characters characters

Cum vorbesti copilului despre coronavirus

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 martie 2020    |   2865 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cum vorbesti copilului despre coronavirus
In momente de panica, este important ca familia sa ramana pentru copil un spatiu al linistii, al calmului si al gandirii rationale. Ce poti face pentru a nu te lasa coplesit de panica si pentru a nu transmite copilului tau o ingrijorare excesiva? Iata cateva idei.

Pune in practica toate masurile de protectie recomandate de specialisti legate de igiena si preventie. Daca este posibil, lucreaza de acasa sau ia-ti cateva zile libere. Limiteaza iesirile in aer liber, chiar si cele care nu presupun aglomeratie. Cand ajungi acasa, spala-te pe maini cu sapun sau gel dezinfectant inainte de a atinge sau de a te apropia de membrii familiei. 

Apeleaza la medic la primele semne de raceala. Suna medicul de familie sau medicul pediatru daca ai intrebari despre sanatatea familiei tale. Suna la 112 daca cineva din familie are simptome de raceala sau gripa.

Informeaza-te din sursele oficiale, limitandu-te la informatii utile si verificate. Evita sursele de informatie care pun accentul pe aspecte senzationale, care inspira panica sau promit solutii miraculoase.

Aminteste-ti care sunt cifrele reale legate de boala. Majoritatea cazurilor de infectie cu coronavirus sunt vindecate si multe persoane au simptome usoare si moderate.

Relaxeaza-te acasa alaturi de copilul tau. In starea generala de alerta creata in ultima vreme, copiii s-ar putea sa aiba mai multa nevoie de prezenta si atentia ta.

Raspunde la intrebarile copilului tau calm, rational si cat mai corect din punct de vedere stiintific. Virusurile si bacteriile au facut parte si vor face parte din existenta tuturor speciilor, inclusiv cea umana. Unele dintre ele sunt mai periculoase decat altele, pentru majoritatea dintre ele organismul uman are insa instrumentele necesare pentru a lupta cu ele. Este o ocazie potrivita sa aflati mai multe despre sistemul imunitar si despre cum functioneaza acesta, dar si despre diferentele dintre virusuri si bacterii.

Iata cateva posibile intrebari pe care le au copiii si raspunsuri orientative pe care le poti oferi.


Ar trebui sa ne fie frica de coronavirus?

Evita sa minimalizezi gravitatea situatiei, luand in gluma ingrijorarile altor persoane, dar si sa transmiti copilului o panica inutila.

Daca cel mic este ingrijorat in legatura cu ce se va intampla daca va fi contaminat cu virusul, raspunde-i ca infectia va trece la fel ca o alta gripa sau raceala.

De ce suntem toti atat de ingrijorati totusi?

Pentru ca un numar mare de oameni risca sa se imbolnaveasca in acelasi timp, iar medicii si spitalele nu vor putea face fata usor nevoilor tuturor. De aceea, este bine sa evitam infectia cu coronavirus.

Cat timp va trebui sa stam in casa/ sa evitam iesirile in locuri aglomerate?

Deocamdata, timp de doua saptamani. Inca nu stim sigur cat va dura, dar este bine sa ascultam recomandarile specialistilor.

Cine sunt specialistii care ne spun ce este bine sa facem?

Medicii epidemiologi sunt specializati in investigarea cauzelor si raspandirii bolilor. Rolul lor este sa tina sub control raspandirea bolilor, analizand cauzele lor (de exemplu, anumite bacterii sau anumite virusuri), factorii de risc si viteza cu care acestea se raspandesc de la om la om.

Daca ai un copil de varsta mai mare sau interesat de subiect, ii poti arata materialul video de aici, in limba engleza.

Ce este o epidemie si o pandemie?

Epidemia inseamna cresterea brusca a numarului de cazuri de boli peste pragul care ar fi de asteptat intr-o anumita zona, intr-o anumita populatie. Pandemia se refera la situatia in care epidemia s-a raspandit in mai multe tari si pe mai multe continente.


*Sursa: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe