characters characters

Semne ale stresului la adolescenti in perioada pandemiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 ianuarie 2021    |   1595 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stresul la adolescenti in perioada pandemiei
Stresul constant din perioada pandemiei, dezamagirile si incertitudinile din ultimele luni afecteaza echilibrul emotional atat al adultilor, cat si al copiilor si adolescentilor. Specialistii in sanatate mintala atrag atentia asupra nivelului la care adolescentii sunt afectati emotional in perioada pandemiei si vin cu o serie de recomandari.

Citeste si:

Timpul petrecut in natura - remediu la stresul din perioada pendemiei

Exercitiu de inteligenta emotionala in perioada pandemiei



Semne ca adolescentul este afectat emotional de pandemie

  • Perturbari in programul de somn. Oboseala resimtita la nivel psihic poate schimba ciclul somn-trezire. Astfel, unii adolescenti ar putea intampina dificultati in a adormi, altii dorm prea mult, in timp ce altii prea putin sau adorm adesea in timpul zilei. Unii pot suferi de cosmaruri sau se pot simti foarte iritati si nelinistiti, ceea ce ii impiedica sa adoarma.
  • Perturbari ale poftei de mancare. Stresul, depresia si anxietatea afecteaza pofta de mancare si obiceiurile alimentare: unii ajung sa manance mai mult, altii mai putin, unii mananca mai mult dulce sau mancaruri de tip fast-food, in timp ce altii refuza mancarea sau o mananca numai noaptea.
  • Schimbari in responsabilitatile asumate. Daca pana nu demult, adolescentul tau facea o multime de lucruri fara nicio problema si te puteai baza pe el la multe din sarcinile casnice, in situatii de stres, lucrurile se pot schimba. S-ar putea sa iti ceara ajutorul la activitati pe care le facea singur fara probleme, mentionand ca nu stie sau nu poate sa le faca. Tendinta de a amana proiectele pentru scoala sau alte responsabilitati poate fi de asemenea un semn al stresului.
  • Pierderea interesului pentru activitati care inainte erau considerate placute. In perioada pandemiei, copiii nu au aceleasi oportunitati sociale de altadata si sunt nevoiti sa se adapteze unor altfel de situatii.
  • Un nivel mai ridicat de sedentarism si un timp mai ridicat petrecut in fata ecranului. Daca observi ca adolescentul tau isi petrece aproape tot timpul liber cu telefonul in mana sau uitandu-se la filme, este momentul sa incerci sa il ajuti. Un nivel ridicat de sedentarism poate da nastere la apatie, monotonie, dificultati de concentrare a atentiei si lipsa motivatiei pentru invatare. Cu cat suntem insa mai activi, cu atat motivatia pentru activitati noi creste.
  • Problemele legate de invatare sunt de asemenea o sursa importanta de stres. Copiii si adolescentii care au dificultati in invatarea online si simt ca raman in urma cu materia au un risc mai ridicat de a suferi de stress, anxietate sau simptome de depresie.

Cum il poti ajuta pe adolescent sa faca fata stresului in perioada pandemiei?


Ai grija de tine insuti astfel incat sa poti avea grija de restul familiei.
Odihna suficienta, o jumatate de ora de relaxare sau orice altceva te ajuta sa iti incarci bateriile pot face minuni pentru tine si pentru intreaga familie. Nu esti un parinte egoist daca ai grija si de nevoile tale.


Asculta-l pe adolescentul tau fara sa il certi si fara sa ii oferi neaparat solutii. De multe ori, copiii si adolescentii vor doar sa iti spuna ce simt – se vor simti mai bine doar pentru ca isi exprima verbal frustrarea, furia sau plictiseala si vor invata din reactia ta daca starile prin care trec sunt normale si unor de depasit. De aceea, daca adolescentul tau iti spune ca n-are chef sa invete sau sa isi faca temele, in loc sa il ameninti sau sa il etichetezi ca fiind lenes, ii poti spune ca il intelegi si ca ai incredere ca isi poate gasi motivatia si disciplina sa invete.

Pune accentul pe responsabilitate si structura. In momentele de confuzie si stress, structura data de rutine si reguli ne poate ajuta sa ne pastram echilibrul emotional si sa ne indeplinim responsabilitatile.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    28 decembrie 2023   

    Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

  • 12 trasaturi ale parintilor buni
    12 trasaturi ale parintilor buni
    14 decembrie 2023   

    Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe