characters characters

Beneficii ale plictiselii

#StamAcasa si ne plictisim? 5 feluri in care plictiseala este benefica pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 aprilie 2020    |   2829 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

beneficii ale plictiselii
Plictiseala este adesea vazuta ca o stare emotionala neplacuta caracterizata prin lipsa satisfactiei, oboseala psihica si neliniste.

Efecte neplacute ale plictiselii

La fel ca orice alta stare emotionala, plictiseala incearca sa transmita un mesaj care sa ne influenteze actiunile. Mesajul principal al plictiselii ar putea fi interpretat astfel: „Situatia in care sunt nu mai este destul de interesanta/noua pentru mine.”. Daca nu actionam in mod adecvat, plictiseala se prelungeste si poate da nastere la o multime de efecte neplacute.

Plictiseala poate fi o sursa de nefericire si de lipsa de semnificatie. Tendinta naturala atunci cand suntem plictisiti este de a cauta surse de stimulare si de distragere a atentiei. Problema este ca de multe ori apelam la solutii pe termen scurt, care nu fac decat sa ne adanceasca sentimentul de plictiseala. De exemplu, ne uitam la televizor sau navigam pe internet fara un scop anume, pana cand simtim din nou ca suntem plictisiti. Tot plictiseala sta si la baza gustarilor nesanatoase si frecvente, care ne pot afecta sanatatea pe termen lung.

Studiile spun ca plictiseala cronica este adesea asociata cu problemele de autocontrol, inclusiv dependentele, jocurile de noroc si mancatul excesiv. In cazul adolescentilor, plictiseala ii conduce catre comportamente impulsive si riscante.

In perioada de izolare, plictiseala vine asociata cu o varietate de alte emotii si motivatii, atat in randul copiilor, cat si in randul adultilor:

  • tristetea si frustrarea legate de limitatea libertatii. Deseori copiii vor spune ca sunt plictisiti si vor refuza orice propunere de activitate pentru ca de fapt ar vrea sa faca ceva ce nu mai pot face acum: sa iasa pe afara, sa practice un sport sau sa se intalneasca cu prietenii in oras. In acest caz, copiii au nevoie de sprijin sa identifice corect emotiile pe care le simt si sa le exprime si gestioneze adecvat. Abia apoi vor putea gasi o activitate suficient de interesanta.
  • lipsa unui scop. Multe dintre obiectivele copiilor si adultilor presupun interactiune sociala si activitati in afara casei. In perioada de izolare, este posibil ca proiectele de lunga durata ale copiilor sau adultilor sa fie puse in pauza. Il poti ajuta pe copil sa faca fata plictiselii gasind un alt proiect pe termen lung pe care il poate realiza in casa.
  • descurajarea si lipsa sperantei. Cand apar aceste emotii, va fi foarte greu pentru copil sa caute idei si activitati noi cand este plictisit.

Beneficii ale plictiselii


Plictiseala poate fi un catalizator pentru actiune. Iata cateva din beneficiile pe care le poti obtine din plictiseala:

Plictiseala ne motiveaza sa cautam lucruri noi. Mintea noastra are nevoie de noutate: in mod natural cautam senzatii, informatii, idei si activitati noi. Toate acestea ne ajuta sa ne dezvoltam din toate punctele de vedere. Plictiseala este semnalul ca mintea noastra are nevoie de alte senzatii, idei si activitati si ca trebuie sa actionam in aceasta directie. Daca nu am fi plictisiti niciodata, nu am fi motivati sa cautam lucruri si experiente noi.

Ofera copilului oportunitati de a incerca lucruri noi, de a-si activa toate simturile pentru a descoperi si a explora lucruri si activitati care sa ii aduca bucurie. In perioada de izolare, lucrurile noi pe care le putem face vor fi limitate la spatiul casei, dar acest lucru nu inseamna ca ele nu exista.

Plictiseala poate creste nivelul de creativitate pentru ca ne ofera timp pentru reflectie. Atat timp cat nu ne lasam coplesiti de plictiseala, aceasta ne poate ajuta sa rezolvam probleme si sa generam idei noi. In absenta stimularii externe, ne vom folosi mult mai mult imaginatia si gandirea. Copiii au cu atat mai multa nevoie sa isi exerseze capacitatea de gandire si rationament.

Descurajeaza tendinta copilului de a alege o solutie externa pentru plictiseala (precum telefonul, televizorul sau internetul) si provoaca-l sa se gandeasca la ceva inedit de facut.

Atunci cand e gestionata eficient, plictiseala duce la cresterea increderii in sine. Cand parintii au incredere in capacitatea copiilor de a gasi activitati interesante de facut, acestia incurajareaza indirect increderea in sine a copiilor. Cand nu salvam copiii de plictiseala, ii lasam sa fie independenti si creativi. In timp, aceasta independenta va creste increderea in propriile forte.

Spune-i copilului tau ca ai incredere ca va gasi ceva interesant de facut daca va avea rabdare sa se gandeasca.

Plictiseala poate sa imbunatateasca sanatatea mintala, mai ales cand creierul este bombardat in mod continuu de informatii si distractori. Informatiile necesita un nivel ridicat de atentie, iar atentia solicita resursele cognitive, ceea ce ne poate obosi. De aceea, plictiseala poate fi semnul ca avem nevoie de o pauza de la activitatile sau informatiile la care suntem expusi.

Permite-i copilului sa simta ce inseamna sa se relaxeze, departe de stimularile cu care era obisnuit. Aeriseste-i programul intr-un weekend si lasa-l sa faca ceea ce isi doreste, chiar daca vor fi momente in care va veni la tine spunandu-ti ca se plictiseste si ar vrea sa se joace pe telefon sau tableta.


Plictiseala ne poate ajuta sa ne dezvoltam autocontrolul.
Cu cat suntem mai capabili sa ne controlam comportamentul atunci cand suntem plictisiti, cu atat vom reusi sa ne concentram mai usor si sa ne controlam comportamentul si in alte situatii.

Autocontrolul se dezvolta atunci cand copilul se confrunta cu situatii neplacute sau frustrante si alege modalitati adecvate de a le depasi.

Cum poti sa il ajuti pe copil sa combata plictiseala?

Arata-i ca plictiseala nu este o stare emotionala de care ar trebui sa ne temem sau pe care vrem sa o evitam cu orice pret. De aceea, evita sa oferi intotdeauna copilului idei atunci cand se plange ca e plictisit sau sa iti exprimi mila fata de plictiseala lui. Abordeaza plictiseala ca un detectiv: ce vrea sa ne transmita plictiseala?

Incurajeaza rabdarea si curiozitatea copilului. Plictiseala este neplacuta, iar copiii vor tinde sa o evite cu orice pret. Incurajeaza-l sa aiba rabdare, sa ia o pauza si sa gandeasca. Ideile si entuziasmul pentru lucruri noi apar intotdeauna daca avem rabdare sa trecem prin starea de plictiseala.

Pune in aplicare activarea comportamentala. Partea cea mai neplacuta a plictiselii este ca, daca se prelungeste prea mult timp, vine insotita de oboseala sau somnolenta. De aceea, este important ca in familie, copiii sa fie incurajati sa se gandeasca la ce le-ar place placere sa faca si sa actioneze in directia respectiva, chiar daca pe moment nu simt ca „au chef”.

Limiteaza timpul petrecut de copil in fata ecranului, mai ales timpul petrecut fara un scop anume.

Incurajeaza miscarea fizica in perioada izolarii, atat ca parte a programului zilnic, cat si ca metoda de combatere a plictiselii. Cand copilul simte ca se adanceste intr-o stare de apatie si plictiseala, poate face cateva exercitii fizice usoare, care sa il energizeze.


In final, aminteste-ti ca, orice varsta am avea, pentru ca toate aceste recomandari sa functioneze, este nevoie sa avem incredere in propria capacitate de a avea idei noi si interesante si sa avem rabdarea necesara pentru a cauta aceste idei. 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe