Cum organizam timpul
Cum recunosti prescolarul care intelege ce inseamna timpul?
- foloseste corect expresiile si cuvintele “acum”, “maine/poimaine/azi/ieri” si intuiteste corect intervalele temporale (un sfert de ora, o ora etc.).
- cunoaste principalele momente ale zilei (dimineata, pranz, dupa-amiaza, seara) si povesteste despre activitatile pe care le face in aceste momente.
- cunoaste zilele saptamanii si lunile anului, chiar daca nu in succesiune.
- cere ajutorul parintilor sa isi organizeze gentuta pentru gradinita cu tot ce are nevoie in ea.
- stie sa aleaga activitatile pe care vrea sa le realizeze la un moment dat si ordinea lor, organizandu-le singur sau cu ajutorul unui adult.
Cum il inveti pe prescolar despre timp?
- Explica-i copilului ce inseamna timpul si cum au impartit oamenii timpul in mai multe parti (ani, zile, ore, minute) pentru a se organiza mai usor.
- Invata-l care sunt momentele principale ale zilei, asociindu-le cu activitatile pe care le realizeaza (dimineata trezirea si pregatirea pentru gradinita, dupa-amiaza sosirea acasa si joaca, seara- pregatirea pentru somn).
- Invata-l zilele saptamanii folosind jocuri, cantece si poezii.
- Invata-l lunile anului.
- Ajuta-l sa invete sa aproximeze intervalele de timp necesare pentru anumite activitati, evidentiind cat timp a durat sau va dura o anumita activitate (“In cinci minute ne spalam pe dinti si apoi mergem la culcare”).
- Prescolarii mari (in jur de 6 ani) pot incepe sa invete sa citeasca ceasul.
- Roaga-l sa iti povesteasca ce a facut pe parcursul zilei, in toate momentele principale ale zilei, astfel va invata mai usor ce inseamna managementul timpului.
- Explica-i cat de importanta este punctualitatea si ce inseamna sa respecte orarul de la gradinita.
Articole despre "Cum organizam timpul"
-
Ce se ascunde in spatele dezorganizarii la copii. Deficitul functiilor executive
Copiii care uita frecvent lucruri importante, care pierd obiecte sau nu isi pot organiza timpul si spatiul pot avea probleme cu functiile executive. Ce sunt acestea si cum poti sa il ajuti pe copil?
-
Rutine: beneficii si avantaje pentru copii si parinti
Copiii au nevoie, la orice varsta, de siguranta si predictibilitate. Aceste doua elemente sunt inerente rutinelor zilnice. Iata ce alte avantaje aduc rutinele zilnice in cresterea si dezvoltarea copiilor.
-
„Fac temele mai tarziu!”. Cum il ajuti pe copil sa nu mai amane
Procrastinarea sau tendinta de a amana se afla in stransa legatura cu stima de sine scazuta, cu convingeri irationale, frica de esec, depresia si obiceiurile neficiente de invatare.