characters characters

Toleranta la incertitudine sau cum traversam mai usor perioadele de criza

Cum ne pastram echilibrul emotional cand avem doar intrebari si niciun raspuns

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 aprilie 2020    |   2582 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

toleranta la incertitudine
Indiferent de varsta, adulti sau copii, pentru a ne pastra echilibrul emotional si a functiona la capacitate maxima, cu totii avem cateva nevoi fiziologice si emotionale care trebuie indeplinite. Una dintre cele mai importante nevoi psihologice este nevoia de control si certitudine.

Ne simtim in siguranta, motivati sa actionam si optimisti atunci cand simtim ca avem control asupra situatiei in care ne aflam si atunci cand putem sa avem asteptari relativ stabile asupra viitorului. In momentele in care nu stim ce urmeaza sa se intample, simtim anxietate si ciar panica. Aminteste-ti cand ai asteptat ultima data rezultatele unor analize, feedback-ul pentru un proiect de munca sau rezultatele unui interviu. Sau, teama si nerabdarea copilului inainte de a afla nota la un examen sau test important.

Problemele apar atunci cand, pentru a evita emotiile neplacute legate de incertitudine (anxietate, teama, panica), adoptam comportamente mai putin benefice: comportamentele de evitare, procrastinarea, timpul petrecut excesiv in fata ecranului, consumul excesiv de substante, timpul dedicat excesiv cautarii de informatii (cand citim si ascultam stiri toata ziua sau formulam teorii ale conspiratiei care ne aduc un nivel relativ de coerenta).

De la inceputul perioadei de izolare sau carantina, traim, alaturi de copii, un nivel ridicat de incertitudine si lipsa de control. Pentru ca nu putem influenta direct viitorul legat de pandemia Covid-19, putem sa incercam sa ne influentam nivelul de toleranta la incertitudine. Iata cateva modalitati prin care poti face acest lucru.

Fa diferenta dintre lucrurile pe care le putem controla si lucrurile pe care nu le putem controla. Concentreaza-ti eforturile asupra celor dintai. Acest lucru poate insemna sa controlezi mediul in care te afli (organizand mai bine casa, mentinand un anumit nivel de ordine), propria infatisare (chiar daca stai acasa, nu inseamna ca nu e nevoie sa ai grija de tine) sau programul zilnic.

Concentreaza-te asupra prezentului. Una dintre cele mai eficiente metode de crestere a tolerantei la incertitudine este de a ne aminti ca momentul prezent este singurul pe care il putem controla. Ce vrei sa obtii azi? Ce activitate vrei sau trebuie sa faci acum? Acest fel de intrebari te pot ajuta sa depasesti panica sau ingrijorarile legate de viitor. Este important ca dupa ce raspunzi la aceste intrebari sa treci la urmatorul pas...

Actioneaza in prezent. Activarea comportamentala este o tehnica utila pentru momentele in care te simti nemotivat sa realizezi o actiune, desi stii ca aceasta este buna pentru tine.Cu cat obtii mai mult control asupra propriilor actiuni, cu atat te vei simti mai echilibrat emotional si vei evita panica, descurajarea sau lipsa de speranta. Exercitiile fizice sunt perfecte pentru a recastiga sentimentul de control, la nivel fundamental. De aceea, toti specialistii in sanatate mintala recomanda miscarea fizica in perioada izolarii – nu doar pentru beneficiile sanatatii fizice, ci si pentru cele emotionale.

Poate fi mai usor sa dai dovada de autocontrol daca:

  • Iti stabilesti rutine zilnice care te ajuta sa fii eficient. Daca muncesti de acasa, rutinele zilnice te pot ajuta pe tine si pe copil sa va organizati astfel incat sa poti lucra eficient in timp ce copilul se joaca sau doarme, de exemplu. Daca perioada carantinei a adus pentru tine mai mult timp liber, rutinele te pot ajuta sa dedici timp zilnic unor proiecte noi.
  • Iti stabilesti obiective zilnice usor de atins. Care sunt lucrurile importante pentru tine si care sunt lucrurile pe care le poti face zilnic pentru a le obtine? Il poti orienta si pe copil sa raspunda la aceste intrebari. De exemplu, daca vreti sa faceti mai multa miscare, incepeti cu cateva minute de exercitii fizice pe zi. Daca vreti sa invatati o limba straina, incepeti cu 15 minute de lectii online de limbi straine etc.
  • Observi si te bucuri de fiecare reusita. Tot ce ai reusit sa bifezi de pe lista zilnica de sarcini este o reusita. Ai citit mai mult azi decat ieri? Copilul tau a terminat o tema pe care a tot amanat-o? Ai avut o idee buna pentru munca? Toate merita sarbatorite.

Intoleranta la incertitudine este asociata cu probleme emotionale care iti pot afecta viata de zi cu zi, pe termen lung, precum anxietatea, depresia sau dependentele si abuzul de substante.

In final, aminteste-ti ca unele zile vor fi mai grele decat altele, ca este absolut normal ca intr-o zi sa vrei sa stai in pat doar, iar in altele sa simti ca ai energie pentru toate proiectele pe care le-ai gandit vreodata. Perioadele de criza pot aduce aceste perturbari ale ritmului si energiei noastre. Cu atat mai mult este benefic sa incercam sa controlam cat putem actiunile proprii si rezultatele pe care le obtinem.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe