characters characters

Teama si tristetea copiilor in perioada de izolare

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 aprilie 2020    |   1893 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

tristetea si teama copiilor in perioada de izolare
Viata tuturor a fost data peste cap in ultima vreme, iar copiii pot fi afectati de izolare la fel ca adultii. Cei mici au nevoie de sprijin si ajutor cu atat mai mult cu cat nu vor sti sa isi exprime emotiile de fiecare data sau sa le gestioneze.

Citeste si:

Cum ne afecteaza emotional izolarea

Cum sa vorbesti copilului despre coronavirus


Chiar si copiii care par ca s-au obisnuit usor la perioada de izolare vor resimti efectele izolarii, mai ales din cauza stimularii intelectuale si emotionale reduse (copiii nu mai interactioneaza cu alti copii de aceeasi varsta, nu mai sunt expusi la aceleasi tipuri de activitati de invatare). Iar la varste mici, cand nu pot intelege exact explicatiile adultilor, copiii risca sa preia stresul lor si sa devina agitati fara un motiv evident.

Cum se deghizeaza teama sau tristetea copiilor in perioada de izolare?


Furia. In spatele furiei se ascund deseori alte emotii, aceasta fiind ceea ce specialistii numesc "emotie secundara". La copii, furia poate exprima frustrarea din cauza lipsei de control asupra situatiei in care se afla si se poate manifesta prin reactii exagerate (de exemplu, tranteste telecomanda pentru ca nu mai merge)

Plictiseala si lipsa de energie. Daca observi ca adolescentul tau nu se misca de pe canapea si nu lasa telefonul din mana, nu te grabi sa il etichetezi drept lenes sau sa il certi ca nu profita de timpul liber. Apatia este o modalitate prin care se manifesta tristetea, lipsa motivatiei, descurajarea sau chiar depresia.


Refuzul de a coopera. Pentru ca libertatea lor este atat de restransa in ultima vreme (si va ramane asa mai multa vreme), copiii isi pot exercita nevoia de libertate refuzand sa asculte parintii. Nu vrea sa isi faca temele, nu vrea sa manance, nu vrea sa imparta camera cu fratele mai mic sau nu vrea sa isi stranga hainele de pe jos.
 

Agitatie. Nu-si gaseste locul, te intrerupe de mai multe ori pentru a te intreba ceva, se joaca cu obiecte cu care nu are voie, cauta ceva, dar nu stie ce sau descopera o fascinatie pentru deschis si inchis usi la nesfarsit. Cel mai probabil, nu incearca sa te enerveze, ci isi exprima o neliniste interioara, frustrarea ca trebuie sa stea in casa sau plictiseala.

Ce poti face pentru a-l ajuta pe copil in aceasta perioada?


Limiteaza conversatiile
despre boala Covid-19, despre izolare, despre numarul de decese si de imbolnaviri, mai ales in prezenta copiilor. Chiar si adolescentii care vor tinde sa nu ia in serios ingrijorarile parintilor sau pericolul pe care il reprezinta aceasta boala vor prelua din stresul parintilor. Asadar, incearca sa limitezi stresul pe care il simti si evita discutiile interminabile despre acest subiect.


Fii mai rabdator. Fii pregatit pentru mai multe certuri si conflicte, pentru refuzurile copilului si asuma-ti rolul de lider bland. Acest lucru inseamna sa nu te lasi coplesit de emotiile sau comportamentul copilului, sa ii validezi emotiile si sa ii lasi spatiu sa le exprime.


Nu transforma scoala intr-un motiv in plus de stres. Daca invatarea de acasa se dovedeste a fi prea complicata, nu ezita sa comunici cu profesorii copilului tau. Tendinta de a da prea multe teme copiilor, de a le recomanda prea multe lecturi sau de a impune un ritm de lucru prea rapid este naturala in conditiile invatarii la distanta. Atat cadrele didactice, cat si copiii au nevoie de timp pentru a se adapta si pentru a face schimbari astfel incat lucrurile sa fie cat mai simple pentru toata lumea. 


Vorbeste mai mult si mai deschis cu copilul tau. Intreaba-l cum i se pare izolarea si cum se simte acasa, ce vrea sa faca atunci cand perioada de izolare se va incheia, ce si cine ii lipseste cel mai mult. Raspunde-i la intrebarile pe care le are despre boala si virus. Incercarea de a-l proteja de informatiile pe care le consideri stresante nu va da rezultatele dorite: va cauta singur informatiile pe care nu vrei sa i le dai, riscand sa fie expus si la stiri false.


Ofera mai multa afectiune. Un sfat bun nu doar pentru perioadele dificile, dar potrivit mai ales pentru ele. Aratandu-ti iubirea fata de copil, il ajuti sa se simta in siguranta. 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe