characters characters

Sfaturi pentru adolescenti

Noua lucruri pe care este bine sa le spui adolescentului

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 decembrie 2017    |   6808 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sfaturi pentru adolescenti
Adolescenta este momentul descoperirii si autodescoperirii, al experimentarii si al explorarii. Uneori poate fi epuizant, in timp ce alteori poate fi dureros, atat pentru copii, cat si pentru parinti. In cele din urma insa, dupa momentele dificile prin care veti trece, adolescentul tau are nevoie sa fie pregatit pentru viata de adult independent. Iar cateva recomandari sau sfaturi generale il pot ajuta sa faca acest lucru mai usor.

Iata cateva lectii de viata pe care le-am invatat cu totii, ca adulti, si care pot fi utile adolescentului care urmeaza sa descopere pe cont propriu o multime de lucruri despre viata de adult:

Viata este imprevizibila

Multi adolescenti isi fac planuri de viitor (lucru care nu este gresit, desigur) si se asteapta ca toate lucrurile sa decurga potrivit planurilor. Insa de multe ori, lucrurile nu evolueaza asa cum ne dorim si este bine pentru adolescent sa fie pregatit si pentru evenimente neprevazute, astfel incat sa se readapteze usor.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:

Lectii de viata pentru copiii pana la 12 ani

10 lucruri pe care sa le transmiti fiicei tale

Respingerea sau esecul nu sunt definitive

 Atat esecul, cat si respingerea par sa fie un sfarsit, insa in realitate ele sunt parte a procesului de a merge mai departe. Cel mai important este cum faci fata acestora atunci cand au loc. E in regula sa te indepartezi si sa simti nevoia de a sta cu tine putin, de a plange, de a fi trist. Insa e important sa inveti atat din esec cat si din respingeri, si sa mergi mai departe, mai puternic si mai destept decat ai fost vreodata. Respingerea si esecul sunt alte directionari, nu sunt sfarsituri.

Cine esti in liceu nu te defineste pentru restul vietii

Perioada liceului poate fi dificila pentru multi adolescenti. Criticile sau esecurile din aceasta perioada pot parea etichete pe care le vor purta toata viata, insa acest lucru nu este adevarat in cele mai multe cazuri. Arata-i copilului tau ca perioada dupa liceu este una de transformari profunde, atat in preocuparile lor, cat si in realizarile pe care le pot avea.

Vor fi nenumarate momente ciudate.

Rusinea sau umilirea apar in viata noastra in tot felul de situatii. Sunt emotii normale, care nu ofera un verdict despre propriul caracter, ci transmit o informatie despre actiunea sau comportamentul pe care l-am avut si care s-a dovedit a nu fi adecvat. Invata-l pe copilul tau ca umorul si o doza de autoironie sunt modalitati prin care poate iesi din situatii sociale mai putin fericite. In plus, asemenea emotii sunt traite de toata lumea, fara exceptie.

Mentine-ti curiozitatea si evita sa judeci oamenii din jur inainte de a le cunoaste povestea.

Este foarte usor sa interpretam comportamentele celor din jur chiar daca nu stim motivele lor. Invata-l pe copilul tau sa verifice daca felul in care interpreteaza actiunile celor din jur este corect.

Riscul de a fi ranit este inerent in multe situatii.

In relatiile de prietenie si in relatiile romantice, in alegerile profesionale sau academice, riscul de a suferi din cauza unui esec este prezent intotdeauna. Acest lucru nu inseamna ca acestea trebuie evitate. Incurajeaza-l pe copilul tau sa isi asume acest risc si sa incerce oricum sa obtina ce isi doreste. Doar astfel poate evolua.

Nu este gresit sa parasesti oamenii sau situatiile care iti fac rau in mod repetat.

Greselile celor din jur sunt inevitabile si iertarea lor face posibila mentinerea relatiilor sociale. Insa abuzul emotional sau violenta verbala sunt lucruri diferite fata de conflicte normale intre oameni. Invata-l pe copilul tau ca nu este gresit sa evite oamenii care il trateaza gresit si sa paraseasca situatiile toxice din punct de vedere emotional.

Nu este nevoie sa fii placut de toata lumea

Una dintre cele mai grele lectii de viata, pe care adolescentii cu o stima de sine ridicata o invata mai repede. Uneori, oamenii il vor respinge pe adolescentul tau nu pentru ca nu merita aprecierea lor sau pentru ca a facut ceva gresit. Explica-i faptul ca uneori oamenii nu sunt compatibili, ca motivele pentru care apar neintelegeri sau antipatii nu pot fi intotdeauna depasite (sau nu sunt depasite cu usurinta), dar si ca in multe situatii depasirea lor nu este necesara.

Cea mai usoara modalitate de a gestiona emotiile este de a le accepta si de a le lasa sa treaca.

O idee care il poate ajuta pe copilul tau intr-o multime de situatii: invata-l sa isi accepte emotiile, sa le observe si sa le permita sa piarda din intensitate. Cu cat luptam impotriva propriilor emotii, cu cat le judecam ca fiind nepotrivite, cu atat ele cresc in intensitate.

Multe dintre aceste recomandari sunt confirmate de experienta de viata pe care o aduce maturizarea. Acest lucru nu inseamna ca nu poti incerca sa  le transmiti copilului tau sau ca acesta nu le va intelege daca nu le va trai pe propria piele. Este foarte probabil ca, in momentele dificile, sa isi aduca aminte de cuvintele tale si astfel, sa le depaseasca mai usor.


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe