characters characters

Stima de sine scazuta la adolescenti

Cum poti ajuta adolescentul sa nu aiba stima de sine scazuta

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 ianuarie 2016    |   5272 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stima de sine adolescentiDeseori, fara sa ne propunem neaparat acest lucru, intarim imaginea de sine a copiilor nostri, atunci cand le facem un compliment, atunci cand ii sarutam in semn de ramas bun sau cand le spunem ca avem incredere in ei. Dar, exista si zile in care, fara sa vrem le ranim orgoliul si le strivim stima de sine.

Stima de sine este o evaluare emotionala proprie asupra sinelui. E o judecata a propriei persoane, insotita deseori de anumite atitudini si comportamente personale. Stima de sine include convingeri („sunt/nu sunt capabil”, „sunt/nu sunt valoros”), dar si emotii precum disperare, mandrie, rusine, entuziasm, satisfactie etc.

Stima de sine la adolescenti

O stima de sine scazuta este considerata o problema deoarece adolescentul poate ajunge sa creada despre sine ca nu merita sa fie iubit, se simte inadecvat sau incompetent. O data formate aceste ganduri, ele vor duce la alte evaluari negative despre sine si la comportamente care ii pot pune in pericol sanatatea si siguranta.

Studii realitate de Universitatea din California si Universitatea din Illinois arata ca stima de sine scazuta in adolescenta (intre 15 si 18 ani) este asociata cu aparitia depresiei la varsta de 21 ani. Un alt studiu a indicat aceeasi relatie de asociere intre stima de sine scazuta la varsta de 12-16 ani si aparitia depresiei la 35 ani. Aceasta legatura intre stima de sine scazuta si depresie este explicata prin teoria numita Modelul Vulnerabilitatii.

Modelul Vulnerabilitatii porneste de la ideea ca o stima de sine scazuta ii face pe oameni mai putin rezistenti emotional si mult mai vulnerabili sa dezvolte depresie. Astfel, stima de sine este vazuta ca un sistem „imunitar”emotional, care ne poate ajuta sa facem fata mai usor situatiilor dificile precum respingerea sau esecurile. Stima de sine scazuta ii poate face pe adolescenti sa sufere mai mult atunci cand sunt respinsi social si sa se izoleze, sa renunte mai usor atunci cand au un esec si sa reactioneze mai intens la situatiile stresante.

Cum poti sa cresti stima de sine a adolescentului tau?

Fii generos cu lauda. ”Nu spunem copiilor nostri de suficiente ori ca au facut ceva bine sau ca sunt buni la ceva.”, sustine dr. Adele Hofmann. Lauda-ti copilul nu doar cand obtine rezultate foarte bune, ci si atunci cand depune efort si da dovada de perseverenta mai mult decat de obicei.

In loc de critica, foloseste feedback-ul constructiv. In loc sa ii spui pe un ton ridicat „Cum ai reusit sa iei o nota asa de mica la testul de la chimie?”, poti spune: „Cu putin studiu in plus, cu siguranta vei reusi un rezultat mai bun, data viitoare.”.

Cere parerea adolescentului tau. Include-l in deciziile pe care trebuie sa le luati la nivel de familie si ia in considerare sugestiile sale. Arata-i ca ii iei in serios parerile si gandurile, chiar daca decizia ramane tot la tine.

Incurajeaza-ti adolescentul sa isi cultive si sa isi dezvolte pasiunile. Fiecare dintre noi e bun la ceva. Iar fiecare din noi trebuie sa descopere ce inseamna acel „ceva”. Sprijina-i pasiunea, indiferent care ar fi ea, cu conditia sa nu interfereze cu indeplinirea celorlalte responsabilitati pe care le are. „Parintii ar trebui sa inceteze din a mai spune NU, copiilor”, sustine dr. Robert Blum. „E important sa spunem DA, mai des pentru a-i ajuta sa gaseasca calea potrivita pentru a-si construi stima de sine si a-si explora identitatea”. Cel mai dificil este sa il sprijini pe copil atunci cand pasiunile sau interesele lui nu coincid cu ceea ce crezi tu ca este benefic sau profitabil pentru dezvoltarea lui.

Incurajeaza-l sa faca voluntariat. Adolescentii au nevoie sa se simta valorizati nu doar de catre familia lor, ci de catre intreaga comunitate. Un mod de a te simti acceptat e acela de a avea roluri sociale care sunt pline de semnificatie. Atunci cand ii ajuta pe altii, copiii primesc feedback pozitiv, ceea ce ii face sa se simta mai bine.Voluntariatul ii poate ajuta pe copii si adolescenti sa isi formeze abilitati noi si sa se vada pe ei insisi intr-o lumina diferita, mai competenti si mai apreciati.

Ofera-i un model de atitudine pozitiva si increzatoare. Oboseala, stresul, programul incarcat ne pot impiedica sa ne bucuram de viata asa cum am putea si sa ne mentinem o stima de sine crescuta. Reflecta la lucrurile pe care vrei sa le imbunatatesti la tine si ia masuri concrete pentru a face asta. Stima de sine scazuta a parintilor poate influenta dezvoltarea copiilor.

Adolescenta este o perioada tumultoasa atat din punct de vedere emotional, cat si psihologic, iar majoritatea adolescentilor au perioade in care se vor lupta cu nivele scazute ale stimei de sine.

Totusi, atunci cand stima de sine a copilului tau ramane prea mult timp la un nivel scazut sau e in declin, este bine sa incerci sa il ajuti sa isi puna in valoare calitatile si sa descopere activitati care ii fac placere.


*Sursa foto: stockimagesc, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe