characters characters

Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 decembrie 2023    |   841 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Ce lectii am invatat in anul care se incheie
Cand trecem prin perioade aglomerate, cu multe evenimente neprevazute sau intamplari surprinzatoare, poate fi dificil sa ne concentram cu adevarat atentia si sa reflectam asupra anului care se incheie.

Citeste si:


Rezolutii pentru noul an. Fisa printabila


Cum poti avea mai multa grija de tine in Noul An


Acest exercitiu poate fi insa util, pentru ca ne ajuta sa ne ne cunoastem mai bine si sa intelegem care sunt lucrurile pe care ar fi bine sa le schimbam la noi insine. Iata cateva intrebari care te pot ghida pe tine si pe copilul tau in acest exercitiu de reflectie de sfarsit de an.

Gandeste-te la o situatie dificila pe care ai intampinat-o in acest an. Poate fi vorba de un esec, de un obstacol neasteptat sau complicat, de emotii dificile pe care a trebuit sa le gestionezi. Cum ai depasit aceasta situatie si ce ai invatat din ea?

Care sunt nereusitele din acest an si care sunt cauzele care au contribuit la acestea? Cum crezi ca poti sa le eviti sau sa le depasesti data viitoare? De exemplu, daca este vorba de copilul tau si de invatare, daca a obtinut note mici la o materie, cum ar putea sa procedeze diferit pentru a-si imbunatati rezultatele?

Care sunt aspectele vietii tale pe care le-ai neglijat in acest an si cum s-a manifestat acest lucru? De exemplu, daca ai neglijat odihna, cum te-a afectat fizic si emotional? Carei activitati ai fi vrut sa acorzi mai mult timp si atentie si de ce? Care au fost factorii care te-au impiedicat sa faci acest lucru?

Care sunt oamenii care ti-au fost alaturi in acest an, care te-au surprins placut si carora ai vrea sa le multumesti? Cum poti sa le fii la randul tau alaturi, sa le arati ca sunt importanti pentru tine si ca le apreciezi prezenta in viata ta?

Care au fost schimbarile pe care le-ai adus in viata ta in anul care se incheie si care au fost rezultatele pe care le-ai obtinut? De exemplu, daca ai facut mai multa miscare, cum ti-a influentat aceasta starea de sanatate fizica si emotionala?

Care sunt greselile pe care le-ai facut in acest an si care au fost urmarile acestora? Cum poti evita aceste greseli in anul care urmeaza? Care sunt pasii pe care este nevoie sa ii faci pentru acest lucru? De exemplu, daca relatiile tale sociale au avut de suferit pentru ca ai fost prea ocupat sau prea obosit pentru a fi prezent sau implicat in viata celor dragi, cum poti schimba acest lucru in viitor?

Care au fost reusitele si alegerile fericite din acest an? Care sunt principiile sau ideile care te-au ghidat catre succes si cum poti repeta aceste rezultate in anul care vine? Daca ar fi nevoie sa oferi un sfat pornind de la experientele tale reusite, care ar fi acesta?

Care au fost valorile morale care ti-au ghidat cele mai multe alegeri si actiuni in anul care se incheie? De exemplu, daca te-ai concentrat asupra timpului petrecut cu cei dragi, familia si relatiile sociale au fost cele mai importante in acest an. Daca te-ai concentrat asupra muncii, succesul si stabilitatea financiara au fost prioritatile tale. Ce valori iti vo ghida eforturile in anul care urmeaza?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

Mai multe