characters characters

Despre natura si dezvoltarea copilului

Ecoterapia – beneficiile naturii pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 mai 2015    |   5500 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copil in natura
Oamenii se indeparteaza din ce in ce mai mult de natura, mai ales cei care traiesc in mediul urban, conectati aproape permanent la tehnologie. Ne referim la natura ca la un “loc” separat de cel in care traim in mod obisnuit, uitand ca natura sprijina insasi propria noastra existenta si ca pana nu demult, oamenii au trait in comuniune cu natura, nu separati de ea.

Natura ofera copiilor surse de incantare si de mirare aproape inepuizabile: plante, pasari, insecte, copaci necunoscuti, apa, lumina frunzelor printre copaci, sunetele naturii. Toate acestea creeaza un mediu cu totul diferit fata de cel in care copilul creste in mod obisnuit, care il conecteaza cu o lume mai profunda si mai misterioasa decat cea pe care o propune orasul sau locuinta sa confortabila.

Cu putine exceptii, copiii sunt fascinati de natura si sunt mai fericiti atunci cand au ocazia sa o descopere. Iata de ce este bine sa ii oferi copilului ocazia sa petreaca timp in natura.

Joaca in natura si beneficiile sale pentru copii

Beneficii pentru sanatatea fizica

 • Timpul petrecut in aer liber scade riscul de miopie. Un studiu realizat in Australia intre 2003 si 2005, implicand 1765 copii in varsta de 6 ani si 2367 copii in varsta de 12 ani a identificat trei tipuri de activitati in care este implicata vederea: la distanta mica (cititul si desenatul), la distanta medie (privitul la TV sau folosirea calculatorului) si la distanta mare (sport in aer liber, mers cu bicicleta). Pentru copiii de 12 ani, cu cat timpul petrecut in natura era mai ridicat, cu atat era mai scazuta frecventa miopiei. De asemenea, copiii de 12 ani care petreceau cel mai mult timp realizand activitati la distanta mica si petreceau putin timp in aer liber aveau un risc de doua ori mai mare decat ceilalti copii de varsta lor de a suferi de miopie.

 • Copiii care au acces la parcuri si locuri de joaca in aer liber risca mai putin sa aiba probleme legate de greutate (obezitate sau supraponderalitate).

Beneficii pentru sanatatea psihica

Numeroase studii, despre care poti citi mai multe in raportul publicat de Children and Nature arata ca joaca in natura, atunci cand are loc in mod regulat, are efecte benefice asupra dezvoltarii fizice, cognitive si emotionale a copiilor. Iata cateva exemple:

 • oamenii care traiesc la tara manifesta niveluri de stres mai reduse decat oamenii care locuiesc la oras, atunci cand sunt pusi in acelasi tip de situatie stresanta.
 • copiii cu ADHD care se joaca frecvent in aer liber au simptome mai putin grave decat cei care se joaca mai mult in interior.
 • copiii care au acces la natura au niveluri reduse de anxietate si depresie si o stima de sine mai ridicata decat copiii de aceeasi varsta care nu au la fel de mult acces la spatii naturale.
 • persoanele care au avut contact cu natura in copilarie sunt mai predispuse sa aiba atitudini de protejare a naturii.

Aceste efecte pozitive ale timpului petrecut in natura sunt valorificate prin “ecoterapie”, care cuprinde mai multe tipuri de interventii in care contactul cu natura are un rol esential: timp petrecut in salbaticie, gradinaritul sau activitati recreative in aer liber.

Deseori excursiile sau taberele sunt cele care propun aceasta forma de terapie prin programe special create, cu o durata de maxim 8 saptamani, in care persoanele sunt scoase din mediul in care traiesc si invatate sa se descurce in natura. O parte semnificativa a ecoterapiei o reprezinta determinarea participantului sa se concentreze pe supravietuire si pe nevoia de a colabora cu ceilalti.

Care sunt beneficiile ecoterapiei?

 • actioneaza multisenzorial (in natura se activeaza toate simturile),
 • stari precum curiozitatea, empatia, increderea, grija fata de celalalt, compasiunea se activeaza in natura,
 • constientizarea dimensiunii lumii in care traim si minimizarea gravitatii propriilor probleme fata de lumea exterioara,
 • permite practicarea meditatiei si a tehnicilor de tip mindfulness,
 • ajuta la autocunoastere si autoanaliza.

Cat timp petrece copilul tau in natura in fiecare saptamana?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/8702970410/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe