characters characters

Lectii de viata pentru copii

Sase lectii de viata pentru copiii pana la 12 ani

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 mai 2017    |   3043 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

lectii de viataIn ritmul grabit al vietii de zi cu zi, poate parea dificil sa ne gandim si la „lectii de viata” pe care sa le transmitem copiilor nostri, dar oricat de indepartate de realitate pot parea, daca ele devin cu adevarat convingeri si principii, il pot ajuta pe copilul tau sa devina un adult echilibrat si fericit.

Iata cateva  „lectii de viata” pe care orice copil ar fi bine sa le invete pana cand implineste varsta de 12 ani:

  • Onestitatea este preferabila. A fi sincer cu el insusi si cu cei din jur e unul din obiceiurile esentiale pe care poti sa le incurajezi la copilul tau. Acest lucru inseamna sa fii insa pregatit la randul tau sa fii sincer cu copilul tau si sa poti reactiona calm la sinceritatea copilului tau.
  • Viata nu este corecta intotdeauna. Chiar daca e dur, uneori trebuie sa ii lasam pe copii sa traiasca aceasta realitate pe pielea lor. E bine sa ii inveti de la cele mai mici varste ca nu totul ni se cuvine, ca nu putem avea de fiecare data tot ceea ce ne dorim si in momentul in care dorim. Este o lectie care le dezvolta toleranta la frustrare si rabdarea, dar si rezilienta. Cand suntem mai pregatiti sa acceptam ca lucrurile nu sunt intotdeauna corecte, suntem si mai dispusi sa gasim solutii alternative la problemele cu care ne confruntam.
  • Si ceilalti oameni au nevoi si dorinte. Iubirea parintilor nu inseamna renuntarea in totalitate la propriile nevoi si dorinte. Copiii au nevoie sa invete ca uneori dorintele lor pot fi amanate sau refuzate, din motive intemeiate, ca si alte persoane au aceleasi nevoi ca si ei si au aceleasi drepturi de a si le implini. Prescolarii nu vor intelege acest lucru cu usurinta, dar pe masura ce creste, copilul poate sa inceapa sa ia in considerare si perspectiva celorlalti.
  • Orice problema are o solutie, iar greselile pot fi indreptate si sunt ocazii de invatare. Nu il certa pe copil cand intampina sau creeaza el insusi o dificultate, ajuta-l sa isi formeze un obicei din a cauta solutii. Ajuta-l sa isi corecteze greselile si sa invete din ele.
  • „Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”, spunea Mahatma Gandhi si acelasi lucru il recomandam si noi. Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca fiecare dintre noi avem o contributie importanta la felul in care din jur reactioneaza la actiunile noastre, dar si la felul in care sunt organizate lucrurile la nivel social. Voluntariatul si implicarea in activitati caritabile il pot ajuta pe copil sa descopere care este puterea pe care o avem fiecare dintre noi. Iar o poveste pe aceasta tema poate avea si un efect motivational.
  • Bunele maniere sunt importante. Insista sa auzi de la copilul tau, cuvinte de genul: multumesc, te rog, imi pare rau, scuza-ma. Politetea si bunele maniere contribuie mult la relatiile sociale armonioase si la succesul copilului tau, atat acum, cat si in viitor.


Nu putem transmite copiilor nostri decat acele lectii pe care le-am invatat la randul nostru. Asa ca este important sa continui sa inveti si sa descoperi lucruri noi, sa iti asumi provocari si sa iti depasesti temerile. Astfel, vei fi o permanenta sursa de inspiratie pentru copilul tau :).

*Sursa foto: stockimages, Freedigitalphotos.net


Citeste si:

Ce abilitati de viata este bine sa aiba preadolescentii

 
Zece lucruri pe care sa le transmiti fiicei tale

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe