characters characters

Iubirea parintilor. Zece modalitati prin care poate fi exprimata

Iubirea parintilor, dincolo de cuvinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 aprilie 2017    |   11130 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

iubirea parintilor
Dragostea uneste oamenii si ii face sa se simta in siguranta, plini de speranta si bucurie. Cu totii ne bucuram de dragoste, atat atunci cand o oferim, cat si cand o primim. Dar, uneori, cand viata ne ofera situatii stresante si ne simtim grabiti, anxietatea si frustrarea ocupa tot mai mult loc, uitam cum e sa iubim si sa fim iubiti. Acest lucru se intampla si parintilor, mai ales pe masura ce copilul devine mai independent si mai autonom, avand mai putina nevoie de ajutorul parintilor.

Pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie sa simta ca sunt iubiti neconditionat. Exprimarea iubirii parintilor se poate face in moduri diferite, zi de zi.

Iata cateva modalitati prin care ii poti arata copilului ca il iubesti:

Treci usor peste greselile sau neintelegerile minore.

Nimeni nu poate face alegerile perfecte tot timpul, iar accidentele fac parte din viata noastra de zi cu zi. Mai ales cand vine vorba de greseli sau comportamente dificile involuntare (de exemplu, problemele de somn ale celui mic care te tin si pe tine treaz), parintii le pot trece cu vederea, pentru ca afectiunea pentru copii este mai puternica decat frustrarea sau furia.

Esti dispus sa faci eforturi sa inveti lucruri noi si sa cresti impreuna cu copilul tau

Nu exista un singur stil corect de a creste un copil sanatos si fericit. In plus, aparitia unui copil va scoate de cele mai multe ori la iveala, pentru fiecare dintre noi, problemele emotionale nerezolvate si calitatile care au nevoie de dezvoltare. Constientizarea acestora si decizia de a face eforturi concrete pentru a evolua personal sunt doua dintre cele mai importante dovezi de iubire a parintilor pentru propriii copii.

Esti  mereu acolo cand este nevoie de tine.

Parintii sunt mereu acele persoane dispuse sa sacrifice totul si sa lase totul cand copilul scoate un simplu scancet. Parintii sunt mereu pregatiti, chiar daca copilul este deja adolescent sau adult la randul lui.

Dai dovada de simtul umorului.

O gluma afectuoasa poate preveni conflicte si drame emotionale, poate solutiona o cearta sau un conflict si ne poate aminti tuturor ca familia este locul unde ne simtim cel mai in siguranta si iubiti.  Nu ezita sa faci glume despre tine insuti si despre propriile actiuni mai putin inspirate, sa faci haz de necaz si sa incurajezi o atmosfera destinsa in familia ta.

Il inveti pe copil abilitati de viata

Intr-o zi, copilul va parasi cuibul pe care l-ai creat. Unul din rolurile parintilor este de a-si pregati copiii sa faca acest pas atunci cand va veni ziua.

Sprijini interesele si visurile copilului.

In majoritatea cazurilor daca ceva e important pentru copilul tau, atunci trebuie sa fie important si pentru tine si sa intelegi de ce anume pentru a-i putea oferi sprijin. Iubirea parintilor se manifesta si prin atentia cu care isi observa copiii, cu respectul pe care il arata intereselor si preocuparilor lor si prin eforturile pe care parintii le fac pentru a-i ajuta pe copii sa urmeze aceste interese.

Oferi copilului imbratisari si alte gesturi de afectiune.

Atingerea afectuoasa in primii ani de viata ii ajuta pe copii sa se dezvolte fizic, dar si cognitiv si emotional. Pe masura ce copilul creste, afectiunea manifestata fizic isi pastreaza importanta, pentru o relatie apropiata si calda.

Esti dispus sa il cunosti si sa descoperi cine e.

Copilul tau te va surprinde intr-o multime de feluri. Asteptarile prea specifice („Sigur se va pricepe la matematica, seamana cu noi.”) sau prea ridicate de la copilul tau il pot face sa se simta neiubit sau neacceptat. Iubirea parintilor se manifesta si prin libertatea pe care parintii o dau copilului sa isi manifeste preferintele si sa faca alegeri, prin curiozitatea fata de gandurile si ideile lui, prin respectul fata de temperamentul lui (de exemplu, introvertit sau extravertit) si sprijinul oferit pentru ca acele trasaturi de personalitate care ii pot crea dificultati sa fie gestionate cat mai bine.

Zambesti

Un parinte care zambeste ofera deja o stralucire mediului in care copilul creste, ceea ce inseamna mai multa incredere, mai mult optimism si o stare de bine generala.

Nu ai renuntat la propriile nevoi si la propria fericire.

In numele iubirii si a sacrificiilor necesare, parintii renunta la multe lucruri care le pot face viata mai frumoasa sau mai usoara. In timp, nevoile noastre, neglijate pentru mult timp pot duce la resentimente si conflicte cu copilul sau simptome de depresie. Este normal ca in primii ani de viata, ingrijirea copilului sa dea peste cap viata parintelui, insa in timp, este posibil ca parintele sa reintroduca in viata sa si alte prioritati, care sa  ii permita sa isi dezvolte propriul potential.

Tu cum ii arati copilului tau ca il iubesti?

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/priceless_video/15722990197

Citeste si:


Cum poti invata limbajul iubirii copilului tau


Opt nevoi ale copilului pe care acesta nu ti le va spune

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe