characters characters

Cum ai grija de tine ca parinte

5 lucruri pe care le poti face pentru binele tau si al familiei tale

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 august 2020    |   1663 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

grija de sine la parinti
Viata cu un copil nu este deloc usoara, iar in multe familii, relaxarea sau momente de liniste ale parintilor sunt privite ca „misiuni imposibile”. Conflictele si problemele acumulate, neintelegerile, micile tracasari zilnice pot distruge in timp echilibrul interior pana si al celui mai calm parinte. Grija de sine este adesea uitata de parinti fiindca de fiecare data, pe primul loc sunt copii, apoi partenerul de viata, apoi familia in intregul ei, munca, prietenii si undeva pe ultimul loc se afla propria persoana. Un parinte care uita de sine, va intra intr-un cerc vicios al conflictelor si neintelegerilor cu membrii familiei.

Citeste si:

De ce este importanta dezvoltarea personala a parintilor

Si parintii au nevoi. De ce este important sa nu le neglijeze


Grija de sine inseamna a-ti acorda timp pentru tine, a-ti face timp pentru a avea un stil de viata sanatos si pentru a acorda atentie propriilor tale preocupari personale sau profesionale. Pentru fiecare dintre noi, grija de sine arata diferit si poate insemna lucruri diferite in momente diferite.

Iata cum poti sa incepi de azi, sa ai grija de tine, prin pasi mici, dar siguri:


Ai mai multa rabdare cu tine – asa vei avea mai multa rabdare si cu cei din jur

Lipsa rabdarii in interactiunile cu cei din jur ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru tine. Iritarea si lipsa rabdarii in relatiile cu cei din jur arata ca te simti coplesit de solicitarile vietii de zi cu zi si ca nevoile tale (emotionale sau fizice) nu sunt implinite. Cand vine vorba de grija de sine, metafora cupei este foarte utila: nu poti turna din propria cupa decat dupa ce ai umplut-o. Nu poti oferi rabdare cu adevarat celor din jur daca nu ti-ai oferit la randul tau rabdare. A-ti oferi rabdare ca parinte inseamna: a nu te critica excesiv atunci cand gresesti, a-ti oferi suficient timp pentru odihna si pentru responsabilitatile pe care ti le asumi sau a te astepta la greseli si esecuri atunci cand inveti ceva nou.

Acorda-ti mai multa atentie – asa vei putea sa oferi atentie autentica celor din jur

Nimanui nu ii face placere sa simta ca este privat de anumite lucruri, fie ele si de natura emotionala, nu doar fizica. Aceste lipsuri ne fura bucuria de a trai, iar in timp, duce la aparitia resentimentelor, a nerabdarii si a bucuriei de a fi adult/parinte/sot sau sotie. Deseori, parintii se obisnuiesc sa indeplineasca nevoile si dorintele copiilor cat mai repede, ajungand astfel sa isi neglijeze propriile nevoi.

Gandeste-te si la tine zilnic.

Fa-ti un obicei din a-ti acorda zi de zi cateva minute pentru a inchide ochii si a te gandi la lucrurile importante pentru tine. Fie ca este vorba de proiecte noi pe care vrei sa le incepi, fie ca este vorba de activitati care te relaxeaza sau iti aduc bucurie, este important sa ai timp sa te gandesti la ele si sa le planifici. Pentru a-ti forma mai usor acest obicei, intreaba-te la finalul fiecarei zile: „Ce am facut astazi pentru mine?”. Desigur ca in primii ani de viata ai copilului sau in anumite perioade ale vietii de familie, s-ar putea sa fie mai dificil sau chiar imposibil sa te concentrezi asupra propriei persoane. Dar chiar si 5 minute in care iti bei cafeaua in liniste conteaza, atunci cand alte lucruri nu sunt posibile.

Foloseste tehnica „Stop” atunci cand simti ca emotiile negative devin prea puternice

Imagineaza-ti un semn de circulatie, care inseamna „Stop” si adu-l in memoria ta vizuala de fiecare data cand incep sa apara emotii negative precum furie, suparare, frica sau stari de iritare si frustrare. Ia o pauza pentru a te calma si reia discutia atunci cand te-ai linistit. Multe conflicte apar din cauza emotiilor necontrolate de furie sau frustrare si, in timp, afecteaza sanatatea emotionala a intregii familii. Invatand sa te opresti atunci cand simti ca esti coplesit de emotii, inveti sa ai grija de sanatatea ta.

Recunoaste momentele dificile si ofera-ti timp sa cauti solutii.

Cand intampinam dificultati cu propriii copii, tindem sa credem ca doar noi stim sa le rezolvam. Cand acest lucru nu se intampla, riscam sa cadem in capcana victimizarii („Am sacrificat atat de multe pentru copilul meu si el se poarta astfel!”) sau in capcana ostilitatii („Nu trebuie sa cedez, copilul meu este intr-o lupta cu mine.”). Niciunul dintre aceste feluri de a gandi nu este constructiv si nu ajuta la gasirea de solutii. Deseori, tot ce este nevoie pentru a depasi o problema de comportament a copilului tau este o alta perspectiva asupra acesteia. Nu ezita sa cauti solutii la care nu te-ai fi gandit pe cont propriu si sa ceri ajutor specializat atunci cand simti ca nu poti rezolva o problema a legata de copilul tau.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe