cu 30 de provocari pe care sa incercati sa le faceti fata in luna care urmeaza. Poate fi vorba de lucruri simple precum, a practica 10 minute pe zi cantatul la pian, obtinerea unei note mai mari decat cea anterioara la cea mai dificila materie, a invata sa picteze, a dansa in public etc. Tine cont ca toate aceste provocari trebuie sa insemne obiective de scurta durata si usor de atins, dar care sa si promoveze o dezvoltare armonioasa. Scrieti impreuna provocarile, reluati-le mereu si adaugati sau schimbati vreuna daca considerati ca este cazul. Discutati de fiecare data despre esecuri, succese, greseli, autodisciplina si ce inseamna strategiile de formulare a obiectivelor.

Faceti loc si timp pentru relaxare si odihna

Fiecare membru al familiei are nevoie si are dreptul sa se relaxeze si sa isi refaca fortele. Intr-o lume din ce in ce mai rapida si mai ocupata, odihna cade usor pe ultimul loc in lista de prioritati, mai ales pentru parinti. Cand partenerii de cuplu se sprijina reciproc pentru ca fiecare dintre ei sa aiba timp sa isi refaca fortele, toata lumea are de castigat.

Invatati sa aveti o voce interioara pozitiva

Te surprinzi des spunandu-ti: „Cum am putut sa fac asa ceva?!”, „De ce nu sunt in stare sa iau decizii mai bune?!” sau „Sunt un parinte groaznic!”? Fiecare dintre noi avem o voce interioara care “comenteaza” alegerile facute si rezultatele obtinute. Pentru majoritatea dintre noi, aceasta voce este excesiv de critica si negativa. Fara sa vrem, ne descurajam singuri in momentele in care am avea nevoie de incurajare. Acelasi lucru se intampla, din pacate, si copiilor. Acestia interiorizeaza critica si temerile adultilor din jur si ajung sa gandeasca la fel de negativ ca acestia.

Puteti controla insa acest proces, amintindu-va reciproc sa vorbiti cu voi insiva intr-o forma mai incarcata de compasiune. Intreaba-l pe copil „Ce i-ai spune in aceasta situatie celui mai bun prieten?”. In afara de faptul ca astfel ne obisnuim sa ne vorbim cu mai multa blandete, aceasta strategie ne ajuta si sa gasim mai multe solutii. Cand privim propriile probleme dintr-o perspectiva obiectiva, tindem sa ne orientam catre solutii si nu catre autocritica inutila.

Bucurati-va de momentele in care ati dat dovada de curaj, chiar daca nu ati avut succes.

A face greseli sau a esua face parte din procesul de a deveni mai puternic. De aceea, este important sa incurajam persoana care incearca, in loc sa o facem sa se simta prost pentru ca nu si-a atins obiectivul. Discuta cu copilul tau despre greseli si esecuri si incurajeaza-l pentru efortul depus.

Deveniti o familie orientata catre solutii.

Cum spuneam mai sus, cand ne lasam coplesiti de emotii, este dificil sa credem ca putem gasi si solutii la problemele cu care ne confruntam. Abordand problemele in mod constient si repetat din perspectiva „Avem o problema. Ce solutii exista?”, veti reduce stresul in familie si veti creste increderea in voi insiva.

Cand copilul tau are o problema, cautati solutii impreuna. Intreaba-l "ce as putea sa fac pentru a te ajuta?" sau "cum crezi ca am putea solutiona aceasta problema?". Brainstormingul poate oferi o multime de solutii, de la cele mai ridicole, pana la cele mai utile. Alegeti impreuna solutia potrivita, iar daca nu functioneaza, treceti la planul de rezerva.

Amintiti-va ca sunteti in aceeasi echipa.

Chiar si in timpul conflictelor, cand nu esti de acord cu copilul sau cu partenerul tau de viata, va situati de fapt „de aceeasi parte a baricadei”, pentru ca binele celuilalt este important pentru fiecare dintre voi. Faceti activitati impreuna, propuneti-va sa realizati proiecte de familie, incurajati-va reciproc si, in momentele dificile, amintiti-va acest principiu simplu: sunteti in aceeasi echipa, fie ca va dati seama, fie ca nu.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe