characters characters

Cum te poti concentra daca trebuie sa muncesti de acasa

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 aprilie 2020    |   2614 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

parintii care muncesc de acasa
Multi parinti care lucreaza de acasa se confrunta cu probleme de organizare a timpului si cu probleme de concentrare.

Citeste si:

Activitati online pentru copii in perioada izolarii

Resurse online gratuite de invatare pentru copii


Daca te afli in aceasta situatie, iata cateva sugestii despre cum poti sa te concentrezi mai usor lucrand de acasa:

Formeaza-ti un program zilnic, in care munca sa ocupe aproximativ acelasi interval de timp, astfel incat copilul sa se obisnuiasca sa nu iti solicite atentia intre anumite ore. O sa para imposibil la inceput, dar in timp va deveni mai usor. Pe de alta parte, daca ai un copil prescolar, s-ar putea ca programul tau zilnic sa necesite flexibilitate. 

Incurajeaza joaca independenta a copilului tau. La varste mici, il poti obisnui pe copil sa se joace singur, intr-un spatiu asigurat (un tarc de joaca, de exemplu), in timp ce tu te ocupi de alte responsabilitati. Acest lucru nu inseamna ca il neglijezi, ci ii oferi ocazia sa isi dezvolte atentia si gandirea – joaca independenta sau solitara apare in mod natural in primii ani de viata, daca parintii lasa copilului spatiu si timp singur. La varste mai mari, poti propune copilului sa se joace langa tine, explicandu-i ca trebuie sa faca acest lucru in liniste.

Programeaza-ti cele mai solicitante sarcini profesionale in intervalele de timp in care copiii sunt ocupati - jucandu-se sau invatand si facand teme, de exemplu. O alta varianta, daca programul iti permite, este sa iti rezervi timp pentru munca dimineata devreme, inainte de trezirea copiilor, in timpul somnului de dupa-amiaza sau seara, dupa ce acestia au adormit. Activitatile online educationale pentru copii sunt de asemenea o varianta optima pentru a-i tine pe copii ocupati cat timp trebuie sa participi la o sedinta online, de exemplu.

Prioritizeaza activitatea profesionala inaintea treburilor casnice, pe cat posibil. Daca ai libertate in organizarea muncii tale si nu este nevoie sa participi la anumite sedinte online la anumite ore, poate fi tentant sa amani munca dupa ce termini de gatit sau de facut curat prin casa. Dar astfel vei sfarsi prin a munci cand esti deja obosit/a dupa treburile casnice si cand nu iti mai poti concentra atentia, iar frustrarea legata de munca va fi mai mare.

Vorbeste copilului tau despre munca ta. Pentru copiii peste 6-7 ani, munca de acasa a parintilor poate fi interesanta. Ii poti explica in ce consta, ii poti arata ce programe folosesti sau care sunt rezultatele muncii tale. Intreaba-l daca vrea sa fie colegul tau de birou si sa lucreze in liniste alaturi de tine, la „proiectele” lui – poate sa isi faca temele sau poate sa invete ceva nou pe laptop.

Asigura-te ca laptopul sau calculatorul de munca nu este accesibil copilului tau. Foloseste intotdeauna o parola atunci cand pleci de langa laptop, o parola pe care copilul tau nu o cunoaste.

Descurajeaza intreruperile frecvente din partea copilului. Dupa ce ai explicat copilului ca ai nevoie de liniste pentru o perioada de timp si dupa ce ai inceput munca, evita sa dai curs intrebarilor sau rugamintilor copilului. Invata-l ca va fi nevoit sa astepte, daca nu este vorba de o urgenta.

Organizeaza-ti un spatiu de munca. O masuta sau un birou care este folosit doar pentru munca te va ajuta sa te concentrezi mai bine si ii va ajuta pe copii sa asocieze munca ta cu un spatiu anume, incurajandu-i sa nu te deranjeze foarte des cand te afli in spatiul respectiv.

Stabileste-ti asteptari realiste. Munca de acasa, in prezenta copiilor, nu va putea fi la fel de eficienta ca la birou, cel putin nu la inceput.

Alte recomandari importante pentru comunicarea cu copilul tau cand vine vorba de munca de acasa:

  • Arata-i copilului ca apreciezi cand coopereaza cu tine si te lasa sa lucrezi cat timp ai nevoie.
  • Explica-i faptul ca munca este o responsabilitate serioasa, iar timpul pe care il vei dedica acesteia nu este negociabil.
  • Arata-i ca vei putea sa te joci mai repede cu el daca vei putea termina munca mai repede.
  • Prezinta-i situatia astfel incat amandoi sa fiti in aceeasi echipa: "Am nevoie de cooperarea ta ca sa pot lucra. Vrei sa ma ajuti?"
  • Acorda-i timp in mod special copilului dupa ce termini munca, astfel incat sa nu se simta respins sau neglijat si sa invete ca desi trebuie sa muncesti, nu inseamna ca nu va mai primi atentie si afectiune din partea ta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Principiul Pareto
    Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
    17 ianuarie 2023   

    Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?

  • Cum invata copiii perseverenta
    Cum invata copiii perseverenta
    26 octombrie 2022   

    Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

  • Pauza de miscare
    Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
    22 august 2022   

    Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

Mai multe