characters characters

Activitati pentru adolescenti in perioada carantinei

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 aprilie 2020    |   2778 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

activitati pentru adolescenti in carantina
Perioada de carantina sau izolare poate fi mai dificila in mod special pentru adolescenti decat pentru copiii de varste mai mici. Daca prescolarii si scolarii vor fi incantati sa petreaca timp impreuna cu parintii, adolescentii se vor simti izolati de prieteni, lipsiti de libertate, plictisiti si iritati sau descurajati si speriati in legatura cu viitorul.

Citeste si:

Ce activitati facem in casa in carantina

Resurse online gratuite de invatare


Pentru ca adolescentii vor ezita sa vorbeasca foarte deschis cu parintii despre ingrijorarile lor (multi dintre ei resimt presiunea de a se purta ca niste adulti), riscul de a ramane intr-o stare prelungita de apatie si pasivitate este crescut in contextul izolarii. Fara putin ajutor din partea parintilor, multi adolescenti vor ramane ore intregi in fata ecranului, uitandu-se la filme sau jucandu-se pe calculator. Acestea nu sunt neaparat daunatoare daca sunt realizate pe o perioada limitata de timp si daca programul copilului include si alte activitati.

Proiecte artistice de lunga durata

De exemplu, un desen sau o pictura pe zi, un jurnal fotografic al perioadei de izolare (realizarea unei fotografii pe zi, care sa transmita starea predominanta a zilei respective sau cel mai important eveniment al zilei respective).

Miscare fizica in casa

Propune-i adolescentului sau adolescentei tale sa incepeti impreuna un program de miscare fizica pe care sa il urmati in fiecare zi. Aplicatiile pe telefon sunt de asemenea o idee potrivita.

Club de lectura online

Daca ai un adolescent pasionat de lectura, incurajeaza-l sa creeze un club de lectura online cu prietenii si colegii pasionati de carti. Ideea poate fi propusa si profesorilor de limbi straine sau limba romana: copiii inscrisi in clubul de lectura aleg o carte pe care o vor citi intr-un anumit interval de timp si se vor intalni online pentru a o discuta.

Gatiti impreuna

Indiferent daca esti parinte de fata sau baiat, cere ajutorul adolescentului tau in bucatarie. Nu pentru a-l pedepsi sau a-l responsabiliza, ci pentru a petrece timpul impreuna. Un beneficiu important al acestei activitati este ca il ajuti pe copil sa isi formeze abilitati utile in viitor. In plus, este o ocazie de a vorbi despre alimentatia sanatoasa, despre preferinte culinare si despre orice alt subiect important pentru copilul tau – vei descoperi ca este mai usor sa vorbeasca deschis atunci cand sunteti implicati amandoi intr-o activitate.

Abilitati de viata importante

Acum poate fi ocazia perfecta sa il inveti pe fiul tau sa aiba grija de el insusi – cum sa spele rufele, cum sa isi calce hainele si cum sa pregateasca feluri simple de mancare sau pe fiica ta cum sa realizeze treburi casnice care sunt deseori rezervate baietilor.

Cursuri online oferite de universitati din alte tari

Liceenii pot profita de timpul liber pentru a explora oportunitati educationale. Cum sunt predate cursurile la facultati din alte tari? Ce ar urma sa invete daca se inscrie la o anumita facultate? Care sunt posibilele optiuni profesionale daca alege o anumita facultate? Toate aceste intrebari merita explorate din timp, din mai multe motive. Cel mai important motiv este ca deseori adolescentii aleg facultati care li se par potrivite, dar apoi descopera o multime de cursuri sau activitati care nu le sunt pe plac, ajungand la concluzia ca profesia respectiva nu este de fapt potrivita pentru ei. Un alt motiv important este legat de motivatia pentru invatare: cu cat copilul tau afla mai multe despre viitorul sau educational si profesional, cu atat va fi mai motivat sa invete si sa se pregateasca pentru facultatea pe care si-o doreste.

Redecorarea camerei

Poate profita de timpul liber din aceasta perioada pentru a rearanja mobila din camera, pentru a face ordine si pentru a descoperi un nou stil in care isi poate decora camera. Exista o multime de idei pe care le poate pune in practica. Puteti incepe de aici, de exemplu.


Desigur ca la aceasta varsta, copilul tau nu va avea nevoie de supravegherea si sugestiile tale tot timpul. Este benefic pentru adolescenti sa petreaca timpul asa cum isi doresc, chiar daca nu fac o activitate cu un scop anume. In momentele de plictiseala sau de relaxare, pot aparea idei noi, se formuleaza sperante si planuri de viitor sau se configureaza solutii pentru probleme cu care ne confruntam. 


Este esential sa pastrezi un echilibru intre implicarea ta in programul copilului si libertatea lui de a alege cum isi petrece timpul. Vino cu propuneri pe care le puteti realiza impreuna sau cu sugestii in momentele in care fiul sau fiica ta ti le cere, pentru a te asigura ca va fi mai dispus/a sa le ia in considerare.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe