characters characters

Limitele in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iunie 2019    |   1331 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

limitele in relatia parinte-copil
Conceptul de limita in relatiile interpersonale poate fi inteles usor daca ne imaginam o linie care separa identitatea ta si identitatea altei persoane. Este simplu sa ne dam seama unde incep "eu" si unde incepe "celalalt" in relatiile sociale nu foarte apropiate, precum relatiile de munca, de exemplu. In relatiile apropiate, precum cea dintre parinte si copil, aceasta linie se poate perturba usor, din motive usor de inteles.

Citeste si:

De ce e nevoie de limite si reguli in relatia parinte-copil

De ce este dificil parintilor sa stabileasca limite si reguli


De ce sunt benefice limitele in relatia parinte-copil


Limitele sanatoase ajuta la echilibrul emotional al intregii familii:

 • Nevoile tale si ale copiilor tai sunt respectate de fiecare membru al familiei.
 • Copilul tau nu primeste informatii sau nu este implicat in situatii pe care nu le intelege sau care nu revin in responsabilitatea lui. De exemplu, limitele sanatoase dintre parinti si copii le permit parintilor sa aiba o viata intima privata, la care copiii nu au acces. De asemenea, limitele sanatoase intre viata de cuplu a parintilor si copii inseamna ca parintii nu vor cauta consolare in bratele copilului dupa o cearta cu partenerul de cuplu sau nu il vor implica pe copil in conflict, cerandu-i parerea sau sprijinul.
 • Limitele interpersonale te ajuta sa nu consumi energie emotionala cu problemele altcuiva si sa nu iti asumi responsabilitati care nu iti apartin. In general, limitele sanatoase te ajuta sa te simti mai bine in pielea ta, sa faci alegeri si sa iei decizii.

Cum stii cand copilul incearca sa depaseasca limitele?


Tendinta naturala a copiilor la varste mici este de a depasi limitele. Pe masura ce cresc, daca isi dezvolta autonomia si independenta, copiii si adolescentii vor incepe sa isi apere propriile limite fata de curiozitatea si implicarea parintilor.


Iata cateva exemple de comportamente sau situatii care sugereaza ca limitele nu sunt suficient de consolidate in familia ta:

 • Atunci cand copilul tau de 13 ani intra in camera fara a bate la usa sau fara a-ti respecta intimitatea.
 • Cand copilul tau de 10 ani te intrerupe cand vorbesti cu un alt adult, fara a spune "scuza-ma dar..." sau fara sa astepte politicos pana cand primeste atentia ta.
 • Atunci cand un adolescent iti spune cum sa iti conduci viata dupa ce ai divortat.
 • Cand copilul iti spune ce sa faci si are crize de furie daca nu faci ceea ce iti cere.

Care sunt efectele lipsei de limite in relatia parinti-copii?

 • Parintii resimt un nivel ridicat de furie, frustrare, resentimente si epuizare.
 • Copiii nu isi dezvolta independenta si responsabilitatea, putand aparea neajutorarea invatata.
 • Identitatea personala a fiecarui membru al familiei este neclara, iar responsabilitatile nediferentiate: parintii se simt rusinati pentru rezultatele scolare ale copiilor, copiii simt ca pot sa dicteze parintilor ce alegeri sa faca etc.

La fel de daunatoare sunt si limitele prea rigide, care duc la neglijare emotionala si izolare. A avea limite sanatoase in familie nu inseamna ca nu iti vei manifesta afectiunea fata de copil, ca nu vei incerca sa il ajuti atunci cand are nevoie si iti cere acest lucru sau ca nu vrei sa afli detalii despre viata lui in afara familiei. 


Semnul cel mai clar al faptului ca ati reusit sa stabiliti limite benefice in familie este starea voastra emotionala si eficienta comunicarii dintre voi. Echilibrul emotional si un numar redus de conflicte sunt urmarile limitelor sanatoase.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Conflictele de putere cu prescolarii
  Cum eviti conflictele de putere cu prescolarii
  22 iunie 2020   

  In conflictele de putere dintre parinte-copil, reactia frecventa a parintelui este de a-l face pe copil sa invete lectia prin disciplina.

 • Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile
  Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile
  19 iunie 2020   

  La varste mici, copiii vorbesc despre orice, aproape cu oricine. Pe masura ce cresc insa, copiii invata ca nu toate subiectele sunt usor de abordat, ca unele lucruri mai bine raman nespuse si, bineinteles, ca daca ascund greselile sau poznele pe care le fac, vor scapa de pedepse.

 • Cum il inveti pe copil sa asculte
  Cum il inveti pe copil sa asculte
  02 iunie 2020   

  Multe probleme de invatare si de comunicare apar in randul copiilor pentru ca acestia inca nu si-au dezvoltat capacitatea de a asculta cu atentie si de a intelege instructiuni, informatii noi sau mesajele transmise de alte persoane in interactiuni sociale.

Mai multe