characters characters

Stresul adolescentilor in perioada pandemiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 mai 2020    |   1151 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

stresul adolescentilor in pandemie
Adolescentii vor resimti efectele masurilor de distantare sociala mai acut decat copiii de varste mai mici, care in general sunt bucurosi sa petreaca mai mult timp cu parintii. Adolescentii se afla insa in procesul de separare de familie si de consolidare a independentei, ambele posibile in relatiile cu prietenii si in activitati care au loc in afara casei.

Citeste si:

Toleranta la incertitudine

Rezilienta copiilor in perioadele de criza


Acorda mai multa atentie comunicarii cu adolescentul tau

Parintii pot sa ii ajute pe adolescenti daca stiu ce simt si gandesc acestia. De aceea, in aceasta perioada, este important ca parintii sa faca un efort in plus pentru a comunica mai mult si mai eficient. Poti incepe cu simpla intrebare „Ce mai faci?” si poti continua cu intrebari despre prietenii sai, despre profesori si colegi.

Alte subiecte importante de conversatie pe care este bine sa le abordezi cu adolescentul tau sunt: cum isi petrece timpul liber, cum se simte emotional, cat de bine sau de mult doarme, ce si-ar dori sa faca dar nu poate din cauza distantarii sociale, care sunt lucrurile de care se bucura ca a „scapat” datorita distantarii sociale etc.

Implica-l in rezolvarea de probleme

Adolescentii sunt capabili sa gaseasca solutii la fel de creative (si poate mai flexibile) ca adultii si vor aprecia faptul ca parintii le cer parerea si ajutorul. In loc sa ii prezinti adolescentului tau deciziile pe care le-ai luat in legatura cu programul lui zilnic sau in legatura cu programul intregii familii, intreaba-l cum ar proceda el sau ce crede ca ar trebui sa faceti astfel incat toate nevoile voastre sa fie indeplinite.

Incurajeaza activitati diverse, chiar daca sunt majoritatea in interiorul casei

Plictiseala ii poate ajuta pe copii si adolescenti sa devina mai creativi, daca este gestionata eficient. In schimb, daca ne lasam coplesiti de ea, plictiseala poate duce repede la simptome de depresie si epuizare. Asadar, este important sa il incluzi pe adolescent in activitatile pe care le realizati in familie si sa ii sugerezi activitati pe care le poate face pe cont propriu, pornind de la interesele sale.

Incurajeaza-l pe adolescent sa ajute, daca este posibil

A oferi ajutor intr-o situatie de criza este una dintre modalitatile prin care ne consolidam rezilienta. Ajutorul poate fi oferit si online, daca iti este frica pentru siguranta copilului tau.

De exemplu, adolescentii pot oferi sprijin in invatare copiilor mai mici, pot incepe campanii caritabile online sau isi pot pune la dispozitie abilitatile lor pentru proiecte sau organizatii pe care vor sa le sprijine.

Ofera-i spatiu si timp

La aceasta varsta, copilul tau va vrea sa petreaca timp singur, iar aceasta nevoie este normala. Incearca sa nu iei personal refuzurile adolescentului tau de a petrece timp in familie de fiecare data cand ii propuneti acest lucru.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe