characters characters

Sfaturi pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 februarie 2018    |   3884 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sfaturi pentru copii
Toti parintii isi doresc sa ii ajute pe copii sa aiba succes, iar pentru acest lucru incearca sa ii indrume catre anumite atitudini si principii de viata. Majoritatea sfaturilor pe care parintii le dau copiilor se concentreaza pe curaj, puterea de a depasi obstacolele sau de a face fata stresului si pe nevoia de a fi puternic emotional.

Sfaturile de acest fel pornesc de la intentiile pozitive ale parintilor si au o latura constructiva. Insa daca sunt adoptate si duse la extrem, nu vor duce la succes sau fericire, dupa cum arata Emma Seppala, cercetatoare la Stanford si Yale si autoare a cartii The Happiness Track. Iata cum poti sa echilibrezi sfaturile pe care le dai copilului tau, astfel incat sa ii cresti sansele la fericire.

Ce spunem copilului: Concentreaza-te pe viitor. Fii cu ochii mereu pe ceea ce iti doresti.

Ce altceva ar trebui sa ii mai spunem: Traieste (sau) munceste pentru moment.

Desigur ca este bine pentru copii sa aiba scopuri si planuri de viitor. Insa cand mintea noastra se concentreaza excesiv asupra viitorului, este probabil sa ajungem la niveluri ridicate de stres si anxietate. La fel de important este si sa reusim sa ne concentram asupra prezentului, cel putin pentru simplul fapt ca suntem mai eficienti in activitatea noastra atunci cand ne putem concentra in totalitate asupra ei. Cand copiii se concentreaza asupra procesului invatarii si nu asupra notei pe care vor sa o ia la test, vor invata lectia mai bine si mai usor. De aceea, completeaza sfatul dat copilului tau cu privire la viitor, incurajandu-l sa se bucure si de prezent si sa ii acorde acestuia atentia sa.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Noua lucruri pe care este bine sa le spui adolescentului


Sase lectii de viata pentru copiii pana la 12 ani


Ce spunem copilului:
Stresul este inevitabil. Accepta-l si mergi mai departe.

Ce altceva ar trebui sa ii mai spunem: Invata sa te relaxezi.

Copiii se simt stresati si ingrijorati la varste tot mai mici, chiar daca de multe ori parintii nu reusesc sa identifice simptomele stresului la cei mici. Competitia scolara, situatiile de stres in care copiii trebuie sa obtina performante, asteptarile parintilor, nevoia de integrare sociala sunt doar cateva dintre sursele de stres ale copiilor.

Copiii au nevoie sa devina mai rezistenti in fata stresului, dar pentru a reusi acest lucru, au nevoie sa invete sa se relaxeze. Relaxarea este o conditie esentiala pentru rezilienta sau rezistenta psihica, desi de cele mai multe ori tindem sa uitam acest lucru. Parintii care sufera de epuizare si nu reusesc sa se relaxaeze si odihneasca suficient nu vor putea sa ii invete pe copii sa faca acest lucru. Tehnicile de relaxare si exercitiile de respiratie sunt utile pentru a-i invata pe copii sa se relaxeze.

Ce ii spunem copilului: Fii mereu ocupat.

Ce altceva ar trebui sa ii mai spunem: Este bine si sa nu ai nimic de facut.

Din dorinta de a-i ajuta pe copii sa se dezvolte, parintii tind sa ii invete o multime de lucruri si sa ii implice in activitati diverse, de la cele mai mici varste. In acelasi timp, punem foarte mult accent pe distractie, entuziasm si incantare in activitatile copiilor, fie ca este vorba de invatare, fie ca este vorba de joaca. Desigur ca entuziasmul si incantarea sunt emotii benefice pentru cei mici. Dar sunt emotii care le scad nivelul de energie, putand ajunge la epuizare si oboseala mai repede decat este nevoie. In plus, plictiseala sau calmul sunt stari in care imaginatia copilului si gandirea lui se pot dezvolta. Cand copiii au suficient timp pentru a visa cu ochii deschisi, devin mai creativi si mai motivati intrinsec.

Ce spunem copilului: Pune-ti in valoare punctele forte.

Ce altceva ar trebui sa ii mai spunem: Fa greseli si invata din ele.

Parintii tind sa ii defineasca pe cei mici prin calitatile pe care le au, de aceea, unii spun ca au un „mic artist”, „mic matematician” etc. Folosite excesiv, aceste etichete pot limita potentialul copilului tau, care va ajunge sa se vada pe el insusi doar in aceasta lumina, iar teama de esec il poate impiedica sa isi asume noi provocari, in domenii in care inca nu a dat dovada de talent sau aptitudini. Insa dezvoltarea copiilor are doar de castigat daca sunt incurajati sa incerce activitati din domenii diverse, sa faca greseli si sa invete din ele si sa observe cum progreseaza intr-o activitate dificila. Astfel se formeaza mentalitatea flexibila, care le permite copiilor sa fie optimisti in fata provocarilor si sa depuna efort atunci cand intampina obstacole.

Ce spunem copilului nostru: Cunoaste-ti slabiciunile si nu fi ingaduitor cu tine.

Ce altceva ar trebui sa ii mai spunem: Trateaza-te cu respect.

Critica excesiva a copiilor ii face sa devina la randul lor autocritici. Iar atunci cand se vor afla intr-o situatie dificila, vor tinde sa se autocritice, nu sa se incurajeze si sa aiba incredere ca poate reusi. De aceea, copiii carora li se atrage atentia asupra defectelor lor frecvent, vor tinde sa evite provocarile, sa aiba o incredere in sine scazuta si sa sufere de simptome de anxietate si depresie. Alternativa este de a-i invata pe copii sa dea dovada de autocompasiune (intelegere fata de propriile limite sau greseli) si de respect de sine. Acest lucru nu inseamna ca il incurajezi pe copil sa fie indulgent cu el insusi sau sa nu depuna eforturi pentru a-si imbunatati punctele slabe.

*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe