Copilul extravertit
Daca observi un grup de copii, vei observa cu usurinta „liderul”, cel care atrage atentia asupra sa, care ii cheama si pe ceilalti la joaca si care se bucura cel mai mult de interactiunea cu ceilalti. Cu alte cuvinte, il vei observa foarte usor pe copilul cu un temperament extravertit. Temperamentul extravertit se caracterizeaza prin orientarea persoanei catre lumea exterioara si catre relationarea sociala.
Cum recunosti un copil extrovert?
Este spontan. Copilul extravertit intra usor in conversatie cu persoane necunoscute, de multe ori spune ceea ce ii trece prin minte, chiar daca ulterior regreta sau nu mai este de acord cu ceea ce a afirmat si nu are nevoie de mult timp de gandire pentru a se implica in activitati care presupun relationare sociala. Copilul extravertit isi clarifica ideile in timp ce vorbeste, de aceea reuseste sa ia o decizie sau sa rezolve o problema vorbind despre ea.
Se implica in multe activitati si proiecte. Persoanele extravertite reusesc sa jongleze foarte usor diverse proiecte si lucreaza mai bine daca variaza activitatile. Diversitatea ii incarca cu energie, asa ca a trece de la o activitate la alta si apoi a se intoarce la cea initiala este ceva obisnuit pentru un copil extravertit.
Este entuziasmat, energic si activ. Copilul extravertit isi exprima starile emotionale in mod deschis, manifesta energie si entuziasm pentru lucrurile care il intereseaza si isi aduce cu bucurie contributia la activitatile in care este implicat.
Are un grup larg de prieteni. Dorinta lui de a cunoaste persoane noi, usurinta cu care intra in contact cu alte persoane si interesul pentru activitati diverse il ajuta sa isi largeasca cercul de cunostinte si prieteni.
Cum interactionezi cu un copil extravertit?
Ajuta-l sa comunice eficient. Persoanele extravertite isi clarifica propriile ganduri despre o anumita situatie vorbind despre ea. Comunicarea cu un copil extravertit poate fi asadar mai dificila. Ajuta-l pe copil sa isi structureze logic ideile punandu-i intrebari si indruma-l catre o modalitate de actiune. De asemenea, ai rabdare si asigura-te ca ai inteles corect mesajul si intentia sa. Multi copii extravertiti fac afirmatii exagerate, spontane, pe care apoi le retrag. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu proceseaza foarte mult gandurile inainte de a le verbaliza.
Invata-l sa nu intrerupa si sa ceara feedback. Explica-i faptul ca uneori trebuie sa astepte pana cand ii poti acorda atentia ta. Invata-l formulele prin care sa solicite atentia sau parerea celor din jur: „Mami, pot vorbi cu tine?” sau „Ce crezi despre acest lucru?”.
Asigura-te ca are suficiente ocazii de a socializa. Copilul extravertit are nevoie sa interactioneze cu alte persoane. S-ar putea ca timpul pe care il acorzi pentru a discuta sau a realiza activitati impreuna cu el sa nu fie suficient. De aceea, este bine sa ii permiti sa isi invite prieteni acasa sau sa se inscrie la cursuri extrascolare.
Cand ai nevoie de liniste sau timp pentru tine, iar copilul tau inca nu a terminat de povestit si de dezbatut, roaga-l sa luati o pauza. Pentru parintii cu temperament introvertit, un copil extravertit poate deveni prea solicitant. Ii poti explica fiului sau fiicei tale ca te bucuri mult ca vrea sa vorbeasca cu tine, dar ca il poti asculta pentru o perioada limitata de timp, dupa care ai nevoie sa iei o pauza.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Frica de esec. Cum o recunosti la copil si cum il ajuti sa o depaseasca
De ce apare frica de esec la copii, cum se manifesta si cum il ajuti pe copil sa o depaseasca.
-
Lipsa autoreglarii emotionale la copii
Cum se manifesta un nivel scazut de autoreglare emotionala in randul copiilor si cum pot reactiona ca parinte.
-
Dependenta de alcool a parintilor. Efectele asupra copiilor la maturitate
Cum sunt afectati copiii pe termen lung de dependenta de alcool a parintilor?
Comentează: