Sacrificiul in viata de parinte
A fi parinte inseamna a renunta la o multime de lucruri, pentru ca un copil aduce cu sine multe schimbari in viata ambilor parinti. Dormim mai putin, avem mai putin timp pentru noi sau renuntam la capricii si mici bucurii pentru a cumpara lucrurile necesare cresterii copilului. Asemenea alegeri sunt inevitabile si fac parte din ceea ce inseamna sa fii un parinte bun. Insa de unde incep sacrificiile care dau nastere nefericirii, atat parintelui cat si copilului?
Cele mai dese sacrificii despre care vorbesc parintii sunt:
- „Nu am urmat cariera pe care am dorit-o.”
- „Nu mai am timp pentru mine.”
- „Am renuntat la hobby-urile mele.”
- „Nu am dormit nopti intregi cand erai mic/a.”
- „Nu mai am timp pentru prieteni.”
- „De multe ori nu mi-am cumparat mie o haina ca sa ti-o pot lua pe cea pe care tu ti-o doreai.”
- „De sarbatori nu am mai primit de ani de zile cadouri fiindca doar tu ai fost cel/cea care a primit tot ce a vrut.”
Cum vorbesc copiii despre sacrificiile parintilor?
Cum iti dai seama ca iti sacrifici prea multe nevoi sau dorinte?
Asa cum stim cu totii, ca parinti renuntam la unele lucruri care ne aduceau bucurie in trecut pentru a ne bucura alaturi de copiii nostri de alte lucruri. Rasetele de bucurie, incantarea copiilor sau imbratisarile lor sunt motive suficiente pentru orice „sacrificii” am fi facut dupa ce am devenit parinti.
Aceste lucruri sunt exprimate de cuvintele unei mame: „Viata e diferita acum pentru mine fiindca sunt parinte; uneori simt ca sunt mai limitata. Dar asta mi se pare o extensie a deciziei mele de a creste copilul meu si nu un sacrificiu. Cand fata mea va deveni un adult, sper ca va intelege deciziile pe care le-am facut, cele care o vizau strict pe ea si celelalte”.
Dincolo de un punct insa, este posibil ca alegerile facute in calitate de parinte sa aiba niste costuri
- Parintele se simte epuizat tot timpul.
- Isi pierde rabdarea des si tinde sa fie agresiv.
- Gaseste in copil singura sursa de bucurie si implinire
- Nu are prieteni sau hobby-uri pentru ca rolul de parinte ii ocupa tot timpul si toata energia
- Se simte frustrat si are resentimente fata de „cerintele” copilului lui.
- Simte ca nu are nicio solutie sau optiune pentru a reduce din sacrificiile pe care le face ca parinte.
- Relatia cu partenerul de viata are de suferit.
Cum influenteaza sacrificiul parintelui relatia cu copilul?
- Cand parintele scoate in evidenta direct sau indirect in mod frecvent toate lucrurile la care a renuntat pentru copil, apar o serie de consecinte nefericite:
- Copilul va simti vinovatie, pentru ca este sursa nefericirii parintelui – ca viata parintelui ar fi fost mai buna in lipsa copilului
- Parintele ofera copilului o imagine nerealista asupra rolului de parinte („A fi parinte inseamna a sacrifica, a renunta la ceea ce iti place, la viata dorita.”)
- Parintele transfera povara si nemultumirile sale asupra copilului
- Parintele limiteaza posibilitatile copilului de a fi un adult fericit si implinit
- Starneste copilului frustrari si ii afecteazastima de sine
- Parintele nu ii ofera copilului un model de adult implinit
Cum limitezi sacrificiile pe care le faci ca parinte
Intreaba-te care sunt cu adevarat avantajele pe care le aduc sacrificiile tale in familie. Este cu adevarat copilul tau mai fericit daca tu esti nefericit?
Mentionarea sacrificiilor facute pentru copii este legata de manipulare emotionala. Unii parinti folosesc asta pentru a negocia reguli, pentru a primi afectiunea de care au nevoie, pentru a fi in centrul atentiei. In alte cazuri, parintii considera ca nu sunt parinti suficient de buni daca nu sacrifica totul pentru copiii lor. In aceste context, a avea timp pentru odihna, relaxare sau viata sociala devin „mofturi” sau „capricii” de care un „bun parinte” se poate lipsi cu usurinta. Aminteste-ti insa ca un parinte bun este un adult fericit.
Aminteste-ti ca toate „sacrificiile” inseamna de fapt decizii luate in mod constient si compromisuri facute constient. Parintii decid sa aiba copii, chiar daca au sau nu stabilitate financiara, emotionala si instrumente care sa le asigure bunastarea. Parintii sunt cei care decid regulile dupa care isi vor creste copii, rutina, lucrurile la care renunta si cele pe care aleg sa le imbratiseze. Acest lucru inseamna ca inca ai libertatea de a alege lucrurile la care renunti si de a incerca sa gasesti solutii atunci cand alegerile facute nu iti aduc si tie fericire.
Cere ajutorul ori de cate ori simti ca esti pe cale sa sacrifici prea multe pentru copil. Poate fi vorba de bunici, rude, partenerul de viata sau prietene cu copii de aceeasi varsta. Incearca sa gasesti solutii care iti permit sa iti implinesti si tu nevoile de baza.
In concluzie, retine ca resursele tale (emotionale, materiale si de orice alt fel) sunt limitate. Este important, atat pentru binele copilului tau, cat si pentru binele tau, sa le gestionezi cu atentie.
*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
Cand parintii se sacrifica prea mult sau "complexul martirului"
Parintii care isi sacrifica in mod constant propriile nevoi sau dorinte pentru binele copilului sau a partenerului ajunge sa joace rolul “parintelui martir”.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
Adauga tu primul comentariu: