characters characters

Povestea stelutei de mare

Poveste motivationala pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 mai 2016    |   10197 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Povestea stelutei de mareCe este responsabilitatea? Ce este compasiunea? Ce este empatia? Ce inseamna sa faci ceva fara a astepta sa castigi altceva in schimb?

Acestea sunt aspecte importante pe care copiii pot sa le invete de la cele mai mici varste din povesti, desene sau filme pentru copii. Numai asa isi vor forma valorile dupa care sa se ghideze in viata, valori care le vor face viata mai usoara si mai frumoasa. Pentru a-l invata despre toate acestea, iti propunem o poveste care cu siguranta va trezi o multime de emotii copilului tau: Povestea Stelutei de Mare.

„Intr-o dupa-amiaza, un baietel se plimba cu bunicul lui pe faleza. Fusese o zi foarte urata, iar norii negri inca se luptau pe cer. Se puteau vedea cu usurinta semnele furtunii si dezastrul lasat in urma: crengi de copaci rupte, frunze la tot pasul, oameni suparati cu matura in mana incercand sa stearga urmele furtunii. Se anuntase ca va fi vreme mohorata, dar nimeni nu a crezut ca in cateva minute, ploaia poate sa faca un dezastru asa de mare. Aproape de plaja se formau palcuri de oameni mirati, oameni care faceau semne celorlalti de pe faleza sa vina sa vada minunea. Surprinsi, dar si curiosi, bunicul impreuna cu nepotul s-au pornit spre multime.

- De ce stau toti acolo? Ce s-a intamplat?, intreba nepotul.

- Nu stiu. Ah, uite! E plin de stelute de mare pe plaja. Probabil furtuna le-a adus pe tarm si nu au mai putut sa se intoarca in apa. Pacat de ele. In curand vor muri toate.

Toti erau surprinsi de cele vazute. Oamenii povesteau ca de ani de zile nu au mai luat parte la asa grozavie. In cateva minute au aparut reporteri, iar camerele de filmat abia asteptau sa surprinda spectacolul mortii. Dintr-o data, copilul, fara a spune nimic nimanui, s-a desprins de mana bunicului si a fugit spre plaja. A inceput sa ia in manutele sale stelutele de mare si sa le duca spre mare. Cu totii s-au uitat mirat la el de parca nu ar fi inteles ce vrea sa faca. Un om l-a intrebat:

- Ce faci, mai baiete? N-ai stare?

- Le duc inapoi in mare. Daca mai stau mult aici, vor muri, raspunse copilul.

- Nu vezi cat de multe sunt? Crezi ca va conta ca vei salva cateva? Intreba bunicul descurajat.

- Va conta pentru aceasta steluta, raspunse copilul, ridicand o steluta si ducand-o in mare.

Auzind raspunsul copilului, o alta fetita o zbughi spre plaja si incepu sa faca acelasi lucru. Pe rand, fiecare steluta era dusa in mare, inapoi, in mediul ei de viata. A mai aparut apoi un alt copil, apoi un adult si inca unul, pana cand s-au mobilizat toti oamenii sa salveze stelutele de mare. ”

Povestea stelutei de mare este folosita deseori in situatii in care oamenii se simt depasiti de o situatie complexa sau pentru momentele in care nu isi imagineaza ca un simplu gest de ajutor are importanta.

Il poti intreba pe copil ce crede ca s-ar fi intamplat daca nimeni nu ar fi facut nimic. Ar mai fi fost oare salvate stelutele de mare?

Poti discuta cu copilul tau despre alte situatii care par de nerezolvat si despre cum contributia fiecaruia dintre noi este de fapt mai importanta decat pare initial. De exemplu, campaniile umanitare in care sunt stranse sume mari de bani pentru a salva viata unei persoane, campaniile de impadurire sau curatare a zonelor pline de deseuri. Este extrem de important sa ii invatam pe copii sa nu se lase descurajati si sa caute cooperarea si ajutorul celorlalti atunci cand au nevoie.

Povestea stelutei de mare, adaptata dupa povestea scrisa de Bruno Ferrero


*Sursa foto: federico stevanin, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe