characters characters

Exercitiu de inteligenta emotionala pentru perioada pandemiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 decembrie 2020    |   1389 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

exercitiu de inteligenta emotionala in perioada pandemiei
Oricat de bine ne-am adaptat perioadei pandemiei, efectele emotionale ale acestei crize asupra copiilor si adultilor sunt si vor deveni din ce in ce mai vizibile. O modalitate eficienta de a gestiona emotiile in aceasta perioada este scrierea in jurnal.

Citeste si:

Sase motive pentru care este bine sa il incurajezi pe copil sa tina un jurnal

Exercitii de scriere in jurnal pentru copii


De ce il poate ajuta pe copil jurnalul emotiilor?

  • Cand scriem pe hartie ce simtim si ce gandim, reusim mai bine sa intelegem cum au luat nastere emotiile si gandurile noastre.
  • Scrierea ne ajuta sa ne distantam putin de propriile trairi interioare si sa vedem lucrurile cu mai mult calm.
  • Scriind despre emotiile pe care le simtim inseamna ca nu le suprimam si nu le ascundem. Suprimarea propriilor trairi duce in timp la probleme emotionale precum depresia sau anxietatea.
  • Etichetarea emotiilor este primul pas catre diminuarea intensitatii lor. 
  • O mai buna intelegere si gestionare a emotiilor ofera copiilor si adultilor un sentiment al puterii personale - increderea ca avem un anumit nivel de control asupra propriilor actiuni, alegeri si traiectorii.

Cum poate folosi copilul tau un jurnal al emotiilor?

Nu este nevoie sa scrie in fiecare zi sau sa creeze un continut extrem de complex. Poate scrie doar in momentele in care se simte coplesit de emotii. Este suficient sa scrie doar o propozitie simpla sau sa realizeze o schema sau un desen care ii exprima starea emotionala din momentul respectiv.

Il poti incuraja pe copil sa scrie in jurnal si solutiile pe care le poate pune in practica pentru a depasi emotiile dificile sau gandurile care il ajuta sa actioneze pozitiv (de exemplu, de la „Nu o sa reusesc niciodata sa fac ce mi-am propus!” poate trece la „Voi cauta noi cai prin care pot reusi ce mi-am propus.”).

Poate folosi jurnalul emotiilor pentru a reconstrui situatia care a dat nastere la starile emotionale prin care trece. Uneori, sursa emotiilor pe care le traim este clara: avem un conflict cu cineva si devenim furiosi sau tristi. Alteori, starile emotionale mai putin intense apar ca urmare a unor influente pe care este greu sa le recunoastem: ne trezim putin indispusi, devenim treptat melancolici sau suntem iritabili si nu ne dam seama de ce. Pentru copiii mai mari si pentru adolescenti, jurnalul emotiilor poate fi o modalitate prin care acestia sa inteleaga mai bine sursele mai putin constientizate ale dispozitiilor emotionale.

Daca se teme ca cineva ii poate citi jurnalul, exista solutii: poate folosi un carnetel cu lacat sau poate sa rupa si sa arunce foaia pe care a scris. Important este sa foloseasca scrisul ca metoda de exprimare si gestionare a emotiilor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe