characters characters

Abilitati de viata

Ce abilitati de viata este bine sa aiba un adolescent de 18 ani

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 mai 2016    |   2476 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

abilitati de viataLa 18 ani, copiii devin „oficial”adulti. Multi dintre ei pleaca de acasa in alte orase la facultate sau isi cauta primul loc de munca. Asadar, vor fi pusi in situatia de a se descurca pe cont propriu. Daca esti parintele lunui adolescent, poti folosi lista de mai jos pentru a verifica daca fiul sau fiica ta sunt pregatiti pentru primul an din viata lor de adulti :).

Pe langa ce „nu” trebuie sa faca adolescentii si parintii, Julie Lythcott-Haims, autoarea bestseller-ului „Cum sa cresti un adult” si fost decan la Stanford, vorbeste despre ce abilitati trebuie sa isi dezvolte adolescentii. Iata care ar fi acestea:

Un adolescent are nevoie sa fie capabil sa vorbeasca cu strainii

Ii invatam pe copii de la varste mici ca nu trebuie sa vorbeasca cu strainii, desi poate ar fi mai bine sa ii invatam cum sa faca diferenta intre oamenii in care pot avea incredere si cei in care nu pot avea incredere. Copiii cresc cu ideea ca nu trebuie sa vorbeasca cu oricine si ajung adolescenti care nu stiu sa socializeze si cum sa reactioneze atunci cand ajung in grupuri noi de persoane.

Un adolescent are nevoie sa fie capabil sa se orienteze spatial si geografic

La varste mai mari, copiii au nevoie sa fie lasati sa experimenteze toate mijloacele de transport, sa invete sa citeasca o harta si cum anume sa ceara informatii atunci cand sunt intr-un loc nou.

Un adolescent este bine sa fie capabil sa isi indeplineasca indatoririle pe care le are si sa respecte termenele limita

In calitate de parinti, amintim in permanenta copiilor ce trebuie sa faca si veghem pentru ca ei sa nu uite nimic. Ajung astfel la adolescenta si nu stiu cum sa prioritizeze, cum sa isi gestioneze sarcinile, termenele limita si sa isi asume responsabilitatile. Iar primul an de facultate poate fi foarte dificil pentru un adolescent care nu este obisnuit sa isi gestioneze singur timpul si sarcinile. Invata-l pe copilul tau sa isi organizeze timpul.

Un adolescent trebuie sa fie capabil sa isi rezolve singur problemele interpersonale

Parintii se implica foarte mult in viata copiilor, nu doar la scoala, ci si in viata sociala. E important insa ca acestia sa invete sa dea libertate copiilor pentru a-si dezvolta abilitatile de care au nevoie pentru a face fata obstacolelor, a rezolva probleme si conflicte, fara interventia adultilor.

Un adolescent va fi nevoit sa faca fata atat succesului, cat si esecului

Nu ii ajutam pe copii, mai ales la varste mai mari, daca ii salvam de fiecare data cand au facut o greseala sau cand au avut un esec. Este important sa le fim alaturi emotional si sa ii ajutam sa ia decizii mai bune dupa un esec, dar nu este recomandabil sa ii salvam de consecinte. Atunci cand invata din greseli si din esecuri, copilului i se dezvolta increderea in sine.

Un adolescent este bine sa stie sa aiba grija de el insusi

La 18 ani, este preferabil ca un adolescent sa nu fie strain de sarcinile casnice (gatit, facut curatenie, spalat rufe) care ii permit sa traiasca pe cont propriu confortabil si in siguranta:). Incearca treptat sa dai mai multe responsabilitati in casa copilului tau, indiferent daca este fata sau baiat, pentru ca atunci cand pleaca la facultate sa nu fie total depasit de situatie:).

Un adolescent trebuie sa fie capabil sa invete sa castige bani si sa ii gestioneze.

Copiii primesc bani din partea noastra fara a avea nevoie de multe ori si fara a face ceva in schimb. Astfel, ei nu isi dezvolta simtul responsabilitatii de a-si fi indeplinit o sarcina, nu stiu sa economiseasca sau sa foloseasca responsabil banii. In vacantele de vara, ii poti permite copilului tau sa experimenteze cu diverse joburi part time care nu ii ocupa tot timpul liber si il invata lucruri noi. Cu siguranta, va aprecia mai mult banii  dupa aceasta experienta:).

Un adolescent poate sa invete sa isi asume riscuri

Copiii sunt protejati de la cele mai mici varste de caderi, necazuri si situatii dificile. Din aceasta cauza ei pot ajunge adolescenti care sa nu isi fi dezvoltat intelepciunea de a intelege ca succesul vine deseori numai dupa ce ai esuat de cateva ori in a incerca sa faci ceva. De asemenea, adolescentii au nevoie sa stie sa evalueze riscuri, sa inteleaga ce pot pierde si ce pot castiga in urma anumitor decizii pe care le iau.

Julie Lythcott-Haims sfatuieste parintii sa dea frau liber copiilor in alegerile pe care le fac, prin asumarea atat a esecului, cat si a succesului. „Copiii nostri trebuie sa se descurce in viata fara ca noi sa fim in permanenta alaturi de ei sau la telefon. Daca ne suna sa ne intrebe cum se face ceva, inseamna ca nu si-au dezvoltat abilitatile necesare pentru a se descurca in viata, ceea ce nu este deloc bine. Nici pentru ei si nici pentru noi”.


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe