characters characters

Sanatatea psihica a copilului

7 obiceiuri care contribuie la sanatatea psihica a copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iunie 2021    |   1989 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

sanatatea mintala a copiilor
Bazele echilibrului emotional si ale sanatatii psihice se construiesc in copilarie, atat in cadrul relatiilor dintre parinte si copil, cat cu ajutorul obiceiurilor care se formeaza in aceasta perioada.  Iata 7 obiceiuri benefice pentru sanatatea psihica a fiecaruia dintre noi, pe care este important sa le incurajam la propriii copii.

Citeste si:


Sapte obiceiuri pentru sanatatea emotionala a familiei


Principii care iti protejeaza sanatatea emotionala



Sapte obiceiuri pentru sanatatea psihica a copiilor


Un corp odihnit inseamna un psihic sanatos.
Intreg corpul are nevoie de odihna, inclusiv creierul. De aceea, timpul petrecut sedentar, dar in fata unui ecran, de exemplu, nu este benefic in totalitate pentru copil – corpul se odihneste in asemenea momente, dar creierul nu. Invata-l pe copil sa se odihneasca si sa se relaxeze nu doar fizic, ci si mintal. Exercitile de respiratie sau tehnicile de relaxare sunt utile in acest sens.

Daca copilul tau obisnuieste sa doarma prea putine ore noaptea sau doarme prea mult ziua, e important sa il ajuti sa isi formeze o rutina zilnica de somn-trezire. Un somn bun si odihnitor ajuta la incetinirea activitatii organelor, iar in timpul somnului, corpul se reincarca de energie. Afla de cate ore de somn au nevoie copiii, in functie de varsta.

Un stil de viata activ este cheia pentru un psihic sanatos. Activitatile fizice ajuta creierul sa produca hormoni asociati cu imbunatatirea dispozitiei emotionale, dar ajuta si la dezvoltarea fizica armonioasa a copilului. Descopera de cate ore de miscare fizica pe zi au nevoie copiii, in functie de varsta.

Asculta semnalele date de corp. In general corpul ne ofera semnale cand ceva nu este in regula. De exemplu o stare constanta de oboseala poate inseamna un deficit de anumite vitamine, de aceea e important sa mergi cu copilul la un control medical periodic si sa incluzi in alimentatia zilnica cat mai multe legume si fructe pentru a-si lua aportul necesar de vitamine.Tehnicile de mindfulness pot fi de asemenea utile pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga cat mai bine semnalele date de corp. Oboseala, foamea sau setea, tensiunea musculara, rigiditatea fizica sunt toate semnale pe care este important sa le ascultam si sa le intelegem corect pentru a ne mentine sanatatea psihica.

Hidratarea corpului inseamna o buna functionare a creierului. Functionarea cognitiva descreste pe masura ce apare dezhidratarea.

Echilibrul intre responsabilitati si timp liber. Stresul cronic asociat cu un program incarcat poate sa apara din copilarie, cand cei mici sunt implicati in multe cursuri extrascolare, hobby-uri sau activitati sociale frecvente. Copiii au nevoie si de timp in care sa se plictiseasca, sa viseze cu ochii deschisi sau sa se odihneasca. Echilibrul reduce stresul si permite creierului sa fie activ si sanatos.

Noutate si diversitate. Avem nevoie de informatii si experiente noi si diverse la orice varsta, pentru a ne mentine sanatatea emotionala, iar in copilarie aceasta nevoie este cu atat mai pronuntata. Desigur, echilibrul este cheia in continuare - nu este nevoie sa il coplesim pe copil cu foarte multe informatii sau activitati, ci sa ii oferim acces la ele treptat, pornind de la interesele sale naturale.

Informeaza-te si nu te lasa influentat de miturile despre sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor. Atunci cand exista simptome de depresie, anxietate, izolare, bullying sau orice alt simptom care iti atrage atentia la copilul tau, cere ajutorul unui specialist. Rezolva din timp orice problema ar putea sa apara pentru ca recuperarea sa fie mai rapida.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe