characters characters

Rezilienta copiilor in situatiile de criza

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 aprilie 2020    |   3161 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

rezilienta copiilor in situatiile de criza
Care sunt factorii care ii ajuta pe copii sa depaseasca situatii de criza fara a fi afectati de ele pe termen lung? Studiile realizate cu ajutorul copiilor care au trecut prin situatii de criza (razboaie, dezastre naturale, violenta) au scos in evidenta factorii care influenteaza cat de mult sunt afectati copiii de acestea.

Gradul de expunere a copiilor la sursa de stres

Studiile realizate in Statele Unite in urma atacului de pe 11 septembrie 2001 au aratat ca acei copii care au asistat la atac sau locuiau in zona in care acestea au avut loc au prezentat mai multe simptome de sindrom de stres posttraumatic, anxietate de separare si anxietate decat copiii care locuiau mai departe de aceasta. Si expunerea indirecta la sursa de stres are efecte negative asupra copiilor. Acest lucru inseamna ca expunerea copiilor la stiri despre evenimente traumatice poate afecta echilibrul lor emotional.

Asadar, limiteaza accesul copiilor la stiri despre pandemie, explica informatiile pe intelesul lor, evita discutiile frecvente si prelungite despre acest subiect si ramai tot timpul o prezenta calma si rationala in aceste discutii.

Prezenta unui parinte sau adult apropiat

Studiile realizate in timpul celui de-al doilea razboi mondial au scos in evidenta cat de importanta este prezenta parintelui cand vine vorba de reactia la stres a copiilor. Anna Freud si Dorothy Burlingham in cartea „Copiii si razboiul” arata ca deseori copiii au fost victime ale atacurilor aeriene, asistand la distrugerea propriilor case sau fiind in situatii care i-au pus in pericol. Insa cand copiii au trecut prin aceste situatii alaturi de parinti, iar parintii si-au pastrat calmul, efectele asupra copiilor au fost minore, putini dintre ei fiind socati emotional: „au dormit si au mancat normal, jucandu-se cu ce jucarii au reusit sa salveze.”. Calmul parintilor este insa esential in aceasta situatie, in caz contrar anxietatea parintilor afectand negativ copiii.

Importanta unei retele sociale de sprijin (relatii apropiate cu o ruda, cu fratii, cu profesori etc.) a fost confirmata si de alte studii realizate asupra copiilor in situatii de criza.

Abilitatile de adaptare la situatii noi

Nu doar factorii externi influenteaza nivelul rezilientei copiilor, ci si cei interni. Dintre acestea, literatura de specialitate mentioneaza:

- abilitatile de rezolvare a problemelor, de planficare, functiile executive

autocontrolul si capacitatea de gestionare a emotiilor

autoeficacitatea si imaginea de sine pozitiva

- speranta si optimismul

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Trei aspecte ale rezilientei
  Trei aspecte ale rezilientei
  03 iunie 2024   

  Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

 • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
  Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
  15 mai 2024   

  Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

 • Tatii indisponibili emotional
  Tatii indisponibili emotional
  01 aprilie 2024   

  Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe