characters characters

Timpul petrecut in natura – remediu la stresul din pandemie

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 decembrie 2020    |   1433 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

timpul petrecut in natura
Ne ajuta sa ne relaxam, sa devenim mai echilibrati si mai optimisti si ne umple cu energie. Timpul petrecut in natura este remediul perfect pentru stresul resimtit in toate situatiile dificile si cu atat mai mult in perioada pandemiei. Ca in multe alte cazuri insa, desi stim ca este benefic pentru noi, reusim sa ne ocupam timpul cu alte activitati, pe care le consideram mai importante. Iata de ce este bine sa faci un efort voluntar pentru a petrece timpul in familie in natura.

Citeste si:

Cum aducem natura acasa in perioada de izolare

Ecoterapia - beneficiile naturii pentru copii


Cum poti face un obicei din timpul petrecut in natura?

  • Daca lucrezi de acasa si timpul iti permite, fa o scurta plimbare alaturi de copilul tau dupa ce isi incheie orele online.
  • In general, cand nu aveti idei pentru petrecerea timpului liber, transformati timpul petrecut in natura in prima optiune la care sa va ganditi.
  • Asteapta-te la refuzuri si obiectii din partea copiilor daca pana acum nu ati iesit in mod frecvent la plimbare in natura. Mai ales cand vremea este rece, tendinta generala este de a sta in casa. Dar imbracati corespunzator, veti descoperi ca plimbarile in natura  iarna pot fi la fel de interesante ca atunci cand vremea este placuta. 
  • In fiecare weekend, daca este posibil, dedicati cateva ore unei iesiri in natura.

De ce este bine sa petreci mai mult timp in natura in aceasta perioada?

Timpul petrecut in natura ii ajuta pe copii sa se elibereze de energie si ii linisteste. Ii elibereaza de tensiuni si ii aduce la un nivel de echilibru atat interior, cat si exterior. Natura are rolul de a reduce stresul, de a calma spiritele, ne umple de entuziasm, bucurie si liniste. Studii recente arata ca 5 minute pe zi petrecute in natura ajuta la o gestionare mai buna a incertitudinii zilelor noastre, ofera mai multa incredere intr-un viitor mai bun si ajuta mintea sa priveasca in perspectiva.

Timpul petrecut in natura ne ajuta sa ne distantam de problemele cu care ne confruntam si sa ne amintim ca facem cu totii parte dintr-o lume mai complexa decat cea in care actionam zi de zi. Dincolo de responsabilitatile profesionale, de tehnologie si de stresul vietii in mediul urban, exista lumea naturala, cu un curs firesc si simplu, in care stresul si grijile noastre de zi cu zi nu isi au locul.

In parcuri si paduri, putem respecta mai usor regulile de distantare sociala. De aceea, plimbarile in natura sunt modalitatea perfecta prin care te poti asigura ca faceti destula miscare fizica in aceasta perioada.

Timpul petrecut in natura ii ajuta pe copii sa invete si sa observe lucruri noi. Plante, insecte si animale, fenomene meteorologice – toate acestea ii pot trezi copilului curiozitatea si motivatia pentru a invata lucruri noi. Uimirea si fascinatia sunt emotii esentiale in copilarie, daca vrem sa incurajam interesul pentru cunoastere, iar natura ofera cele mai multe ocazii de uimire si descoperire.

Timpul petrecut in natura ajuta sanatatea noastra fizica: ajuta absorbtia de vitamina D, imbunatateste vederea, ajuta la forma fizica si, dupa cum arata unele studii, ne imbunatateste imunitatea.


Studiile
 arata ca cel putin doua ore pe saptamana petrecute in natura sunt benefice pentru sanatatea noastra fizica si emotionala. Noi iti recomandam sa petreci cat mai mult timp afara, chiar daca vremea nu este cea mai prietenoasa in aceasta perioada. 

*Sursa foto: Freepik.com

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe