characters characters

Ajuta-ti adolescentul sa ia decizii corecte

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iulie 2010    |   4213 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Adolescenta este perioada marilor incercari, a deciziilor mai putin inspirate si luate doar pentru ca “asa a facut si prietenul meu”. Ca parinte, este bine sa stii ce pozitie sa adopti in astfel de situatii si sa cunosti cateva solutii pe care ti le prezentam mai jos despre cum anume sa iti ajuti copilul sa ia cea mai buna decizie.

 

1. Vorbeste mereu cu el. Chiar daca este morocanos ori nu vrea nici in ruptul capului sa spuna ce il framanta, continua sa vorbesti. Poti sa-i dai ca si cum ai intuit, cateva exemple de cazuri in care unii au luat o anumita decizie si care au fost consecintele. Prin oferirea de exemple il ajuti in mod indirecr. Cu toate ca iti imaginezi ca-ti cam bati gura de pomana, adolescentul are suficiente resurse atentionale astfel incat sa se joace la calculator, intors cu spatele la tine si proceseze informatia pe care i-o transmiti. De asemenea, continua sa fii preocupat de el, de ceea ce i se intampla. Respecta-i momentele in care nu vrea sa vorbeasca, insa dupa, cere lamuririle de rigoare. Nu te complace in ideea ca “asa sunt adolescentii” pentru ca s-ar putea sa fie prea tarziu cand iti vei da seama ca ar fi trebuit sa-l intrebi ce i se intampla.


2. Fii deschis si la discutii mai aparte. S-ar putea sa afli ca in anturajul sau se consuma droguri, alcool sau apar alte tipuri de comportamente nesanatoase. Ai grija la pasii, dar si la atitudinea pe care o vei adopta. Incearca sa afli mai multe, insa nu-l condamna si nu-l acuza. Evita sa faci categorizari de genul: periculosi, vagabonzi, borfasi etc. Unii ar putea fi prieteni de-ai lui, iar faptul ca deja ti-a spus despre aceste aspecte mai putin placute ale adolescentei, inseamna ca are incredere in tine si e dispus sa-ti ofere siguranta ca stie ce face si e cu capul pe umeri. Daca altii fac asemenea lucruri, nu inseamna ca si el intra in aceeasi categorie. Ramai insa atent in continuare. Continua sa te arati deschis spre astfel de teme, cere informatii din cand in cand si exercita control asupra lui, intr-un mod in care el sa nu-l resimta.


3. Asigura-l de faptul ca, indiferent ce decizie va lua, care ii vor fi pasii sau drumul pe care si-l alege, vei fi alaturi de el. Parintii vor doar binele copiilor si de cele mai multe ori incearca sa-si impuna modul lor de a rezolva o situatie pentru ca “asa se face”. Asa au invatat ca e bine si isi doresc sa arate calea cea mai usoara adolescentului. Strategia din pacate nu functioneaza in toate situatiile. Din pacate si din fericire, pentru ca altfel nu s-ar maturiza, nu ar invata sa lupte, sa suporte consecintele si sa invete din propria experienta cum e bine sa procedeze data viitoare. "Incercarea si cand nu reuseste e o scoala", spunea la un moment dat George Cosbuc. Renunta sa-i mai dai explicatii in cazul in care s-a incapatanat sa procedeze cum a vrut el, dar data viitoare nu uita sa ii prezinti si versiunea ta asupra deciziei pe care este nevoit sa o ia.


4. Pastreza-ti statutul de parinte in fata copilului. Chiar daca ii respecti intimitatea si unele alegeri (de exemplu stilul vestimentar, machiajul, grupul de prieteni etc.), nu te sfiii sa tragi linia si sa spui “Pana aici”. Deschiderea, amicitia, comunicarea ii poate oferi adolescentului tau impresia ca isi poate permite sa-ti testeze toate aceste atitudini. Asa ca, uneori aminteste-i ca ii esti parinte si lanseaza cate o regula, cate o sarcina pentru indeplinirea careia trebuie sa lase putin si de la el.


5. Daca s-a intamplat ca o decizie proasta luata de copilul tau sa nu fi fost cea mai inspirata, nu pierde timpul cu momente de genul “Trebuia sa faci asa”, “Trebuia sa ma asculti”, “Ar fi trebuit sa ma intrebi”.
Decizia a fost luata, greseala comisa, iar consecintele sunt in fata voastra. Evitati sa pierdeti energia cu intrebari si lamentari care momentan nu iajuta pe nimeni. Elaborati impreuna o solutie ca sa fie pe placul tuturor. Numai asa va invata ca greselile sunt esecuri cu un sambure de invatatura, iar uneori sunt si ele necesare. Dupa rezolvarea situatiei, poarta o discutie cu copilul tau in care sa abordezi motivele care l-au impins catre o alegere gresita, felul in care ar fi putut sa o evite si modalitatea in care ar fi bine sa procedeze pe viitor. Astfel, data viitoare iti va cere parerea pentru a afla daca e bine la ceea ce s-a gandit ori te va intreba direct cum anume sa faca.


6. Evita stereotipurile.
Nu crea asteptari false copilului tau. Evita sa il etichetezi ca fiind perfect si sa ii impui niste standarde pe care nu le va putea atinge. Accepta-l neconditionat asa cum este si incearca sa schimbi ceea ce se poate schimba, impreuna cu el. Prezinta-i avantajele schimbarii si consecintele complacerii in situatia in care se afla, dupa care, lasa-l sa ia decizia pe care o considera cea mai adecvata.

 

Recomandarile tale
Tu ce sfaturi ii dai copilului tau atunci cand vrea sa ia o decizie? Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    georgeta    09.12.2010 - 07:57
    cand copilul meu vrea sa ia o decizie este el cel care ma intreaba
    ,"mami tu ce parere ai despre asta sau tu cum ai face in locul meu"Ii spun punctul meu de vedere ,si daca nu i se pare cel mai corect atunci ne punem de comun acord.




    ,
    ,
  • Utilizator Anonim
    Paduraru Gabriela    04.08.2010 - 09:51
    Atunci cand copilul meu vrea sa ia o decizie mai intai il intreb pe el ce vrea. Daca consider ca decizia care a luat-o nu ii este corespunzatoare, atunci ii spun sa se mai gandeasca, sa nu gandeasca la moment, fiindca s-ar putea sa-i para rau mai tarziu,fapt pt. care ii dau niste sugesti cum ar trebui sa faca.Daca nici atunci nu realizeaza ca nu procedeaza bine, il las sa aleaga el, spunandu-i si optiunea mea.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe