characters characters

Lipsa autoreglarii emotionale

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 februarie 2023    |   1031 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

lipsa reglarii emotionale
Furia, agresivitatea fizica sau verbala, refuzul de a coopera sau raspunsurile rautacioase ale copiilor sunt deseori interpretate ca lipsa de respect, sfidare sau obraznicie. De multe ori insa, la baza lor sta lipsa abilitatilor de reglare emotionala. Cu alte cuvinte, copiii sau adolescentii care au frecvent comportamente dificile au si un nivel scazut al abilitatii de a-si exprima si gestiona emotiile in mod eficient. Cum se manifesta un nivel scazut de autoreglare emotionala in randul copiilor si cum poti reactiona ca parinte.

Citeste si:


Ce este inteligenta emotionala si cum se manifesta la parinti


Autoreglarea la copii - ce inseamna si cum o incurajam


Lipsa autoreglarii emotionale - in copilarie si la maturitate

In copilarie, lipsa reglarii emotionale se manifesta prin:

  • Crize intense de plans sau furie
  • O toleranta scazuta la frustrare
  • Izbucniri de furie
  • Agresivitate
  • Refuzul de a participa la activitati obisnuite
  • Plans frecvent
  • Stari emotionale negative frecvente
  • Ganduri, intentii sau comportamente de autovatamare

Copiii cu dificultati in reglarea emotionala pot avea probleme la scoala, in privinta relatiilor cu cei din jur sau din cauza dificultatilor de a-si controla comportamentul sau, daca reusesc sa isi gestioneze comportamentul la scoala, vor tinde sa isi piarda controlul emotional imediat ce ajung acasa.

La maturitate, lipsa abilitatilor de autoreglare emotionala pot duce la conflicte frecvente cu cei din jur, dificultati de adaptare profesionala, abuzul sau dependenta de substante sau activitati (care sunt folosite ca mecanism de coping pentru emotiile dificil de gestionat), comportamente si decizii impulsive si daunatoare si chiar la violenta fizica.

Lipsa autoreglarii emotionale se manifesta prin emotii extrem de intense, care dureaza maim ult timp decat normal si care duce la comportamente extreme. Deseori, lipsa autoreglarii emotionale inseamna instabilitate emotionala intense – persoana trece rapid de la o stare emotionala la opusul acesteia. Lipsa reglarii emotionale apare deseori in ADHD, in tulburarile de anxietate, sindromul de stres posttraumatic, tulburarea bipolara sau in tulburarea borderline de personalitate.


Desigur, niciun copil nu isi va regla emotiile de fiecare data cand le traieste si nu le va exprima intotdeauna in moduri adecvate. Insa daca in primii ani de viata crizele de plans si comportamentele impulsive sunt normale, dupa 8-9 ani, ele ar trebui sa devina mai rare. In jurul varstei de 8-9 ani, copiii invata sa isi gestioneze emotiile cu ajutorul gandurilor si strategiilor interioare. In adolescenta, capacitatile de reglare emotionala ale copiilor pot parea ca regreseaza, iar acest lucru se datoreaza schimbarilor fiziologice prin care trec acestia. Insa daca observi comportamente extreme (furie extrema, agresivitate, comportamente delincvente, abuz de substante), acestea pot fi semne ale lipsei abilitatilor de autoreglare emotionala la adolescent.


Cum il poti ajuta pe copil daca observi ca abilitatile sale de reglare emotionala nu evolueaza pozitiv?


Invata sa iti reglezi propriile tale reactii emotionale. Deseori, parintii copiilor cu probleme emotionale devin la randul lor coplesiti de emotii, reactioneaza agresiv, pedepsind copiii sau folosind forta pentru a le gestiona comportamentele. Aceste alegeri nu fac decat sa agraveze problemele emotionale ale celor mici. Cu cat parintele este mai calm, cu atat copilul invata ca emotiile pot fi gestionate, chiar daca par coplesitoare.


Creeaza un mediu cat mai previzibil si organizat, astfel incat surprizele si schimbarile in viata copilului sa fie minime. Cu cat copilul se simte mai in siguranta acasa, cu atat mai usor ii va fi sa isi gestioneze emotiile.


Incearca sa previi situatiile care dau nastere la emotii intense neplacute. De exemplu, daca stii ca dimineata copilul tau devine iritat cand trebuie sa se grabeasca, incearca sa il trezesti mai devreme, pentru a avea suficient timp sa se pregateasca in ritmul lui. 

Observa si apreciaza strategiile pozitive de gestionare a emotiilor pe care le pune in practica copilul tau.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe