characters characters

Metode de autolinistire la copii

Cum se pot calma copiii cand trec prin emotii dificile

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 mai 2020    |   2674 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

metode de autolinistire la copii
Perioada de carantina este dificila pentru toata lumea, dar poate fi in mod speciala mai dificila pentru copii si adolescenti. Conflictele intre frati, agresivitatea fata de parinti, refuzul de a coopera sau apatia sunt reactii naturale ale copiilor in perioadele de stres.

Citeste si:

Cum se manifesta tristetea si furia copiilor in perioada de izolare

Efectele psihologice ale izolarii - cum le putem face fata


Jocul „Trei lucruri bune”.
Il puteti juca in fiecare zi dimineata, inainte de a incepe ziua si seara, inainte de culcare. Nu este neaparat o tehnica de calmare, dar poate da tonul unei zile reusite, mai ales daca va treziti putin morocanosi.  Puteti inventa reguli noi, dar cele de baza sunt urmatoarele:

  • Fiecare dintre voi se gandeste dimineata la 3 lucruri bune care s-au intamplat deja si care va vor ajuta sa aveti o zi reusita (de exemplu, ati pregatit un mic dejun delicios, este soare afara, sunteti mai odihniti decat ieri, purtati hainele voastre preferate, este o melodie frumoasa la radio etc.). Va fi vorba de lucruri mici, pe care le puteti trece usor cu vederea de obicei.
  • Tot dimineata va ganditi la 3 lucruri bune pe care le veti face in ziua respectiva. Poate copilul tau vrea sa faca progrese la un proiect sau sa inceapa o tema complexa, poate tu vrei sa faci miscare, poate veti suna bunicii sau veti citi o carte interesanta.
  • Seara, inainte de culcare, ganditi-va la 3 lucruri bune pe care ati reusit sa le faceti sau care s-au intamplat pe parcursul zilei. Din nou, nu trebuie sa fie realizari majore, ci simple motive de bucurie – poate v-a reusit o reteta noua, poate ati facut ordine intr-un dulap amanat de mult timp sau poate ati citit o ora intreaga.

Repetat in fiecare zi, acest joc va ajuta sa va concentrati atentia asupra lucrurilor frumoase care se intampla deja si asupra lucrurilor frumoase care stau in controlul vostru. Copilul invata astfel ca are puterea de a-si face singur ziua mai buna si de a-si controla propriile stari emotionale.

Invata-l pe copil exercitii de respiratie. Fiti atenti la inspiratii si expiratii, gasiti un ritm calm pe care sa il folositi, astfel incat copilul sa reuseasca sa isi redobandeasca starea de calm. Pentru a-l ajuta, ii poti spune sa se gandeasca la o frunza in bataia vantului, purtata de respiratia lui. Pentru a pluti in aer, va avea nevoie de adieri ritmate, insa calme. O respiratie prea rapida, va face ca frunza sa cada brusc ori sa fie purtata in toate directiile. Un ritm calm si regulat, va ajuta frunza sa pluteasca cat mai mult timp. La fel trebuie sa fie si respiratia copilului in situatii tensionate pentru a-l ajuta sa isi recupereze starea de spirit mai repede.

Timpul petrecut singur. Uneori, frustrarea si agresivitatea intre frati apare din cauza lipsei spatiului personal. Fiind obligati sa stea intr-un spatiu limitat impreuna, copiii pot deveni usor iritabili si furiosi. Recomanda copiilor tai sa petreaca timp si separat, pe cat este posibil. Mai ales cand simt ca sunt furiosi, timpul petrecut independent ii poate ajuta sa se calmeze.

Miscarea fizica poate fi solutia atat pentru momentele de furie, cat si pentru cele de apatie. Miscarea fizica ne ajuta sa ne consumam energia asociata cu furia sau frustrarea si ne imbunatateste starea de spirit atunci cand suntem tristi sau apatici. Poti include in programul zilnic exercitii fizice sau jocuri de miscare pentru cei mici.

Activitati creativepictura, modelajul, crafturile sunt modalitati prin care copilul se poate calma singur.


Muzica de asemenea il poate ajuta pe copil sa isi schimbe starea emotionala. Lasa-l sa exploreze mai multe genuri muzicale si incurajeaza-l sa asculte muzica linistita atunci cand vrea sa se calmeze sau muzica vesela atunci cand vrea sa aiba o dispozitie mai buna.

Somnul de dupa-amiaza poate fi util pentru copiii mici care sunt activi si obosesc repede. Daca activitatea copilului oricum e redusa, o ora de somn fortata dupa amiaza poate crea mai multa tensiune si mai multe dificultati de a adormi seara.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe